Estimated reading time: 10 minuten
Wedden op PDC World Cup Darts heeft een geheel eigen dynamiek binnen de dartswereld. Want zo sta je als topdarters tegenover elkaar, en zo naast elkaar. Dat is de PDC World Cup of Darts, een landenwedstrijd met de beste twee darters per land.
Bij wedden op darts heb je vele toernooien van de PDC kalender om uit te kiezen. Zo zijn er het PDC World Championship, de Premier League of Darts, de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Nu gaan we met het vergrootglas kijken naar de opzet, geschiedenis, wedmarkten en topwedstrijden van het PDC World Cup of Darts.
Laatste PDC World Cup of Darts nieuws
Wedden op UK Open Darts
Een eiland vol toptalent in darts, zo heeft de “UK” een eigen toernooi om het landelijk talent op de podium te brengen. Lees hier meer!
Wedden op Cazoo World Cup Darts
Welk land heeft de beste darts duo, en welke team speelt het best samen? Alles over wedden op PDC World Cup of Darts lees je hier!
Wedden op darts in de Grand Slam of Darts
In het grote aanbod van Dartstoernooien mag het Grand Slam of Darts natuurlijk niet ontbreken. Ooit opgezet als ultieme krachtmeting tussen twee grootste dartsbonden. Vandaag de dag nog steeds een titel die elke darter maar wat graag achter z’n naam schrijft. We vertellen je alles over de ins en out, tot aan historische hoogtepunten. En laten je natuurlijk ook zien waar de mooiste wedkansen liggen.
Opzet van de PDC World Cup of Darts
De PDC World Cup of Darts is weer zo’n heerlijk uniek toernooi op de PDC kalender. Want normaal gesproken is darten een puur individuele sport, maar bij dit toernooi niet. De twee beste darters per land bij de PDC vertegenwoordigen samen hun land op de PDC World Cup of Darts, waar tegenwoordig 32 landen aan meedoen. Door de unieke opzet voelt wedden op PDC World Cup Darts echt als een uitstapje.
De ranking per land wordt gebaseerd op de gemiddelde ranking van de twee deelnemers. De acht beste landen stromen pas later in, de andere landen spelen eerst nog voorrondes. In de eerste jaren schommelde de opzet nog wel eens.
Van voorronde naar groepsfase naar knock-out
In 2010 was er geen peil te trekken op de opzet. In de eerste ronde speelden de 16 ‘mindere teams’ een best of 11 legs in een dubbelpartij. Het team dat de leg verloor, mocht de volgende leg beginnen. De acht winnaars van die eerste ronde speelden een tweede ronde tegen de beste acht landen, met dezelfde best of 11 legs. Daarna volgde een groepsfase met twee groepen van vier. Elke wedstrijd bestond uit twee enkelpartijen (1 punt per winst) en een dubbelpartij (2 punten). Hetzelfde gebeurde in de halve finales en finale.
In de tweede editie in 2012 werd de groepsfase eruit gegooid en werd alles knock-out. Vanaf de tweede ronde was het weer twee enkelpartijen voor één punt, en een dubbelpartij voor twee punten. Bij een gelijke stand volgde een sudden death leg voor de dubbelpartij. In de halve finale kwamen er vier enkelpartijen en één dubbelpartij. En bij een gelijke stand natuurlijk weer een sudden death leg. In 2013 was er een bizarre groepsfase met acht groepen van drie landen, met in elke groep één geplaatst land.
PDC World Cup of Darts met 32 landen
In 2014 werd het deelnemersveld vergroot van 24 naar 32 landen. De beste 16 landen kregen een ranking en konden elkaar dus al niet in de eerste ronde tegenkomen. Maar dit jaar werden ook de twee punten voor de dubbelpartij overboord gegooid. Als een land beide enkelpartijen won, werden ze tot winnaar uitgeroepen. De dubbelpartij werd alleen gespeeld bij een 1-1 stand. In de finale werden vier enkelpartijen en indien nodig één dubbelpartij gespeeld. De enige andere verandering sindsdien kwam in 2016, toen alleen de beste acht landen weer een ranking kregen.
PDC World Cup of Darts: Geschiedenis
Het toernooi is nog relatief jong en werd in 2010 voor het eerst georganiseerd, net als het WK voor vrouwen en het WK onder 21. De eerste editie begon dus met 24 landen, met Engeland (Phil Taylor en James Wade) als eerste geplaatst en Nederland (Raymond van Barneveld en Co Stompé) als tweede. Opvallend was echter dat Engeland al in de tweede ronde verloor van Spanje.
Nederland profiteerde en won de groepsfase met Australië, Canada en Oostenrijk. Na winst op Spanje in de halve finale kwam Nederland in de finale tegenover Wales. Nederland kwam 2-1 achter door twee individuele overwinningen van Mark Webster. Maar Co Stompé versloeg Barrie Bates en won daarna samen met Raymond van Barneveld het beslissende dubbelspel.
Phil Taylor en Adrian Lewis ijzersterk in World Cup of Darts
In 2011 was er geen editie, maar in 2012 kon Phil Taylor zijn revanche nemen voor de vroege uitschakeling van 2010. Dit keer had hij Adrian Lewis aan zijn zijde, niet per se zijn beste vriend. Raymond van Barneveld werd vergezeld door Vincent van der Voort. Taylor en Lewis kenden veel moeite in het toernooi en hadden zelfs een sudden death leg nodig tegen Canada. Maar ze worstelden zich tot de finale. Nederland ging juist soepel tot de halve finale, die werd verloren van de Australiërs Simon Whitlock en Paul Nicholson. Na een spannende wedstrijd wonnen Taylor en Lewis in sudden death.
In 2013 kreeg Raymond van Barneveld zijn derde partner naast zich, Michael van Gerwen. Maar zij lieten zich in de tweede ronde verrassen door het kleine Finland. Phil Taylor en Adrian Lewis walsten redelijk makkelijk door het toernooi. In de finale kwamen ze de Belgische broers Kim en Ronny Huybrechts tegen. Kim versloeg Adrian Lewis in een mooie pot, maar de andere drie wedstrijden gingen naar Engeland, voor hun tweede World Cup of Darts.
Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen voor het eerst
Door de zege van Taylor en Lewis stond het 2-1 voor Engeland tegen Nederland. In 2013 kwamen ‘we’ echter weer op gelijke hoogte, en dat in de finale tegen Engeland. Michael van Gerwen gaf Phil Taylor een 4-0 whitewash, Raymond van Barneveld deed hetzelfde tegen Adrian Lewis. Van Gerwen maakte het vervolgens af met 4-2 tegen Lewis. Zo bleef het spannend stuivertje wisselen, niet in de laatste plaats voor iedereen die een weddenschap op PDC World Cup Darts had staan.
De edities van 2015 en 2016 waren weer een prooi voor de Engelsen. In de finale waren Phil Taylor en Adrian Lewis te sterk voor het Schotse superduo Peter Wright en Gary Anderson. Die hadden in de halve finale Barney en Mighty Mike verslagen. In 2016 was het weer Engeland – Nederland in de finale. Na drie partijen stond Nederland nog op 2-1. Maar toen verloor Van Barneveld een superpartij tegen Taylor met 4-1 (allebei 105 gemiddeld). En Michael van Gerwen viel door de mand tegen Lewis, die eveneens met 4-1 won.
Oranje boven en eindelijk andere winnaars
De andere landen moesten nog een paar jaar wachten tot de zege niet naar Engeland of Nederland ging. Want in 2017 en 2018 speelden Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld opnieuw de finale. Misschien kwam dat ook doordat Phil Taylor niet meer meedeed. In 2017 waren het Lewis en Dave Chisnall, in 2018 Rob Cross en Chisnall. Nederland won in 2017 de finale van Mark Webster en Gerwyn Price uit Wales. En een jaar later wonnen ze van Gary Anderson en Peter Wright uit Schotland, hun tweede verloren finale.
In 2019 werd het driemaal scheepsrecht voor Schotland. Zo wonnen ze in de finale van het kleine Ierland, dat in de halve finale te sterk was voor Nederland (Van Gerwen en Jermaine Wattimena). In 2020 werd Wales het derde Britse land dat de PDC World Cup of Darts won, met Gerwyn Price en Jonny Clayton. In de finale versloegen ze het Engelse duo Michael Smith en Rob Cross. Peter Wright won zijn tweede titel in 2021, ditmaal met John Henderson. En in 2022 was er de eerste niet-Europese eindzege: Simon Whitlock en Damon Heta wonnen voor Australië, Wales was verliezend finalist.
Statistieken PDC World Cup of Darts
Zoals je wel kon opmaken uit de geschiedenis, zijn Nederland en Engeland het meest succesvol in de PDC World Cup of Darts. Engeland won vier edities, telkens met Phil Taylor en Adrian Lewis. Ook Nederland won er vier: Raymond van Barneveld alle keren, eenmaal met Co Stompé en driemaal met Michael van Gerwen. Peter Wright won twee keer met Schotland, Wales en Australië wonnen één keer.
Qua gemiddelde per wedstrijd spannen Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen de kroon. Ze hebben de beste drie gemiddelden en verder nog twee noteringen in de top tien van beste gemiddelden. Beide Nederlanders hebben ook net als Phil Taylor tien keer een gemiddelde van 100+ gegooid. Het beste individuele gemiddelde staat op naam van Kim Huybrechts met 121.97.
12 edities, 43 landen, vele spelers
De teams zijn in de loop der jaren nog wel eens van samenstelling gewisseld. Zeker bij grote landen, waar de concurrentie sterk is. Nederland is natuurlijk wel één van de 18 landen die er elke editie bij is geweest. Raymond van Barneveld deed de eerste acht edities mee, Michael van Gerwen staat op negen deelnames. In totaal zijn er slechts vier spelers die alle twaalf edities hebben meegedaan. Brendan Dolan voor Noord-Ierland, William O’Connor voor Ierland, Mensur Suljovic voor Oostenrijk en Simon Whitlock voor Australië. Kim Huybrechts uit België miste alleen de eerste editie.
PDC World Cup of Darts | Wedmarkten
Bij wedden op darts zijn er vaak een aantal odds (wedmarkten) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.
Wedden op PDC World Cup of Darts – outright winnaar
De afgelopen vijf jaar stonden er zeven verschillende landen in de finale van de PDC World Cup of Darts en waren er vijf verschillende winnaars. Met relatief korte wedstrijden is de kans groot op verrassingen. Voorspel jij de eindwinnaar goed?
Wedden op PDC World Cup of Darts – pre-match wedden
Zoals gezegd zijn er best vaak stunts op dit toernooi. Als Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zelfs al een keer van Finland verliezen, dan kan er veel gebeuren. Een kleine bet op één of meerdere wedstrijden kan altijd wat leuks opleveren.
Wedden op PDC World Cup of Darts – progressie per land
Als jij goed kunt voorspellen welk team sterk is, kun je ook inzetten op hun progressie. Zie jij een land bijvoorbeeld tot minimaal de halve finale reiken, of gaat een groot land al vroeg ten onder?
PDC World Cup of Darts Promoties
PDC Masters Darts 2023: Michael van Gerwen en Michael Smith topfavorieten
De PDC Masters 2023 darts bouwt nu al spanning op. Zullen verwachte toppers de toernooi overnemen, of krijgen we terugkerend talent bovenaan?
Bookmaker promoties en gratis bets op Champions League, Europa League, Formule 1
Oh, wat een heerlijke sportweek! Check hier de beste promoties en gratis bets op voetbal in Champions League en Europa League, Formule 1 en EK Darts.
Wedden met bonus op Formule 1, Europa League, EK 2022 en PDC darten
Van Max Verstappen via de Oranje Leeuwinnen en AZ naar Michael van Gerwen. Deze week pikken wij weer de beste promoties eruit!
Historische wedstrijden PDC World Cup of Darts
Finale 2010: Van Barneveld/Stompé – Webster/Bates
Natuurlijk kijken we graag naar The Matchstick, Co Stompé. In 2010 won hij samen met Raymond van Barneveld de allereerste PDC World Cup of Darts. In de finale ging het in de beslissende dubbelpartij tot het gaatje.
Finale 2012: Taylor/Lewis – Whitlock/Nicholson
In 2012 wonnen Phil Taylor en Adrian Lewis hun eerste van vier edities van de PDC World Cup of Darts. Tegen Simon Whitlock (The Wizard) en Paul Nicholson hadden ze wel een zenuwslopende sudden death leg nodig. Alle vier kregen ze match darts, in een slechte maar bloedstollende leg.
Finale 2022: Whitlock/Heta – Price/Clayton
Nederland won vier keer, maar toch is de revanche van Simon Whitlock te mooi om te laten liggen. In 2012 verloor hij de finale dus, onder meer door zelf match darts te missen. Tien jaar later versloeg hij samen met Damon Heta onder meer België en Engeland, alvorens ze in de finale tegen Wales stonden. In die finale miste hij ook een match dart in het dubbelspel om het toernooi te winnen. Maar Heta schoot vervolgens te hulp in zijn enkelspel.