Geschatte leestijd: 6 minuten
Een van de oudste profclubs, maar nooit landskampioen: Vitesse. Een interessante club met een roemrucht verleden. Wedden op Vitesse kan in elk geval altijd!
Geschiedenis van de club
Vitesse heeft een wat andere geschiedenis dan andere profclubs in Nederland. In 1887 werd de ‘Arnhemsche cricket– en voetbalvereeniging Vitesse’ opgericht. Maar in 1891 werd de club noodgedwongen opgeheven vanwege het gebrek aan een speelveld. Maar op 14 mei 1892 was er alweer een heroprichting, ditmaal van alleen de cricketclub. In november van dat jaar werd besloten om ook weer voetbal te spelen. Door het cricketverleden (hobby voor de rijken) kwam ook de tegenstelling naar voren met aartsrivaal NEC, een echte arbeidersclub.
Kort na de heroprichting kwamen de successen voor de Arnhemse club. Na winst in de Gelderse competitie in 1895 en 1896 promoveerde Vitesse naar de nieuwe Eerste Klasse Oost. In twintig jaar tijd won de club zes keer het kampioenschap daarvan. Hierdoor mochten ze aan de kampioenscompetitie meedoen, voor de landstitel.
Maar die titel zou nooit gewonnen worden, het bleef bij vijf keer de tweede plaats. In 1912 verloren ze ook de finale van de nationale beker. Maar vooral 1914 liet een zure smaak achter. Tegen HVV hoefde Vitesse alleen maar gelijk te spelen. De Arnhemmers kwamen op 1-0 en vervolgens 1-1. Bij die stand miste Vitesse een penalty en vlak voor tijd kregen ze de deksel op de neus toen HVV de 2-1 maakte.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog ging het op en neer met Vitesse, dat in 1922 zelfs voor het eerst degradeerde na 25 jaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd er twee keer een nieuw stadion gebouwd. Eerst Monnikenhuize en na instortingen van tribunes kwam er Nieuw-Monnikenhuize.
Na de invoering van het betaald voetbal in 1954 daalde Vitesse al gauw af naar de Eerste Divisie. In 1962 kwam de club zelfs in de Tweede Divisie terecht. Na vier jaar kwamen ze eruit, maar tot 1989 zou de Eerste Divisie voornamelijk de verblijfplek van Vitesse blijken. Vier seizoenen mocht Vitesse proeven van de Eredivisie: 1971-1972 en 1977-1980 (na de titel in de Eerste Divisie in 1976-1977).
In 1984 werd na diverse onenigheden de club opgesplitst in een amateurclub en een profclub. Financiële problemen vormden donkere wolken boven de profclub. Maar de bevlogen Karel Aalbers redde zijn club. Hij was in 1984 op 35-jarige leeftijd voorzitter geworden van Vitesse. En Aalbers haalde belangrijke gemeentelijke steun binnen.
Aalbers zorgde er mede voor dat Vitesse in 1989 weer de Eerste Divisie won en zo promoveerde naar de Eredivisie. De Arnhemmers stoomden meteen door en werden direct een subtopper. Van 1990 (met een verloren bekerfinale) tot 2002 eindigde Vitesse steevast in de top zes van de Eredivisie en speelden ze veel in de UEFA Cup. Een ander hoogtepunt was natuurlijk de bouw van stadion GelreDome in 1998 en de Gouden Schoen voor Nikos Machlas in datzelfde jaar.
Maar twee jaar later volgde een moeilijke tijd. Karel Aalbers werd afgezet wegens vermoedelijke fraude. De club kreeg te maken met hoge schulden en werd uiteindelijk gered door de Vrienden van Vitesse, de gemeente Arnhem en de provincie Gelderland. Vanaf 2008 werd de Arnhemse club een speelgoedje voor diverse vermogende eigenaren.
Eerst was het Maasbert Schouten van AFAB, in 2010 Merab Zjordania, in 2013 Aleksandr Tsjigirinski en in 2018 Valeri Ojf. Die vier maakten er allemaal een potje van. Maar Vitesse kreeg het wel voor elkaar om vanaf 2012 een vaste bewoner te worden van het linkerrijtje van de Eredivisie. Bovendien won de club in 2017 eindelijk de KNVB Beker, na drie vergeefse pogingen.
Laatste nieuws over SBV Vitesse
Wedden op voetbal met Eredivisie, Real Madrid – Atlético Madrid en Manchester City – Arsenal
Een week vol wedden op Eredivisie voetbal, met daarnaast een derby in Madrid, rivalen in Italië, en een knaller in de Premier League!
Wedden op Klassiekers & Derby’s
De meest spannende en geladen wedstrijden in voetbal zijn toch wel de klassiekers en de derby’s. Locale conflicten en brandende rivaliteit!
Wedden op KNVB Beker met PSV, Ajax en Feyenoord
Het wordt een drukke week in de KNVB toernooi met PSV, Ajax, Feyenoord, en meer. Voor wie wilt wedden op KNVB, hebben wij hier de beste odds!
Wedden op SBV Vitesse met bonus
Vitesse speelde voor het laatst in 2018-2019 Europees voetbal. Maar natuurlijk kun je 34 wedstrijden per seizoen wedden op Vitesse in de Eredivisie. Bij de bookmakers in Nederland vind je meer dan genoeg markten en odds om op in te zetten. En natuurlijk vind je bij Wed Meesters de beste bookmakers, bonussen, promoties en free bets om in te zetten op Vitesse en andere clubs.
Promoties voor SBV Vitesse
Beste odds op finales Conference League & Champions League
Wij hebben de beste bets en promoties voor jou op de Conference League (AS Roma – Feyenoord) en de Champions League (Liverpool – Real Madrid).
Bookmaker Sponsor Deals Nederland
Steun jij jouw club door te wedden bij de officiele wedpartner? Ontdek hoe wedden jouw club Europees voetbal kan opleveren!
Wed op meerdere voetbalduels | pak een 70% combi boost
Ga jij voor grote winst? Dan kun je bij Holland Casino de combi boost pakken; wij zetten een paar mooie wedstrijden voor je op rij voor de vemenigvuldigaar
Vitesse heeft niet zoveel prijzen als Ajax, PSV of Feyenoord maar natuurlijk wel genoeg trainers en spelers die veel voor de club hebben betekend. Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren het bijvoorbeeld trainers Jan Zonnenberg (1949-1954) en Joseph Gruber (1954-1957 en 1964-1966) die kampioenschappen en promoties pakten met Vitesse.
Maar in het Elftal van de Eeuw van Vitesse vinden we bijvoorbeeld keeper Just Göbel. Tussen 1910 en 1923 actief voor de club en goed voor 22 interlands bij Oranje. Een tribune in de GelreDome is naar hem vernoemd. Ook een oprichter, speler en voorzitter staat in dat elftal: Willem Hesselink.
Andere clubiconen zoeken we iets meer in de moderne tijd. Middenvelder Willy Veenstra was van 1967-1981 zijn gehele carrière actief voor Vitesse. Henk Bosveld in 1968-1969 en van 1973-1979, verkozen tot beste speler van Vitesse van de 20e eeuw. Vlak na die tijd kwam dus Karel Aalbers aan het roer bij Vitesse. In zestien jaar tijd groeide hij uit tot ‘Keizer Karel’. In zijn tijd waren er een aantal spelers die de harten van de fans hebben veroverd.
Natuurlijk ‘Mister Vitesse’ Theo Bos, met 369 competitiewedstrijden recordhouder. Hij speelde veel samen met John van den Brom (later ook Vitesse-trainer net als Bos, 324 wedstrijden), Edward Sturing (295), Martin Laamers (272), Raimond van der Gouw (258) en Bart Latuheru (191).
De afgelopen twintig jaar gaan de gedachten vooral uit naar twee spelers. Theo Janssen die goed was voor 12 jaar Vitesse en Guram Kashia die 8 jaar met hart en ziel in Arnhem speelde. Andere buitenlandse topspelers die veel indruk achterlieten, waren Nikos Machlas, Dejan Curovic, Matthew Amoah en Wilfried Bony.
Terugblik Vitesse seizoen 2021/2022
Voor Vitesse was het afgelopen seizoen eigenlijk ‘business as usual’ op sportief gebied. Zesde in de Eredivisie, en plaatsing voor de play-offs voor de Conference League. In de eerste wedstrijd maakte Vitesse een 3-1 nederlaag tegen FC Utrecht goed met een 3-0 zege in de return. Maar in de finale van de play-offs was het omgekeerd: Vitesse won thuis met 2-1 van AZ, maar verloor in Alkmaar met liefst 6-1. De grootste impact op de club was echter het vertrek van voorzitter/eigenaar Valeri Ojf in maart, na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De club is schuldenvrij en moet nu weer zijn eigen boontjes doppen.
Vooruitzicht Vitesse seizoen 2022/2023
Dit seizoen mikt de Arnhemse club eigenlijk weer net zo hoog als normaal gesproken. Linkerrijtje natuurlijk en dan minimaal plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal. Helaas zagen ze Riechedly Bazoer transfervrij vertrekken naar AZ, een concurrent voor de Europese tickets.
Ook moet Vitesse het doen zonder Loïs Openda. De talentvolle Belgische aanvaller keerde na zijn huurperiode van twee jaar als Rode Duivel terug naar Club Brugge. Danilho Doekhi hield het na vier jaar gezien en vertrok naar Union Berlin. De 19-jarige Mohamed Sankoh, gehuurd van VfB Stuttgart is nu een gok van Vitesse.
Bij Wed Meesters denken we dat Vitesse veel heeft ingeleverd met het vertrek van Bazoer en Openda. Hierdoor zullen de play-offs voor de Conference League het hoogst haalbaar zijn voor Vitesse, dat wij tippen voor de zesde plek in de Eredivisie.