Wie is de gedroomde opvolger Schmidt bij PSV?

Gaat Schmidt uitzwaaien met een eredivisie titel? Wie wordt de troonopvolger van de Duitse oefenmeester?

Geschatte leestijd: 6 minuten

 ‘Ik ben trots deel uit te maken van PSV en wil dit seizoen strijden om de prijzen met mijn ploeg‘, maar desalniettemin werd een aanbod voor verlenging bij PSV door Schmidt in de wind geslagen. Na het plotselinge nieuws over het vertrek van Schmidt bij PSV aan het einde van dit seizoen gaat direct de geruchtenmolen draaien: wie wordt de opvolger van Schmidt bij PSV? Als Wed Meesters doen we graag onze duit in het zakje, we hebben als voorspellers immers de eer hoog te houden. Daarom hebben we direct een shortlist opgesteld van kandidaten die Schmidt zouden kunnen opvolgen als coach bij PSV. 

Ook geven we antwoord op de vraag, welke schoenen moet die opvolger vullen? Oftewel, hoe goed was Schmidt als coach? Numbers don’t lie! We kunnen je nu alvast vertellen dat het niet de voetbal professor was die PSV hoopte in huis te halen, zeker niet tegen topploegen.

Mogelijke opvolger Schmidt bij PSV

Ruud van Nistelrooy (jong PSV)

Deze absolute topspits uit vervolgen tijden zou niets liever willen dan aan het roer te staan bij PSV. “Ik hoop ooit, en dat is de droom die ik nu heb, PSV 1 te mogen trainen” . Dit gaat ongetwijfeld ook gebeuren, maar of dit nu al het geval is is de vraag. PSV heeft geleerd van de episode onder Mark van Bommel, waar toch bleek dat de klus voor Mark te vroeg kwam. De staat van dienst van Ruud als coach is toch vooral als jeugdtrainer en assistent bij het nationale elftal. Dit doet Ruud al verdienstelijk sinds 2014, maar PSV wil met deze ploeg nu meedoen om de prijzen en niet over twee of drie jaar.

Ronald Koeman (zonder club)

Een andere naam die direct te binnen schiet is die van Ronald Koeman. Als een van de meest ervaren coaches in Nederland, met veel internationale ervaring, zal PSV zeker zijn van een coach die er direct staat. Ronald heeft wisselende successen geboekt in het verleden, maar heeft bij het Nederlands Elftal, Southampton en ook bij Barcelona bewezen ploegen beter te maken. Daar staan de desillusies van Everton en Valencia tegenover. Voor Koeman zou het zijn tweede klus bij PSV betekenen. De eerste was een wisselend succes, waar de bizarre ontknoping van de laatste speelronde in 2006-2007 veel verbloemde van wat er misging. 

Phillip Cocu (zonder club)

Phillip Cocu heeft zowel met Ruud van Nistelrooy als Ronald Koeman wat gemeen. Net als Ruud van Nistelrooy was hij vrij onervaren op het hoogste niveau als hoofdtrainer. In het eerste seizoen moest Guus Hiddink van stal gehaald worden als schaduw coach. Dit was de gewenste uitwerking, na de winterstop begon het te lopen bij de Eindhovenaren. Phillip Cocu is de beste coach van PSV gebleken van de afgelopen tien jaar. We zullen hieronder de cijfers van Cocu afzetten tegen zijn opvolgers. Die cijfers zeggen de fans vast weinig, de drie titels die hij won des te meer. 

“PSV weet dat het me altijd kan bellen”, aldus Cocu in een interview met VI. Waarin ook werd geopperd dat Ruud van Nistelrooy als assistent zou fungeren.

Thomas Letsch (Vitesse)

Als het aan PSV lag waren ze doorgegaan met Roger Schmidt. De Duitse aanpak beviel dus in Eindhoven. Met die gedachte in het achterhoofd komen we al snel uit bij Thomas Letsch, momenteel coach bij Vitesse. Met het beschikbare materiaal kan van Letsch enkel gezegd worden dat hij het maximale uit zijn spelers haalt. Iets dat ze bij PSV zeker zal aanspreken. Onder Roger Schmidt zijn toch wat talenten vertrokken omdat ze op persoonlijk vlak niet met hem overweg konden, is dit de gedroomde opvolger Schmidt bij PSV?

Henk Fraser (Sparta)

Enkele dagen hoorden we dat Henk na het einde van dit seizoen vertrekt bij Sparta. We zouden Henk graag bij een grotere club zien. Deze assistent-bondscoach is gepokt en gemazeld en heeft bij Vitesse laten zien tot grootste dingen in staat te zijn wanneer hij de juiste jongens heeft spelen. Een KNVB beker, een vijfde plaats en plaatsing voor Europees voetbal is ongeveer het hoogst haalbare voor een club als Vitesse in een seizoen. De promotie met Sparta en een 8e plek op de ranglijst in seizoen 2020-2021 is niet minder indrukwekkend.

Dit zijn de voornaamste kandidaten die wij direct op het vizier hebben. Natuurlijk zijn er altijd oudgedienden als Guus Hiddink of Dick Advocaat, maar we hopen dat PSV genoeg durf en visie heeft om te kiezen voor een coach met nieuw elan. Oud speler Wim Jonk, die het zo goed bij Volendam bijvoorbeeld. Wellicht dat Mark van Bommel weer met open armen wordt ontvangen? Wie zal het zeggen.

Hoe goed was Roger Schmidt?

Het vertrek van Schmidt komt niet geheel als een verrassing. De gesprekken over contractverlenging lopen al sinds september vorig jaar. Toch was de verwachting dat er in de lente een akkoord zou worden gesloten. PSV had aangegeven te willen bouwen met Schmidt aan een ploeg die zich kon meten met Ajax, dat was al de insteek sinds zijn komst na Mark van Bommel. Blijkbaar was er verschil van inzicht in hoe dit bereikt moet worden en waren de nieuwe eisen van Schmidt niet haalbaar voor PSV. Dit nieuws komt daarom toch ietwat onverwacht, want Roger Schmidt had net nog een aanbod van RB Leipzig afgeslagen. Wat de intentie om met PSV verder te gaan bevestigde.

De komst van Schmidt is niet het wondermiddel gebleken waarop PSV had gehoopt. In het eerste seizoen bleef de coach vasthouden aan een nieuwe ‘big dick’ systeem van 4-2-2-2. Revolutionair, maar de ploeg kon dit systeem telkens maar 60 minuten volhouden. Met een totale terugval tot gevolg. Ook werden er nogal wat wenkbrauwen gefronsd over het wisselbeleid van Schmidt, dat eigenzinnig te noemen valt.

In het huidige seizoen gaat het beter, met een nieuw systeem (met buiten spelers). PSV speelt nog steeds voor de prijzen, maar laat nog steeds teveel punten liggen in topwedstrijden. Waar PSV nu staat, is niet bijzonder gezien de kwaliteit van de ploeg en het morsen van punten door Ajax.

Vergeleken met Cocu en van Bommel komt Schmidt er niet per se goed vanaf. Bij de gemiddelde puntenaantal per wedstrijd én het gemiddelde aantal goals per wedstrijd komt Schmidt het slechtste uit de bus. Ook krijgt PSV onder de Duitser meer tegendoelpunten en het winstpercentage ligt enkele procenten lager dan bij zijn voorgangers. De aankopen van PSV onder Schmidt zijn ook niet zonder uitzondering succes aankopen, er zit bij PSV best wat miljoen de bank warm te houden. De opvolger Schmidt bij PSV weet wat wat hem te doen staat.

Wedden op PSV – AZ

Zaterdag 5 februari komt AZ op bezoek bij PSV. De odds voor AZ liggen nu boven de 5.00. We zijn benieuwd naar de mentale weerbaarheid van PSV en denken dat een kleine bet op AZ nog best eens lucratief kan uitpakken. Zeker gezien Schmidt’s staat van dienst tegen topploegen, wat AZ toch bijna is. We wachten nog even de reden van het niet verlengen af, want dat kan van invloed zijn op hoe PSV deze zaterdag op het veld stapt!