Layen en Exchanges – Basis

Geschatte leestijd: 8 minutes

Layen en Exchanges – Handige Tips

Wat is een Exchange?
Een exchange is een feitelijk een wedbeurs; een website waar gokkers tegen elkaar kunnen wedden. Op een exchange kunnen gokkers de rol aannemen van bookmaker en odds aanbieden op dingen die niet uitkomen (een weddenschap dat een bepaald voetbalteam niet wint, bijvoorbeeld). Daarnaast kan er ook normaal gewed worden.

De manier waarop weddenschappen geplaatst worden verschilt een beetje van de manier waarop het bij de traditionele bookmakers gebeurt. Je kunt je eigen odds op markten aanvragen en ook direct weddenschappen plaatsen op de aangeboden odds.

Hoe dichter bij je de huidige trading price zit als je je odds aanvraagt, hoe groter de kans dat je weddenschap ook wordt gematched. Als je weddenschap niet gematched wordt voor het begin van het event, dan wordt de bet ongeldig en krijg je je inzet terug.

Exchanges Voorbeeld

Je ziet dat de odds dat Manchester United wint van Chelsea 2.5 zijn als je deze backt en 2.7 als je deze bet wilt layen.

  • Je kan direct 2.5 wedden
  • Je kan aanbieden om te wedden tegen 2.6, 2.7 of wellicht 2.8 en hopen dat iemand je weddenschap matcht.

Uiteraard is het zo dat hoe hoger de odds zijn die je aanvraagt, hoe kleiner de kans is dat je bet gematched wordt, en het mag duidelijk zijn dat mensen die Manchester United willen layen de laagst gevraagde odds eerst zullen nemen.

Wat is Layen?

Layen is wedden dat iets niet gebeurt. Vanwege de enorme groei in populariteit dat afgelopen jaren van exchanges zie je steeds meer gokkers die hun geluk beproeven als bookie en weddenschappen layen.

Om een weddenschap te kunnen layen moet je eerst zien voor welke prijs hij op dat moment wordt verhandeld, en bepalen of je tegen die prijs wil layen en je bet direct gematched hebben. Of je kunt dus je eigen odds aanbieden in de hoop dat een backer je bet wil matchen tegen die odds. Als de bet niet wordt gematched dan is er ook geen weddenschap en blijft je inzet gewoon in je account staan.

Voorbeeld van Layen

In de eerder genoemde wedstrijd tussen Manchester United en Chelsea kun je in plaats van te wedden op Manchester United ook Chelsea layen. Op die manier win je namelijk je weddenschap als Man United wint of gelijkspeelt.

Laten we zeggen dat Chelsea op 2.8 staat om te backen en op 3 om te layen.

Je wilt geen unmatched bet riskeren dus je besluit te layen voor €50 tegen de beschikbare prijs van 3 (2/1).

Dat betekent dat iemand anders op Chelsea wedt tegen 2/1 en als Chelsea wint moet je hem betalen!

Kortom, als Chelsea wint (en jouw weddenschap verliest) dan moet je €100 uitbetalen, maar als Chelsea verliest of gelijk speelt (en jouw weddenschap wint), dan hou je je inzet van €50.

Je riskeert dus feitelijk €100 om €50 te winnen. In dit voorbeeld komt het er eigenlijk op neer dat je €100 inzet op ‘Man United of Draw’ tegen odds van 1/2.

Voordelen van Exchanges

Betere odds
Exchanges claimen dat ze gemiddeld 20% betere odds bieden dan traditionele bookmakers. Dat is wat te rooskleurig gesteld omdat de meeste prijsselecties min of meer dezelfde odds op een exchange hebben als bij de bookmakers, soms zijn ze zelfs iets slechter. Maar bij groter prijsselecties, zeker als het gaat om odds groter dan 10/1, krijg je vaak een veel groter prijs dan de traditionele bookies aanbieden. Check in ieder geval altijd voor de zekerheid wel even wat de odds zijn bij zowel de bookies als de exchanges, omdat dit niet altijd het geval is.

Traden
Exchanges zijn uniek omdat je kunt traden op events en een winst kunt vastzetten voordat het event plaats vindt, ongeacht de uitkomst. Bij traditionele bookmakers kun je alleen geld winnen als je de juiste uitkomst voorspelt van een event, maar met exchanges kun je geld winnen door simpelweg marktbewegingen te voorspellen. Inderdaad net als op een aandelenbeurs.

Je wilt immers eerst iets backen tegen hogere odds en het later layen tegen lagere odds, of juist layen tegen lagere odds en dan backen tegen hogere odds. Als je dat succesvol doet dan kom je als gokker in de situatie waarbij je hoe dan ook wint, of gewoon een risk free bet krijgt op een event.

Voorbeeld van Traden

Je wedt €10 op een paard in een ante post markt tegen 66/1, waarvan je weet dat de kans heel groot is dat hij een runner is. Dit noemen we Weddenschap A.

Weken of zelfs maanden later wordt duidelijk dat nog grotere favorieten niet meelopen, trade het paard nu tegen 10/1.

Op dit moment is de situatie als volgt: Je krijgt €660 als het paard wint en verliest €10 als het paard verliest.

Je besluit om het paard te layen tegen 10/1 voor €50. Dit is Weddenschap B.

Als het paard wint krijg je de volgende situatie:

  • Weddenschap A wint €660
  • Weddenschap B verliest €500
  • Jij wint €160

Maar als het paard verliest:

  • Weddenschap A verliest €10
  • Weddenschap B wint €50
  • Jij wint €40

Door de inzet van je tweede weddenschap aan te passen kan je je mogelijke returns in elke situatie aanpassen. Uiteraard win je minder met de winnaar op deze manier, maar je kunt jezelf wel een winst garanderen, wat meestal handig is natuurlijk.

Dit noemen ze ‘greening out’, omdat de potentiële winsten op elk paard in het groen wordt getoond, om aan te geven dat de uitkomst winstgevend is.

NB. Je kunt dit toepassen op elke markt voor elke sport voordat het event begint en ook terwijl het event al bezig is, als in-play weddenschappen worden aangeboden.

Waarschuwingssignalen vanuit de Markt
Exchanges staan erom bekend dat ze je via marktbewegingen informatie verschaffen over events die niet publiek voor handen is. Paarden bijvoorbeeld die heel erg goed gebackt worden op de exchanges gaan zeer waarschijnlijk ook goed lopen tijdens de race, terwijl de paarden die opvallend ‘driften’ bijna zelden goed presteren. In ante post markten wordt een grote drift dan ook meestal opgevolgd door de mededeling dat het paard niet meeloopt in de race.

In Running Wedden
Exchanges bieden ook de mogelijkheid op in running weddenschappen bij de meeste events die op tv worden uitgezonden. Dit geeft een extra dimensie aan de exchanges die er voor zorgt dat nog meer punters zich op de exchanges begeven. In running weddenschappen vereist een aantal andere disciplines dan ‘gewoon’ wedden.

Nadelen van Exchanges

Odds zijn niet altijd Beter
Hoewel exchanges zoals gezegd ermee adverteren dat ze 20% betere odds bieden is dit een gemiddelde en komt dat getal meestal voort uit de grotere prijsselecties die vaak beschikbaar zijn tegen veel betere odds. Ga er dus zeker niet vanuit dat je op exchanges per definitie de beste odds gaat krijgen, want dat is geenszins het geval. Check altijd wat de odds zijn bij de bookmakers en wat de verschillende prijzen op de exchanges zijn. De bookmakers bieden regelmatig betere odds op de favorieten.

Liquiditeit
Bij bookmakers kun je – binnen de grenzen van redelijkheid – in principe wedden wat je wilt op de prijzen die ze quoten. Met exchanges hangt dit echter af van wat andere punters aanbieden. In de meeste gevallen is dit geen probleem maar soms zie je bij kleinere events of minder populaire sporten dat er weinig beschikbaar is tegen schappelijke prijzen.

Voorbeeld van Liquiditeit
Je ziet de odds voor Ajax tegen 2.5 maar de beschikbare hoeveelheid geld voor die prijs (staat er meestal onder) is maar €4. De beste prijs die je daarna tegenkomt is bijvoorbeeld 2.46, waar er €12.000 beschikbaar is. Stel dat je in dat geval €50 zou willen inzetten op Ajax, dan kun je maar €4 matchen tegen 2.5 en €46 tegen 2.46.

Weddenschappen die niet gematched worden (unmatched bets)
Als je veel weddenschappen plaatst dan is het niet zo gek als je een paar unmatched bets vergeet die je uit hebt staan. Vanwege veranderde omstandigheden zoals non-runners in ante post paardenrace markten of fallers in paardenraces die in running zijn, kunnen de odds die je uit hebt staan ineens heel erg aantrekkelijk zijn voor een ander en zijn ze al weg voordat je op de veranderde situatie kon reageren en je bets kon cancelen. En dan ben jij, zoals dat heet, de sigaar.

Gelukkig worden sommige weddenschappen al automatisch gesloten om de punter hiervan te beschermen. Zeker de pre-event markten worden gesloten op het moment dat het event begint, en alle bets worden geannuleerd, waarna een nieuwe markt voor in-running weddenschappen kan worden geopend.

Commissie
Exchanges layen niet zelf de weddenschappen, dus ze verdienen hun geld door een commissie te berekenen op elke winnende weddenschap (het is natuurlijk geen charitatieve instelling). Meestal berekenen ze die commissie op 5% van de winst.

Hoe meer je wedt op de exchanges, hoe lager de commissie-tarieven worden. Maar voordat het percentage écht signifant daalt moet je een behoorlijk serieuze punter zijn die meerdere weddenschappen per dag plaatst. Soms is het lastig om uit te rekenen wat de echte odds zijn die je krijgt als de commissie eenmaal is verwerkt.

Bij ValueChecker bijvoorbeeld is hier al rekening mee gehouden door de commissie al te verrekenen in de exchange prijzen die worden getoond. En als je op een lager tarief dan 5% zit kun je dit eenvoudig aanpassen om zo de prijzen te zien die relevant zijn voor jou.

Voorbeeld van Commissie
Als je €10 wedt tegen 6.0 odds dan is je return €60 voordat de commissie ervan afgaat. Als je op 5% commissie staat dan wordt dit verrekend met je winst (€50); oftewel een commissie van €2,50 wordt afgetrokken van je €60 return, waardoor je €57,50 overhoudt.