Wed Meesters | Wedden op O Clássico | Benfica v FC Porto

O Clássico | Wedden op voetbal in de O Clássico

Portugal is een voetballand, en de passie voor het sport is altijd terug te vinden in de rivaliteit tussen de clubs in O Clássico.

Geschatte leestijd: 7 minuten

Je zou het bijna vergeten, maar Benfica en FC Porto hebben allebei twee keer de Europacup I / Champions League gewonnen. Het zijn de twee grootste clubs van Portugal, uit de twee grootste steden: Lissabon en Porto. Wat dat betreft is deze klassieker te vergelijken met de Nederlandse klassieker Ajax – Feyenoord. Maar hoeveel weet jij van deze twee clubs en hoe succesvol ze zijn in Portugal? Geen nood, wij duiken diep in de materie van o clássico en leggen je alles uit!

Benfica – FC Porto | Klassieker

Bij wedden op voetbal kijken we vaak naar de Eredivisie, Premier League, La Liga, Serie A of Bundesliga. Of we spieken even bij Lionel Messi en Paris Saint-Germain in de Ligue 1. Maar vaak vergeten we de Portugese competitie, de Primeira Liga. Net als in Nederland (Ajax, Feyenoord, PSV) zijn er daar drie clubs die de dienst uitmaken: FC Porto, Benfica en Sporting Portugal. Die eerste twee zijn het meest succesvol en delen samen liefst 67 landstitels. Wij zoeken uit wie de sterkste is in deze klassieker van Portugal, O Clássico!

Historie O Clássico

Beide clubs kwamen elkaar voor het eerst tegen in 1912. Een oefenwedstrijd eindigde toen in 8-2 voor Benfica. Beide clubs speelden tot de jaren ‘30 vooral in hun regionale competities, pas in 1934 werd de landelijke Portugese competitie opgericht. Tot die tijd won Benfica negen keer het kampioenschap van Lissabon, FC Porto werd 19 keer kampioen van de regio Porto.

Na de oprichting van de Primeira Liga in 1934 bleken deze twee clubs het sterkst van allemaal. De eerste zes landstitels tot 1940 verdeelden ze eerlijk, drie om drie. Tussen 1940 en 1954 moesten ze toekijken hoe Sporting Portugal negen keer kampioen werd, met een paar titels voor Benfica tussendoor.

Europa Cup I / Champions League voor Benfica en Porto

Vanaf midden jaren ‘50 domineerde Benfica weer en werd het een Europese grootmacht met onder meer Eusébio. In 1961 en 1962 wonnen ze onder trainer Béla Guttmann twee keer de Europacup I, nadat Real Madrid de eerste vijf edities had gewonnen. In 1977 stond Benfica op 23 landstitels, FC Porto op 5. De blauw-witten kwamen terug met een dominantie vanaf midden jaren ‘80 tot 2013. De Europese bekroning kwam in 1987 en 2004 met winst in de Europa Cup I / Champions League.

Sinds 2014 heeft Benfica vijf landstitels toegevoegd aan de lange erelijst, waardoor de club op 37 staat (met 26 keer de beker). FC Porto won in 2021-2022 zijn dertigste landstitel, naast 18 keer de nationale beker. Maar de blauw-witten wonnen in 2003 en 2011 ook nog eens de Europa League. Terwijl Benfica nog altijd lijdt onder de Vloek van Béla Guttmann. Iets verderop kijken we naar wie het beste is in de onderlinge duels.

Wedden op O Clássico | Wedmarkten

Deze klassieker wordt altijd op het randje gespeeld, omdat de spelers weten dat de eer op het spel staat – naast drie punten natuurlijk. De laatste jaren geven ze elkaar weinig toe in onderlinge duels. Maar waar kun je nu allemaal op wedden bij zo’n topwedstrijd als deze?

Wedden op winnaar

De bookmakers in Nederland hebben natuurlijk als eerste de toto klaar voor een wedstrijd als deze. De laatste jaren heeft FC Porto de lichte overhand, maar Benfica laat zich nooit naar de slachtbank voeren. Redelijk vaak eindigt het ook gelijk. Durf jij in te zetten op die vaak mooie odds van een gelijkspel?

Wedden op doelpuntenmakers

Het zijn lang niet altijd de spitsen die voor de goals zorgen bij deze Portugese klassieker. De laatste jaren zijn middenvelders bijvoorbeeld relatief vaak verantwoordelijk voor de goals. Als jij een speler in vorm eruit kan pikken, kun je een fijne winst pakken als diegene scoort.

Wedden met speciale odds

Wedden op voetbal met gratis bet, profit boost of een andere actie is natuurlijk nog leuker! De verschillende Nederlandse bookmakers hebben wekelijks diverse wedden promoties om uit te kiezen. Zet jij in op deze klassieker met een gratis voetbal bet of bijvoorbeeld een deel van je welkomstbonus?

Wat maakt Benfica – FC Porto uniek?

Simpel gezegd is de erelijst van beide clubs de voornaamste reden dat deze wedstrijd zo’n klassieker is. Benfica won in 88 jaar Primeira Liga in totaal 37 keer de landstitel, 30 keer ging deze naar FC Porto. Ook werden ze respectievelijk 29 en 28 keer tweede. Met samen nog eens 89 andere nationale bekers en prijzen en allebei twee keer de Europa Cup I / Champions League maken ze hun fans meer dan trots. Benfica had Eusébio, FC Porto had Fernando Gomes.

Onderlinge stand

Deze twee legendarische clubs hebben in totaal 251 wedstrijden tegen elkaar gespeeld. FC Porto heeft er meer gewonnen: 100 om 89 met daarnaast 62 keer een gelijkspel. Opvallend is dat het doelsaldo in het voordeel van Benfica is: 386-365. Dat komt waarschijnlijk doordat Benfica in de tijd van veel goals (vóór de jaren ‘70) de beste van de twee was. Benfica heeft 84 nationale prijzen, FC Porto 82. Porto heeft wel zeven internationale prijzen, tegen twee van Benfica.

Legendarische spelers

In de jaren ‘60 en ‘70 domineerde Benfica deze tweestrijd. Dat kwam voornamelijk door twee spelers: José Águas scoorde 17 goals in O Clássico tussen 1952-1961, Eusébio scoorde er 16 tussen 1962-1974. Benfica-speler Nené speelde de meeste klassiekers, 30 in totaal. Bij FC Porto was doelman Vitor Baía van 1988-1996 en 1999-2006 een belangrijke kracht, hij speelde 24 Clássico’s. Tussendoor speelde hij voor FC Barcelona.

Verschillende spelers hebben voor beide clubs gespeeld. In 2002 maakte Maniche (de plaag van Oranje in 2004) de gevoelige overstap van Benfica naar FC Porto. De laatste jaren hebben twee Zuid-Amerikanen van twee walletjes gegeten. De Uruguayaan Maxi Pereira speelde van 2007-2015 voor Benfica en 2015-2019 voor FC Porto, hij scoorde voor beide clubs een keer in O Clássico. Argentijns international Nicolás Otamendi speelde van 2010-2014 voor FC Porto en sinds 2020 voor Benfica.

Klassieker Top-4

7 november 2010: FC Porto – Benfica 5-0

In het seizoen 2010-2011 was FC Porto fantastisch. Onder leiding van trainer André Villas-Boas werd de club kampioen met 21 punten voorsprong op Benfica en 36 op nummer 3 Sporting. Bovendien won Porto ook de Europa League. De vroege kers op de taart was een 5-0 afstraffing van Benfica met twee goals voor zowel Radamel Falcão als Hulk.

2 maart 2012: Benfica – FC Porto 2-3

Ruim tien jaar geleden, maar een aantal doelpuntenmakers zou je nog moeten kennen. Óscar Cardozo uit Paraguay was van 2007-2014 dé spits van Benfica, met 172 goals in 292 wedstrijden. Hij scoorde twee keer, maar kon niet voorkomen dat FC Porto met 2-3 won. De goals kwamen op naam van opnieuw Hulk, James Rodriguez en Maicon.

2 maart 2019: FC Porto – Benfica 1-2

FC Porto kwam op voorsprong door een discutabele goal, die riekte naar buitenspel. Maar Benfica keerde de wedstrijd om met een goal van João Felix, nu speler van Chelsea op huurbasis van Atlético Madrid. Vlak na rust viel de 1-2, waardoor Benfica won. Uiteindelijk werd de club uit Lissabon kampioen met twee punten voorsprong op FC Porto.

8 februari 2020: FC Porto – Benfica 3-2

In het seizoen 2019-2020 was FC Porto twee keer de sterkste in O Clássico. Eerst met 0-2 op bezoek bij Benfica, vervolgens 3-2 in eigen huis. Huidig Manchester City-verdediger Rúben Dias maakte een eigen goal in dienst van Benfica. Mede door de twee zeges werd FC Porto dat seizoen kampioen.