Eredivisie 2022 voorspellingen

14 januari houdt de lockdown op en gaat het voetbal weer beginnen. Wie trekt er na de tweede helft aan het langste eind?

Geschatte leestijd: 4 minuten

Het gelijk van Schmidt. De Duitse oefenmeester zou niets liever willen dat deze krantenkop over 17 speelrondes in de dagbladen te lezen. Afgevallen om zijn wisselbeleid, aanbiedingen van onder andere RB Leipzig afgeslagen, mislukte Europese campagnes -de titel zou alles goedmaken.

Ajax is nog steeds topfavoriet voor de titel, maar ze zullen zich in Amsterdam toch achter de oren krabben: een doelsaldo van +52, slechts 4 tegentreffers, maar geen koppositie in de eredivisie. Toegegeven het is slechts 1 punt achterstand, maar hoeveel moet je dán scoren om bovenaan te staan?

De captains van de drie kanshebbers (Feyenoord doet nog volop mee) deden zelf hun zegje over wie er een titel mag bijschrijven. Het mag duidelijk zijn dat dit ietwat gekleurde meningen zijn. Wij doen er dus een objectief sausje over deze eredivisie 2022 voorspellingen:

Niet geheel verrassend noemt van Ginkel PSV als aanstaand kampioen, Tadic Ajax en Toornstra Feyenoord. Toch zit er een nuance in de manier waarop dit wordt verkondigd. Waar Tadic en van Ginkel onverberbiddelijk Ajax en PSV noemen, zegt Toornstra: ‘ik hoop Feyenoord’ en later ‘zo lang mogelijk meedoen voor de titel’. Wij hopen dat Arne Slot snel een einde maakt aan dergelijke Calimero uitspraken. Met bravoure win je titels.

Voorspelling eredivisie 2022 Wedmeesters

Wij zetten zelf ook onze gekleurde bril af, waarmee de boodschap dat Willem 2 kampioen wordt definitief in de prullenbak kan. We beginnen met de voorspelling dat Vitesse, FC Utrecht en FC Twente niet meer aanhaken voor de titel. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar gezien de punten is het dat zeker niet. Met slechts 10-12 punten achterstand zijn dit in theorie titelkandidaten. Het probleem van deze clubs is echter dat ze dit seizoen niet constant zijn gebleken. Alleen AZ toont na een stroef begin een constante opwaartse lijn, met winst tegen Ajax als bewijs dat zij nog prima in staat zijn om aan te haken bij de top.

Van de top drie titelkandidaten blijven we bij de voorspelling dat Ajax weer een titel gaat bijschrijven. We geloven simpelweg het meest in de statistieken van Erik ten Hag. Niet alleen als het gaat om punten per wedstrijd, maar ook om onderlinge ontmoetingen. Als Ajax de titel misloopt, dan gebeurt dat tegen ‘kleinere’ ploegen. Op kunstgras.

Is dit een zekerheidje? Nee. Als Feyenoord en PSV lang genoeg kunnen bijblijven, dan kan het geloof weleens gaan groeien. En dus ook de motivatie. Ook de Europese campagne zal invloed hebben op de weerbaarheid van Ajax. We gunnen de Amsterdammers natuurlijk een mooi Champions League avontuur, maar iedereen weet dat strijden op meerdere fronten het nodige vergt van spelers. Dan komt de breedte van de bank in beeld. Een aspect waar Ajax weer de beste papieren voor lijkt te hebben. Ook hebben Feyenoord en PSV nog de nodige Europese wedstrijden te spelen, zij het op lager niveau. Daar ontmoet je echter vaak vervelende tegenstanders, uit verre oorden.

Degradatie 2022

Al jaren is de strijd onderin interessanter dan bovenin. Ook dit jaar solliciteren er weer genoeg clubs na een spannende nacompetitie. De kandidaten voor dit jaar zijn PEC Zwolle, Fortuna Sittard, Sparta Rotterdam en RKC Waalwijk. Dat betekent niet dat ploegen als Willem 2, FC Groningen, Heracles Almelo en Go Ahead Eagles vrij zijn van zorgen. Alleen stellen Fortuna Sittard en PEC Zwolle dit seizoen zo teleur dat er wel heel veel moet gebeuren in de winterstop, willen zij degradatie nog ontlopen. Dit is dan ook onze voorspelling: PEC degradeert direct en Fortuna Sittard via nacompetitie.

Topscorer Eredivisie 2022

Minstens net zo interessant als de titelstrijd is de strijd om de titel topscorer eredivisie 2021/2022. Sebastien Haller staat op 12 doelpunten, met Bryan Linssen er vlak achter op 11 en Guus Til, een andere Feyenoorder, daar weer achter met 10 treffers. Opvallend is dat de eerste PSV’er genaamd Cody Gakpo volgt op gepaste afstand met slechts 6 treffers. Als dit iets zegt over het scorend vermogen van de ploegen, wat zegt dit dan over PSV als titelkandidaat? 

Terug naar de voorspelling topscorer eredivisie 2022. Wij verwachten dat een van de Feyenoorders Haller nog gaat overtreffen, maar dat laatstgenoemde wel een ongekende reeks neerzet in de Champions League. Welke Feyenoorder, daar durven we ons nog niet over uit te laten.