Gezocht: opvolger Marc Overmars bij Ajax

Marc Overmars is weg bij Ajax. Het zal lastig worden hem te vervangen. Wie zijn de meest aannemelijke kandidaten voor de klus?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Na de entertainment industrie gaat nu ook de beerput open in de voetballerij. Vorige week kon iedereen meeluisteren met Mason Greenwood die zijn vriendin fysiek en verbaal mishandelde. En gisteren kwam Ajax met een statement over grensoverschrijdend gedrag van Directeur Voetbalzaken Marc Overmars. Uit deze verklaring blijkt dat Marc Overmars gedurende een langere periode sexueel getinte berichten stuurde aan vrouwelijke collega’s. Toen hij werd geconfronteerd met zijn gedrag besloot hij op te stappen. Het speculeren over de opvolger Marc Overmars bij Ajax kan beginnen.

Het zijn grote schoenen om te vullen. De achtenveertig jarige Overmars zou aankomende juli 6 jaar deze functie bekleden, en dat deed hij niet onverdienstelijk. Er gingen geruchten dat er door clubs wereldwijd aan ‘Marc Netto’ werd getrokken voor zijn kwaliteiten om het maximale (financiele) rendement uit een club te halen. Samen met Edwin van der Sar en Erik ten Hag (die Marc heeft binnengehaald) won Ajax nationaal bijna alles wat er te winnen viel en maakte het grote indruk in Europa. Dat er zo getrokken werd aan Marc betekent dat Ajax ongetwijfeld al enige tijd aan het voorsorteren was op een vertrek en een opvolger van Marc Overmars, maar wie kan er tippen aan zoveel kennis van zaken en contacten in de voetballerij?

Op korte termijn voorzien we dat Gerry Hamstra de zaken waarneemt. De technisch manager van Ajax ondersteunde Overmars al met het contracteren van jeugdspelers en contractverlengingen bij Jong Ajax. Ook is Gerry Hamstra, sinds april 2021 als technisch manager in dienst, bekend met scouting. Met zijn ervaring bij Heerenveen, FC Emmen, FC Groningen en Vitesse doet hij voor bijna niemand op ons lijstje onder, dus het zou zomaar kunnen dat de interim functie permanent wordt voor Gerry.

Opvolger Marc Overmars: Bekende gezichten

Henk Veldmate

Een andere bekende bij Ajax die deze functie zou kunnen invullen in Henk Veldmate. Deze hoofd scouting bij Ajax nam in 2016 al eens een functie over van Marc Overmars, zodat deze als Directeur Voetbalzaken aan de slag kon. Tijd voor nog een promotie? In 2019 verlengde Henk zijn contract tot medio 2024, dus bij Ajax zijn ze tevreden met zijn werk. “Toen we Henk Veldmate aantrokken, was het doel om onze scouting naar een hoger niveau te brengen. Wij zijn heel tevreden met de manier waarop hij daarmee aan de slag is gegaan. Er zijn goede stappen gezet en die lijn willen we doortrekken. “Om de lange termijn te waarborgen, hebben we besloten hem nu al te vragen zich langer aan Ajax te binden. Dat is gelukt. Ik vind het mooi dat we de komende jaren verder kunnen samenwerken.” Aldus Overmars. Een quote die plots een ironische lading krijgt.

Edwin van der Sar

De Algemeen Directeur Ajax werd lang beschouwd als de partner in crime van Marc, het andere deel van het gouden duo. Ook Edwin loopt al iets langer dan tien jaar rond in de Johan Cruijff ArenA in meerdere functies, zijn verleden als keeper niet meegerekend. De switch naar technisch directuer zou opvallend zijn, maar is niet gewoon in het voetbal. Zo hebben Dennis te Kloese bij Feyenoord, Martin van Geel bij Willem 2 en Ferry de Haan bij Heerenveen eenzelfde overstap gemaakt. Dat van der Sar niet geheel onwelwillend staat tegenover eenzelfde functie blijkt uit zijn reactie op de pers die hem tipte als mogelijke director of football bij Manchester United:  “Het is een andere rol. Ik weet natuurlijk wel iets van voetbal”. 

Patrick Kluivert

Het sterrenensemble van de jaren ‘90 blijken goede bestuurders. Kluivert heeft ervaring bij Paris Saint-Germain, Barcelona en als interim-bondscoach van Curaçao. Het succes in deze functies was echter wel wisselend en voor de functie als directeur voetbalzaken bij PSG liet Patrick Kluivert een aanstelling als jeugdtrainer schieten. Waar al wel overeenstemming over was bereikt. Patrick Kluivert als opvolger Marc Overmars bij Ajax? Hij is wel direct beschikbaar, maar we verwachten niet dat de keuze op hem zal vallen. 

Marcel Brands

De KNVB ziet in Brands ongetwijfeld de beoogde opvolger van Nico-Jan Hoogma, die deze zomer afzwaait als directeur topvoetbal. Dat Marcel Brands nu vlak voor die machtsoverdracht door Ajax gepolst wordt als opvolger Marc Overmars zal ze bij de KNVB niet lekker zitten. Qua gewicht past Marcel Brands goed bij Ajax, deze ervaren rot werkte zich op van RKC tot Everton en deed in de tussentijd AZ en PSV aan. Opvallend is dat in de periodes dat Brands bij een club actief was, de resultaten altijd in de lift zaten. Dat zal ook bij Ajax niet ontgaan zijn. Qua timing kan het niet beter, Brands had bijgetekend bij Everton tot 2024 maar heeft in december 2021 de samenwerking beëindigd wegens een verschil in visie op de toekomst. Meant to be? Dat weten we binnenkort.

Jordi Cruijff

In de media, vooral in het buitenland, is Jordi meermaals in verband gebracht met een functie bij Ajax. Zelf reageerde Jordi nogal luw op de geruchten in het AD:  “Of ik ooit bij Ajax wil werken? Volgens mij zijn ze daar goed voorzien. Ik heb daar niet zo’n band mee als mijn vader bijvoorbeeld had. Ik voel me niet zo Nederlands als hij zich voelde.” Daarnaast heeft hij een functie als technisch adviseur bij Barcelona, de club die hij wel een warm hart toedraagt. Tevens een club die een transformatie ondergaat waar hij graag onderdeel van wil zijn. Jordi heeft ervaring, zijn naam, contacten en de gun factor. We snappen dat Ajax hem op de korrel heeft, maar de liefde moet wel van twee kanten komen.

Opvolger Marc Overmars: headhunten bij de concurrent?

Je hoeft niet alleen naar je eigen entourage te kijken als mogelijke opvolger Marc Overmars. Er lopen bij de concurrent tevens capabele technisch directeuren. Bijkomend voordeel is dat je een directe concurrent verzwakt wanneer je de TD ontfutselt. De voornaamste kandidaten zijn Max Huibers, die keer op keer laat zien over een zeldzame visie te beschikken. Arne Slot ging naar Feyenoord, Boadu, Stengs en Koopmeiners vertrokken naar het buitenland. Er kwam maar weinig versterking. Kritiek alom, maar ondertussen doet AZ het beter dan vorig jaar en rollen ze alle topploegen op. 

Frank Arnesen kan zich net als Berghuis persona non grata in Rotterdam door deze klus aan te nemen. Helemaal geen vreemde gedachte, want zijn contract bij Feyenoord loopt af en Frank speelde zelf tussen 195 en 1981 bij Ajax. Ze zullen in Amsterdam zeer gecharmeerd zijn van de staat van dienst van Frank, die onder meer PSV, Tottenham Hotspur, Chelsea, HSV en RSC Anderlecht onder zijn hoede had als TD. Dan is er nog die andere Feyenoordse technisch directeur, die nu werkt als algemeen directeur bij Willem 2: Martin van Geel. Hij heeft al ervaring in de functie als TD bij Ajax (2005-2007) en heeft het shirt als speler ook gedragen.

De opvolger Marc Overmars staat wat ons betreft in bovenstaand rijtje of Ajax speelt het slim en kies een vrouw, maar wie uiteindelijk het contract tekent zal moeten blijken!