glazen bol auto

Formule 1 2022 voorspellingen

Het rubber is nog niet afgekoeld, of de banden worden alweer op temperatuur gebracht voor de eerste race van 2022!

Geschatte leestijd: 5 minuten

Voor wij beginnen met Formule 1 2022 voorspellingen (spoiler: echt nauwkeurige voorspellingen kunnen we op dit moment niet doen), willen we nog een keer genieten van de titelwinst van Max Verstappen. Niet enkel met landgenoten, maar met de hele wereld. Dit was wat ons betreft hét sportmoment van het jaar. Juist omdat de hele wereld eensgezind was. De sport was ingedut en snakte naar spanning én een nieuwe kampioen:

Formule 1 2022 voorspellingen

Er verandert sowieso veel naast de baan. Ziggo Sport is al jaren de place to be voor Formule 1, maar dat gaat in 2022 veranderen. Het contract van Ziggo Sport met FOM (Formula One Management, beheerder uitzendrechten) loopt namelijk af. Simpel gezegd is Ziggo afgetroefd in de biedingsoorlog door de NENT Group (Nordic Entertainment Group) voor het nieuwe contract. Een partij die in Nederland relatief onbekend is, maar groot bezitter is van uitzendrechten in sportcompetities. Het nieuwe contract van NENT geldt voor een periode van 3 jaar, wat betekent dat de seizoenen 2022,2023 en 2024 niet bij Ziggo te zien zijn.

Waar kun je Formule 1 kijken in 2022?

Of… Toch wel? Het is een beetje ingewikkeld, maar we proberen je de nieuwe situatie zo goed duidelijk mogelijk uit te leggen:

 • De NENT Group heeft de exclusieve rechten
 • Dit bedrijf heeft een streamingdienst genaamd Viaplay
 • Bij Viaplay kun je dus niet kijken zonder computer/tablet/smartphone of een televisie met daarvoor geschikte “smart”-functies
 • Er is een samenwerking aangegaan door NENT met KPN en Ziggo. Tegen extra betaling kun je dus alsnog de races live bekijken.
 • Ziggo Sport zal alleen geen live verslag doen. Dus geen Olav Mol
 • Ziggo Sport heeft wel de samenvattingsrechten.
 • Ook kun je Formule 1 gerelateerde talkshows kunnen blijven bekijken bij Ziggo.

We zijn er dus, als Nederland, na een kampioenschap, alleen maar op achteruit gegaan wat service betreft. Er zijn echter ook lichtpuntjes. De NOS zendt namelijk gratis de race in Zandvoort uit! En voor de echte fans is er nog een alternatief voor Viaplay.

De Formule 1 biedt namelijk zelf ook een streamingdienst aan, bekend onder de naam F1 TV Pro. Hoewel alleen online beschikbaar, kun je wel dieper in de Formule 1 duiken dan ooit tevoren. Je wordt als het ware je eigen regisseur van de race. Zo kun je ‘instappen’ bij de coureurs en kijken vanuit hun cockpit en meeluisteren met de boordradio. Je krijgt inzage in live data zoals rondetijden, rondes sinds pitstop, enzovoort. Je kunt zelf schakelen tussen commentaar in meerdere talen. Nogmaals, dit pakket is voor de echte liefhebber!

En Olav Mol? Die gaat door op Grand Prix Radio. Deze radio heeft de radiorechten vastgelegd voor 2022 en 2023, dus je kunt heerlijk kijken via Viaplay met het geluid uit en de radio aan!

Wat betekent dit voor je portemonnee?

 • Als je bedenkt dat Disney+ maandelijks €8,99 kost, dan vraagt Viaplay best veel met €13,99 per maand. Zeker omdat ze niet alle Europese voetbalwedstrijden en competities uitzenden.
 • F1 TV Pro is een stuk schappelijker (en uitgebreider) met €64,99 per jaar. Nog geen zes euro per maand. En daar krijg je dan ook nog eens een boel extra’s voor. Er gaan geruchten dat deze dienst niet in Nederland beschikbaar blijft voor nieuwe klanten. Dus als je zeker wil zijn van een seizoen vol Formule 1, sluit dan nu een jaarabonnement af.
 • De kosten voor live Formule 1 op Ziggo of KPN zijn nog niet bekend.
 • Samenvattingen worden ‘gratis’ (als je een van deze diensten kunt ontvangen) aangeboden op de NOS en Ziggo Sport.
 • De GP Zandvoort wordt tevens gratis aangeboden op de NOS.
 • Olav Mol is gratis te beluisteren op Grand Prix Radio.

Onder de streep gaan vooral Ziggo klanten er op achteruit omdat Ziggo Sport wordt uitgekleed. Voor klanten van KPN is het om het even of ze extra betalen voor Ziggo of Viaplay. F1 TV Pro is zelfs een stuk goedkoper, dus dat lijkt een mooi alternatief voor alle Nederlanders. Er is nog het een en ander onzeker, dus bovenstaande kan in de loop van komende weken of maanden nog veranderen.

Max versus Lewis 2.0

Iedereen hoopt op een herhaling van het seizoen 2021. De voortekenen zijn goed. Max Verstappen lijkt het top van zijn kunnen nog niet te hebben gehaald en Lewis heeft aangegeven nog een seizoen door te willen. Lewis, die de leeftijd van 37 heeft aangetikt, zal weten dat hij niet meer beter gaat worden als coureur. Hoewel hij afgesloten seizoen aangaf in zijn beste vorm te zijn, wellicht omdat de concurrentiestrijd dat in een atleet naar boven haalt.

Honda stopt officieel bij Red Bull. Er komt in plaats daarvan een officieuze samenwerking. We weten niet welke invloed dit heeft op de prestaties van de wagen in 2022. Dat Mercedes een goede wagen heeft, dat is bijna een zekerheidje. Lewis weet dit ook en dit zal hem motiveren er nog een seizoen aan vast te plakken. Ook krijgt hij een nieuwe teamgenoot, George Russel. Een jonge ambitieuze jongen die niet beroerd is vuil werk op te knappen.

Het is niet gezegd dat Max nu kampioenschappen aan elkaar gaat rijgen, dus reken je niet rijk. Echter, als Lewis Max niet kan bijhouden of andersom, dan zien we niemand in het rijdersveld die een kampioenschap voor een van deze kan voorkomen.  

Formule 1 2022 voorspellingen zo vroeg in het seizoen over titelkansen zijn overmoedig. Het is wel interessant om te kijken naar rijders als Ghasly, Perez en Russel. Wie gaan het achter het titelgevecht interessant maken? Een nieuwe generatie doet zich aan!