Zijn de voorspellingen van VI Vandaag TOTO betrouwbaar?

Amusement is het zeker, maar in hoeverre kun je vertrouwen op de voorspellingen bij de VI Vandaag TOTO?

Geschatte leestijd: 5 minuten

Je kent ongetwijfeld VI Vandaag TOTO, waarbij de heren een voorspelling doen over de meest spraakmakende wedstrijden van de week. Wist je ook dat deze voorspellingen worden bijgehouden door Talpa op de website VI Vandaag TOTO TV? Tenminste, de hoogtepunten. De prijsuitreikingen, de juiste voorspellingen, en de memorabele momenten. Nu zijn we zelf ook niet vies van een beetje pochen, maar om antwoord te krijgen op de vraag is VI Vandaag TOTO betrouwbaar moeten we iets kritischer kijken.

Met betrouwbaar bedoelen we hier niet dat de heren van VI erop uit zijn je op te lichten. We richten ons op het succespercentage van de heren aan tafel. Moeten we ze serieus nemen, dat is de vraag. Als je geen zin hebt in een analyse, dan kunnen we je een korte samenvatting geven: nee. De voorspellingen van VI Vandaag TOTO zijn doorgaans niet zo betrouwbaar. Dit leggen we graag voor je uit!

Wilfred Genee: ‘dan doe ik voor de afwisseling..’

Nu is Wilfred Genee sowieso geen vermaand voetbalanalist, maar een presentator. Qua inhoudelijke kennis is Wilfred het lichtgewicht aan tafel. Zijn voorspellingen staan dan ook vaak in dienst van het programma, meer dan dat het serieuze voorspellingen zijn. Hebben René en Johan ingezet op winst team A, dan zet Wilfred in op een gelijkspel voor de afwisseling. Dat zijn geen wedstrategieen waar je de oorlog mee wint. Toch mocht Wilfred zich in een seizoen van VI Inside koning TOTO kronen; een bal kan raar rollen.

René van der Gijp: ‘Als ik nu inzet op Gibraltar..’

René heeft onmiskenbaar de meeste voetbalkennis van de heren aan tafel. Hij heeft zich dan ook meer dan eens mogen kronen als winnaar van het seizoen. René is echter niet altijd bezig met de weddenschap, maar het spel dat de heren spelen. Daardoor komt hij tot overwegingen als ‘ik moet nu wel op Heereveen inzetten, want Ajax levert niks op’. Dit gaat zover dat René zich genoodzaakt voelde om in te zetten op Gibraltar tegen Oranje. Dat leverde 70x de inzet op, in plaats van de 1,01 voor oranje. We weten uiteindelijk allemaal de uitslag en dit is dus waarom we ook René niet te serieus kunnen nemen bij sportweddenschappen.

Johan Derksen: ‘Italië’

Johan doet qua voetbalkennis niet veel onder van René en doet niet aan de fratsen van de andere heren. Heel zakelijk dreunt hij de uitslagen op. Europees kampioen? Italië. Dat is een best knappe voorspelling nog voor de eerste wedstrijd van het toernooi. Waar je bij de voorspellingen van Johan alleen wel op moet letten is of hij geen voorliefde heeft voor een van de trainers. Of juist een aversie. Hij laat Peter Bosz altijd winnen, terwijl de trainers van PSV nooit iets goeds kunnen doen.

De gasten bij VI Vandaag TOTO

De gasten bij VI Vandaag TOTO hebben wisselend succes. Jan Boskamp wedt als een supporter. Ongeveer de snelste manier om van je geld af te komen. Bij Ajax – Feyenoord zou hij het woord Ajax niet over zijn lippen krijgen, al is het gat op de ranglijst 30 punten. Wim Kieft is een analist die vooral individuele spelers erg scherp opmerkt. Zijn analyse is dus waardevol, maar hem blindelings volgen is geen lucratieve business. Hans Kraay Jr. en Dick Advocaat hebben onmiskenbaar voetbal gochme, hoewel Hans daarin niet altijd wordt onderkend. Advocaat geeft helaas weinig toelichting bij zijn keuzes.

Sinds VI Inside is overgestapt naar VI Vandaag zijn de gasten van een heel ander kaliber. Dat wil zeggen, qua voetbalkennis. Allemaal aardige schrijvers, leuke journalisten en verfrissende politici, maar geen voetbalkenners. 

Kritiek op de VI TOTO berekeningen

Het probleem van VI Vandaag TOTO is dat de heren nooit een keer geld verliezen. In het slechtste geval gaan ze er €0,00 op vooruit. Kijkersbedrog? Wat is hier aan de hand.

We kunnen spreken van een gevalletje creatief boekhouden. Bij iedere voorspelling wordt een denkbeeldige €10 ingezet. Wordt er gewonnen, dan wordt deze €10 vermenigvuldigd met de quotering. Er wordt ingezet op een paar wedstrijden en er wordt ingezet op de score. Dat zijn dus gemiddeld 8 wedstrijden van €10, om en nabij. Als Wilfred één van de vier wedstrijden goed heeft voorspeld, met een quotering van 2,5 en één score met een quotering van 5.4, dan verschijnt er op ons scherm dat hij €79 heeft gewonnen. Goed gedaan Wilfred. Maar eigenlijk is hij er netto een euro op achteruit gegaan. Hij heeft namelijk 8x €10 ingezet. €80 dus. 

Het is teveel werk om van alle afleveringen rekensommen te maken en te kijken hoeveel er nou daadwerkelijk gewonnen of verloren is, maar we durven het antwoord wel te raden. Dit maakt dat we moeten besluiten te zeggen dat VI Vandaag TOTO geen eerlijke weergave is van wedden op voetbal en dus niet geheel betrouwbaar. Tenzij de TOTO ons ook laat wedden zonder verlies, dan melden we ons direct aan. Vermakelijk amusement is het natuurlijk wel!

Tags: