Wed Meesters | Wedden op North London Derby | Arsenal FC v Tottenham Hotspur FC

North London Derby | Wedden op voetbal in de North London Derby

De North London derby wordt al meer dan 100 jaar uitgevochten tussen deze twee clubs - Arsenal FC en Tottenham Hotspur. Lees hier meer!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Heerlijk, zo’n ouderwetse Londense rivaliteit! Vergeet Chelsea, want Arsenal en Tottenham Hotspur zijn elkaars grootste rivalen in de Engelse hoofdstad. The Gunners en de Spurs zijn allebei gevestigd in Noord-Londen en vechten elkaar al ruim honderd jaar de tent uit. Dat heeft veel mooie wedstrijden, goals en momenten opgeleverd. Weet jij ook welke twee Nederlanders in de top 10 staan van doelpuntenmakers in deze prachtige North London derby?

Arsenal – Tottenham Hotspur | Derby

Momenteel zijn maar liefst zeven clubs uit de Premier League gevestigd in Londen! Naast Arsenal en Tottenham Hotspur zijn dat ook Chelsea, West Ham United, Fulham, Crystal Palace en Brentford. Maar de grootste rivalen zijn dus Arsenal en Tottenham Hotspur. Samen hebben ze 15 landstitels gewonnen, 22 keer de FA Cup en vijf Europese prijzen. Maar hoe doen ze het tegen elkaar?

Historie North London Derby

Beide clubs zijn rond dezelfde tijd opgericht, Tottenham Hotspur in 1882 en Arsenal in 1886. Ze kwamen elkaar voor het eerst tegen in een officiële wedstrijd in 1909, na onder meer een oefenpotje in 1887. In 1898 hadden ze ook al een duel wat bekeken werd door maar liefst 15.000 mensen. De rivaliteit begon hoog op te lopen rond WO I. In 1913 verhuisde Arsenal naar Highbury, op zes kilometer van het White Hart Lane stadion van Tottenham Hotspur. Fans van de Spurs vonden dat niks, omdat ze Highbury als hun gebied zagen.

In 1919 ging het helemaal mis tussen de twee clubs. De hoogste divisie, First Division, werd uitgebreid met twee teams. Chelsea kreeg een van de twee plekken en om de andere plek werd gestemd. Tottenham was 20e geëindigd en zou eigenlijk degraderen, maar was de best geklasseerde club die meedeed in de stemming. Arsenal was als zesde geëindigd in Division Two, maar kreeg toch 18 stemmen tegen 8 voor Tottenham. Dat gooide olie op het vuur van deze derby.

Tottenham Hotspur kwam wel via promotie snel in de First Division. Maar van 1928-1933 en 1935-1950 speelden ze in Division Two, waardoor er weinig derby’s werden gespeeld. Tottenham won Division Two in 1950 en een seizoen later direct de First Division. Daarna speelden Arsenal en de Spurs elk jaar tegen elkaar op het hoogste niveau, met uitzondering van 1977-1978 vanwege degradatie van de Spurs.

Wedden op North London Derby | Wedmarkten

Rivaliteit tussen twee clubs zo dicht bij elkaar, maar ook vanwege een markante geschiedenis. Dat is nog eens een lekkere derby om op in te zetten! Aan welke wedmarkten kun je bijvoorbeeld denken bij wedden op voetbal Premier League met deze twee clubs?

Wedden op winnaar

Arsenal is weliswaar de meest succesvolle club, maar toch winnen ze weinig op bezoek bij de Spurs. Beide clubs zijn sterk in eigen huis, als je naar de statistieken kijkt. Wellicht is het dus slim om een eentje in te zetten bij de bookmakers in Nederland.

Wedden op doelpuntenmakers

Als Harry Kane bij Tottenham Hotspur blijft spelen, blijft hij scoren tegen Arsenal. De goalgetter van de Spurs en het Engels elftal houdt van wedstrijden tegen de Gunners. Maar Arsenal heeft altijd wel een paar sterke Brazilianen in dienst die het net kunnen vinden.

Wedden met speciale odds

Wedden op voetbal kan nog leuker worden met speciale odds of nog beter, gratis bets. Hou het wedden nieuws en de wedden tips van Wed Meesters in de gaten voor alle bookmaker promoties en acties waarvan jij kunt profiteren!

Wat maakt Arsenal – Tottenham Hotspur uniek?

De verhuizing van Arsenal en de strijd om toelating tot de First Division in 1919 met die stemming maakte deze wedstrijd al vroeg een verhitte derby. Terwijl Tottenham Hotspur vooral in Division Two speelde in de jaren ‘30, pakte Arsenal vijf landstitels in zeven seizoenen tijd. In 1935 won Arsenal met liefst 6-0 op bezoek bij Tottenham Hotspur, op weg naar een van die titels.

De onderlinge verhouding werd beter toen Arsenal na de Tweede Wereldoorlog gebruik mocht maken van White Hart Lane. Hun eigen Highbury werd in WO II namelijk gebruikt als schuilplek voor luchtaanvallen en ook gebombardeerd. Sinds 1950 spelen de clubs dus bijna onafgebroken tegen elkaar en dat heeft voor veel mooie wedstrijden gezorgd.

Zoals het rivalen betaamt hebben ze ook manieren om elkaar het leven zuur te maken. Arsenal-fans bedachten in 2002 ‘Saint Totteringham’s Day’. Dat is de dag waarop Arsenal wiskundig gezien zeker is van een plek boven Tottenham Hotspur in de Premier League. Anderzijds is 14 april St. Hotspurs Day. Want op 14 april 1991 wonnen ze in de halve finale FA Cup van Arsenal, en op 14 april 2010 in de Premier League.

Onderlinge stand

Na 193 wedstrijden ligt het voordeel bij de rood-witte club: Arsenal won 81 keer, Tottenham Hotspur 61 keer, en 51 keer bleef het gelijk. Arsenal won ook meer nationale titels: 13 om 2 keer de Premier League, en 14 om 8 keer de FA Cup. Allebei wonnen ze een Europacup voor Bekerwinnaars, maar Tottenham won ook twee keer de UEFA Cup/Europa League.

Legendarische spelers

Harry Kane werd als jochie ooit geweigerd door Arsenal omdat hij ‘te mollig’ zou zijn! Daar zullen ze spijt van hebben, want de slanke Kane heeft liefst 14 keer gescoord tegen Arsenal en is daarmee topscorer in de North London Derby. Emmanuel Adebayor speelde vier seizoenen voor beide clubs en kwam tot tien goals in de derby.

De meest geruchtmakende ‘dubbelspeler’ was Sol Campbell. Hij speelde van 1992-2001 voor de Spurs en stapte toen over naar Arsenal om daar tot 2006 te spelen en nog even in 2010. Doelman Pat Jennings bewandelde dezelfde weg een paar decennia eerder: 1964-1977 voor de Spurs, 1977-1985 Arsenal. Op 8 mei 1985 kreeg hij een afscheidswedstrijd tegen Tottenham.

Oh, en die twee Nederlanders in de top 10 doelpuntenmakers? Robin van Persie met vijf, Rafael van der Vaart met vier.

Derby Top 4

24 november 1996: Arsenal – Tottenham Hotspur 3-1

Natuurlijk moet er een goal van Arsenal-legende Dennis Bergkamp in dit lijstje staan. Arsenal stond al met 2-1 voor, toen The Non-Flying Dutchman vlak voor tijd een fantastische goal maakte, op aangeven van Ian Wright.

25 april 2004: Tottenham Hotspur – Arsenal 2-2

In het beroemde ‘Invincibles’ seizoen kon Arsenal op bezoek bij de Spurs kampioen worden. De ploeg van Arsène Wenger was al het hele seizoen ongeslagen en had aan één punt genoeg voor de titel. Arsenal kwam met 2-0 voor, maar de Spurs maakten er uiteindelijk 2-2 van. Geen zege voor de Gunners, maar wel de titel op het veld van hun grote rivaal.

13 november 2004: Tottenham Hotspur – Arsenal 4-5

Een half jaar later troffen beide clubs elkaar weer in de Premier League, met Martin Jol als trainer van de Spurs. En dit keer maakten beide clubs er een bizar spektakel van met maar liefst negen goals!

29 oktober 2008: Arsenal – Tottenham Hotspur 4-4

Kort gezegd: een fantastisch duel met prachtige goals. Robin van Persie was belangrijk met een goal en een assist, maar Tottenham maakte een fantastische comeback.