Verschillende soorten Paardenraces
Er zijn heel veel verschillende soorten paardenraces, dus zeker als je net komt kijken kan het nog weleens lastig zijn om de verschillen te zien omdat bij elke race het deelnemersveld klein, medium of groot kan zijn. Als nieuwkomer denk je vooral ‘Ik zie een racebaan, jockey’s en paarden. Punt.’
Maar het is erg belangrijk dat je de verschillen tussen al deze races leert kennen en de verschillen tussen de verschillende weddenschappen op paardenraces, omdat de meeste gokkers het uiteindelijk maar bij 2 of 3 verschillende soorten races houden, naarmate ze zich steeds meer specialiseren. Hoe meer kennis je hebt, hoe groter je kans om te winnen. En het is natuurlijk een stuk makkelijker om je te specialiseren op een beperkt aantal racesoorten, dan op allemaal.
Het gaat er dus om dat jij er ook achter komt welke soort racen het meest waarschijnlijk winstgevend voor je gaan zijn op lange termijn (of op z’n minst je verliezen minimaliseren).
Selling en Claiming Races
Bij deze races zie je meestal paarden van een lagere klasse dan bij de andere races. Wat dit soort races bovendien uniek maakt is dat alle paarden in de race in principe te koop zijn en ze kunnen dan ook gekocht worden nadat de race voorbij is. Het verschil tussen ‘selling’ en ‘claiming’ races is dat bij selling races de paarden meestal rennen met een toegewezen gewicht, terwijl bij claiming races het gewicht wordt bepaald door de veilingsprijs die bepaald is door connecties. Hoe hoger de veilingprijs, hoe meer gewicht het paard moet meedragen. Soms wordt een ‘beter’ paard ingezet als seller of claimer als teken van vertrouwen en worden deze voor hele lage prijzen verkocht.
Apprentice, Amateur, Lady Rider of Gentlemen Rider Races
Als je een race ziet met een van deze namen erboven, dan betekent het dat in die race alleen dat type jockey zit. Apprentices zijn jockey’s die nog geen 95 officiële races hebben gewonnen, maar in tegenstelling tot bij andere races rijden ze niet met hun normale gewicht, maar wordt het gewicht bepaald door het feit of ze al eens een winnaar hebben gereden en of ze wel of niet voor een ‘retained yard’ rijden. In amateur races zijn de gewichten die ze dragen meestal zwaarder dan normaal omdat amateur jockes vaak iets meer wegen dan professionals.
Maiden Races
In principe begint elk paard zijn race carriere in een maiden race. Dit is een race voor paarden die hun eerste race nog moeten winnen. De klasse van de maiden is een indicatie van het soort race waarin de paarden later in hun carriere gaan lopen. Een paard komt in aanmerking voor een handicap rating nadat het ofwel een maiden run heeft gewonnen, ofwel drie keer heeft gelopen. Niet alle maiden runners krijgen trouwens handicaps, sommige paarden lopen hun hele carriere in betere races en andere paarden juist weer in lagere races.
Handicap Races
Op de meeste racedagen zie je vooral handicap races. Dit zijn races waarbij paarden met vergelijkbare kwaliteiten bij elkaar worden gezet, om er zo voor te zorgen dat er sprake is van een echt competitieve race. De gewichten worden bepaald op basis van de officiële rating van het paard. Een paard met een rating van 80 draagt 2 pond meer mee dan een paard met een rating van 78. De klasse van de handicap wordt bepaald door de maximaal toegestane rating van de race (het rating ‘plafond’). Een handicap is bijvoorbeeld alleen voor paarden met een officiële rating tot 95. Bij sommige handicaps zie je een ‘long handicap’. Dit is als de rating van paarden niet hoog genoeg is om op hun juiste gewicht te rennen in die raceklasse. Het gewicht dat ze normaliter zouden dragen staat onderaan de racekaart weergegeven in de long handicap sectie.
Hoewel sommige handicaps een klein deelnemersveld hebben, is er over het algemeen sprake van een groter deelnemersveld en het aantal runners bepaald het aantal plaatsingen en de voorwaarden voor each way weddenschappen. Handicap races met 16 of meer runners hebben meestal de meest gunstige each way voorwaarden met 4 plaatsen die uitbetalen tegen een kwart van de odds, terwijl er op z’n minst 8 runners zijn waarbij bookies moeten betalen voor een derde plaats.
Handicaps zijn daarnaast de meest veelzijdige racesoort. Op de racekalender kun je namelijk selling, maiden, apprentice, amateur, lady rider, gentleman rider en listed handicaps tegenkomen.
Nusery Races
Nurseries klinken een beetje als vreemde races zo op het eerste oog, maar het zijn uiteindelijk gewoon handicap races voor paarden die 2 jaar oud zijn (de jongste leeftijd waarop paarden mogen racen).
Novice Races
Dit is ook een race waarbij alleen paarden van 2 jaar oud mogen racen. Alleen mogen bij novice races alleen paarden racen die niet meer dan twee overwinningen achter hun naam hebben staan. In novice races heb je meestal een kleiner deelnemersveld dan bij andere races.
Conditions en Classified Stakes
Deze twee races hebben ongeveer vergelijkbare omstandigheden. Conditions Stakes zijn meestal van een wat hogere kwaliteit, maar in beide races zie je paarden dezelfde gewichten dragen (tenzij een paard een straf heeft gekregen), ongeacht wat hun officiële rating is. Beide races hebben ook een ‘ceiling rating’ dus de paarden die dichter bij dat plafond zitten zouden in principe in het voordeel moeten zijn met de gewichten. Om zich te kunnen kwalificeren voor classified stakes moet een paard minstens drie keer hebben gelopen, of twee keer met in ieder geval één overwinning.
Listed Races
Een listed race zit tussen de standaard van een group race en een conditions stakes. Meestal niet alleen voorbehouden aan paarden van een bepaalde officiële rating, maar paarden die op een hoger level hebben gewonnen moeten wel een penalty dragen, het gewicht ervan hangt af van het level van die overwinning. Soms hoor je dat sommige paarden ‘black type’ targeten en dat betekent dat ze zich op z’n minst moeten plaatsen op listed level. Dit is vooral belangrijk voor het boosten van de paddock waarde van merries.
Group/Grade Races
Group races (of Graded races, afhankelijk van het land/code van de race) zijn het top level van paardenrennen. Er zijn Group 1, 2 en 3 races waarbij Group 1 de hoogste klasse is en in deze races rennen doorgaans alleen de allerbeste paarden. Soms moeten paarden extra gewicht meedragen in deze races als ze op een hoger niveau hebben gewonnen, maar aangezien er geen hogere klasse is dan Group 1 betekent het dat de paarden met dezelfde leeftijd moeten racen met level gewichten.
Heel veel verschillende soorten races…
…maar je komt er waarschijnlijk achter dat je uiteindelijk alleen vooral inzet op één of twee soorten races omdat je er gauw genoeg achter komt waar je het beste in bent (lees: meest succesvol). Bij paardenrennen is specialisatie erg belangrijk, of het nu om het soort race of de afstand gaat. Good luck natuurlijk.
Meer uitleg voor Wedden op Paarden
Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden
-
New FAQ : Answer