Terugblikkend 2022 in

Sven Kramer doet nog mee, Max Verstappen is Sportman van het Jaar en stopt Lewis Hamilton? Blik met Wed Meester mee terug op 2021.

Sven Kramer leeft nog, Max Verstappen is Sportman van het Jaar en stopt Lewis Hamilton?

Het is bijna het einde van het jaar en dus gaan we terugblikkend 2022 in. Max Verstappen is beter dan Harrie Lavreysen, Sifan Hassan is beter dan Suzanne Schulting, en doet Lewis Hamilton volgend jaar nog mee?

NOS NOC*NSF Sportgala: Max Verstappen is Sportman van het Jaar

Afgelopen woensdag was het tijd voor het NOS NOC*NSF Sportgala: een terugblik op het afgelopen sportjaar en de uitreiking van diverse prijzen. Bij de mannen waren genomineerd: Formule 1 wereldkampioen Max Verstappen, tweevoudig olympisch kampioen en drievoudig wereldkampioen baanwielrennen Harrie Lavreysen, en olympisch en wereldkampioen BMX Niek Kimmann.

Maar Lavreysen en Kimmann hadden er waarschijnlijk wel op gerekend dat ze geen speech hoefden te schrijven, want Sportman van het Jaar 2021 werd natuurlijk Max Verstappen. Hij won 10 van de 22 races en werd als eerste Nederlander wereldkampioen Formule 1 door die bizarre Grand Prix van Abu Dhabi.

Vader Jos Verstappen nam de prijs in ontvangst. “Max is onderweg naar vakantie, welverdiend. Hij was wel moe, het was een zwaar jaar. Na het behalen van de wereldtitel kwamen er toch heel veel emoties los. Ook afgelopen week, hij moest nog heel veel doen. Hij is blij dat hij nu op vakantie is. Hij heeft het nu echt nodig.”

Terugblikkend 2022: Sifan Hassan verslaat Suzanne Schulting

Bij de verkiezing voor Sportvrouw van het Jaar was het nog een stuk spannender. Olympisch kampioen tijdrijden en veelvuldig klassiekerwinnaar Annemiek van Vleuten leek niet erg kansrijk, maar shorttracker Suzanne Schulting wel: zij won afgelopen jaar vijf wereldtitels en vier Europese titels, en domineert het shorttracken als geen ander.

Schulting moest het echter afleggen tegen Sifan Hassan, de atlete die op de Olympische Spelen van Tokio fantastische prestaties neerzette: goud op de 5 kilometer en 10 kilometer, en brons op de 1500 meter. De oorspronkelijk uit Ethiopië afkomstige Hassan wilde graag de prijs persoonlijk komen ophalen maar moest het via een videoverbinding doen vanwege… juist, een coronabesmetting.

De overige prijzen gingen naar:

Hugo Haak (Coach van het Jaar – baanwielrennen)

Nederlandse baansprinters (Sportploeg van het Jaar)

Jetze Plat (Paralympisch Sporter van het Jaar – handbike)

Hennie Kuiper (Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs – wielrennen)

Bibian Mentel (Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs – paralympisch snowboarden, postuum uitgereikt)

Enzo Kuwrorgen (Young Talent Award – gewichtheffen)

Sven Kramer mogelijk naar Olympische Spelen Peking

Hij is olympisch kampioen 5000 meter van 2010, 2014 en 2018 maar de deelname van Sven Kramer aan de 5000 meter in Peking 2022 is nog onzeker. De inmiddels 35-jarige Kramer wordt al lange tijd geplaagd door blessures. Toch liet hij afgelopen weekend zien dat hij nog niet afgeschreven kan worden. 

Om kans te maken op deelname aan de 5000 meter en ploegenachtervolging op de Olympische Spelen, moest hij op het OKT (zie hier de uitslagen) minimaal derde worden op de 5000 meter en dat deed hij precies achter winnaar Patrick Roest en nummer twee Jorrit Bergsma.

Zien we Lewis Hamilton in Formule 1 2022?

De ontknoping van het wereldkampioenschap Formule 1 was natuurlijk prachtig voor alle fans van Max Verstappen. Maar ook een gitzwart scenario voor zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. In principe wordt de Brit door teammanager Toto Wolff gewoon verwacht bij Mercedes. De vraag is of hij daar zelf zin in heeft.

De inmiddels 91-jarige oud-directeur van de Formule 1 Bernie Ecclestone denkt dat Hamilton (36 jaar) de handdoek wellicht in de ring gaat gooien. “Zijn teleurstelling is te groot en dat kan ik in zekere zin begrijpen. Het zou voor hem een mooie gelegenheid zijn om nu zijn droom als modeondernemer te verwezenlijken”, aldus Ecclestone.

Ecclestone, die zo’n 40 jaar de baas was van de Formule 1, heeft alleen nog de vader van Lewis gesproken. “ Ik voelde meteen dat hij niet zou antwoorden op de vraag over de toekomst van zijn zoon. Dus we hebben alleen over zaken gepraat, maar nogmaals: ik denk dat Lewis niet doorgaat.”