Wed Meesters | Sporters op Social Media

Tony Hawk op social media

Deze echte 80's en 90's legend bezorgt je een goeie dosis nostalgie. 'The Birdman' is een waar social-media held geworden!

Er is geen één aardigere en lievere oud-sporter dan Tony Hawk op social media. Ook al is ‘The Birdman’ sinds ’99 al met pensioen, deze sportlegende is inmiddels een waar social-media held geworden.

Tony Hawk: levende legende op een skateboard

Je hebt hem misschien niet veel in actie gezien als skateboarder, maar grote kans dat je de naam Tony Hawk wel kent. De inmiddels 53-jarige Amerikaan is een van de grootste extreme sporters op deze aardbol. In de jaren ‘80 en ‘90 bracht hij het skateboarden naar een hoger niveau en maakte hij het toegankelijk voor iedereen. Hij werd niet voor niets in 2011 op plek 2 gezet van meest invloedrijke skateboarders aller tijden na generatiegenoot Mark Gonzales.

Hawk won diverse prijzen in al die jaren, maar werd ook nog eens het gezicht en de naam van een bekende reeks video games: Tony Hawk’s Pro Skater. Sinds 1999 is hij te vinden geweest in zo’n 20 verschillende spellen van voornamelijk PlayStation en Xbox. Daarnaast zet hij zich ook veelal filantropisch in, door bijvoorbeeld skateparken voor de jeugd te financieren.

Tony Hawk houdt nooit op met skaten

Officieel is de legendarische skateboarder al sinds 1999 met pensioen, toen hij als eerste een ‘900’ deed: 2,5 draai in de lucht. Konden de bookmakers maar terug in de tijd, want dit had een prachtig wedje geweest.

Tot 2003 deed hij nog wel jaarlijks mee aan de X Games, maar verder hield hij zich sindsdien afzijdig van wedstrijden. Toch heeft hij de sport nooit losgelaten, ook omdat hij zo’n natuurtalent is. En ook als 53-jarige staat hij gewoon nog wekelijks in de halfpipe om lekker los te gaan met diverse tricks.

Vorig jaar kon hij het ook niet laten om toch zijn opwachting te maken in de X Games, waar hij van genoot:

Tony Hawk in The Simpsons en Jackass

Als je zo’n levende legende bent, kom je vanzelf ook buiten je sport in leuke dingen terecht. Zo hebben we Tony Hawk al een paar keer in Jackass mogen bewonderen. In 2001 probeerde hij bijvoorbeeld met Johnny Knoxville, Bam Margera en Mat Hoffman (BMX) een perfecte loop door te komen.

Maar ook was hij te zien in de populaire Nickelodeon kinderserie Rugrats:

En je telt pas echt mee in Hollywood als je je opwachting hebt mogen maken in The Simpsons als jezelf.

“Hé, jij lijkt wel op…”

Een van de running gags in het leven van Tony Hawk is dat hij ondanks zijn status als legendarische sporter vaak niet herkend wordt. Het grappige is dat mensen soms ook zeggen “Hé, jij lijkt op Tony Hawk”, zonder te beseffen dat ze het tegen de echte Tony Hawk zeggen. Deze ontmoetingen zijn zowat hun eigen leven gaan leiden, gelukkig kan Tony er zelf vaak heerlijk om lachen.

Maar soms wordt hij gelukkig nog wel herkend:

Met als uitschieter toch wel dit aandoenlijke verhaal:

En om eruit te gaan met een video uit de oude doos van Tony Hawk op social media, een filmpje van hem uit 1984 waarin hij meedoet aan een Japanse televisieshow.