Oorlog Rusland – Oekraïne dreunt door in sportwereld

De Russische invasie zorgt voor veel onzekerheden. Het is minder belangrijk maar we zijn toch benieuwd: wat betekent dit in de sport?

Het is het nieuws van de week: Oorlog Rusland. De Russische invasie in Oekraïne zorgt voor veel angst, stress en onzekerheden. Wellicht iets minder belangrijk in het grote plaatje maar we zijn toch benieuwd: wat heeft dit tot nu toe betekend in de sport?

Oorlog Rusland WK 2022: tegenstanders willen niet

Laten we bij het voetbal beginnen. Rusland bevindt zich momenteel nog in de play-offs voor kwalificatie WK 2022. Oekraïne overigens ook, maar gelukkig zitten beide landen niet bij elkaar. Oekraïne speelt eerst tegen Schotland en als het wint tegen de winnaar van Wales – Oostenrijk voor een ticket voor het WK 2022 in Qatar.

Rusland heeft een wedstrijd staan tegen Polen en daarna mogelijk tegen de winnaar van Zweden – Tsjechië. Maar dat deel van de kwalificatie staat nu op losse schroeven door de Russische invasie. De voorzitter van de Poolse voetbalbond was namelijk duidelijk op Twitter. “Het is niet meer de tijd van woorden, maar van daden. Vanwege de escalatie en agressie van Rusland tegenover Oekraïne is het Poolse team niet van plan om de play-offwedstrijd tegen Rusland te spelen. Dat is het enige juiste besluit.”

Ook sterspeler Robert Lewandowski sprak zich uit. “Ik kan me niet voorstellen dat ik een wedstrijd tegen Rusland speel terwijl de militaire agressie in Oekraïne nog gaande is. Russische voetballers en fans zijn hier niet verantwoordelijk voor, maar we kunnen niet doen alsof er niets aan de hand is.” Ook Zweden en Tsjechië hebben al aangegeven niet tegen Rusland te willen voetballen als het zover komt.

Geen Champions League finale in Rusland

Een van de eerste besluiten in de sportwereld was het afpakken van de geplande finale Champions League. Die stond oorspronkelijk op 28 mei gepland in Sint-Petersburg, maar de UEFA heeft dat nu veranderd naar het Stade de France in Saint-Denis, Frankrijk. Ook moeten Russische en Oekraïense clubteams en landenteams tot nader order hun thuiswedstrijden op neutraal terrein spelen.

Formule 1 en Max Verstappen niet naar Rusland

Kort na de invasie in Oekraïne was oud-wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel (en voorzitter van de coureursvakbond) al duidelijk. “Ik was geschokt en verdrietig. Ik leef mee met de onschuldige mensen die omgebracht worden door vreemd en kwaadwillend leiderschap. We zullen er met de GPDA (coureursvakbond) over spreken, maar ik heb al een beslissing gemaakt. Het zou verkeerd zijn om in dat land te racen. Ik ga er ook niet heen.”

Ook Max Verstappen was solidair met Oekraïne. “Als een land in oorlog is, is het niet goed om daar te gaan racen.” De Formule 1 heeft nu dus officieel aangekondigd de Grand Prix van Rusland niet te verrijden. “Het Formule 1-kampioenschap bezoekt landen over de hele wereld met als visie om mensen en landen te verenigen. We kijken geschrokken en met verdriet naar de gebeurtenissen in Oekraïne en hopen dat er zich snel een vredige oplossing aandient.”

Judobond schorst Vladimir Poetin

De internationale judobond IJF heeft Vladimir Poetin officieel geschorst. Poetin is een groot liefhebber van judo en heeft zelfs de zwarte band gehaald. Bij de judofederatie was hij erevoorzitter en ambassadeur, maar die titels zijn hem nu afgenomen. Ook zijn twee judotoernooien afgelast die eigenlijk in Rusland gehouden zouden worden.

Sporters ontvluchten Oekraïne

Een aantal bekende sporters waren tot voor kort actief in Oekraïne. Zo speelt voormalig Ajax aanvaller David Neres sinds kort voor Shakhtar Donetsk. De Braziliaanse voetballer probeerde koste wat kost weg te komen uit het land en is daar uiteindelijk in geslaagd door een trein naar Roemenië te pakken.

Dajana Jastremska is een 21-jarige tennisster uit Oekraïne die voor haar eigen veiligheid ook het land is ontvlucht. Zij is samen met haar zus via Roemenië in Frankrijk gekomen, liet ze op Instagram weten. “Na twee nachten in een ondergrondse parkeergarage te hebben doorgebracht, hebben mijn ouders besloten om koste wat kost mij en mijn zusje Oekraïne uit te sturen! Moe, maar mijn zus en ik zijn veilig!. Bedankt Frankrijk. Oekraïne blijf sterk. Mama en papa, we houden van jullie.”

Roman Abramovich in split bij Chelsea

De sancties van de EU en NAVO treffen vooral veel rijke vrienden van Vladimir Poetin. Een grote vriend van hem is Roman Abramovich, miljardair en sinds 2003 eigenaar van Chelsea. Hij heeft het financiële beleid van de club afgelopen week overgedragen aan de Chelsea Foundation, maar blijft wel eigenaar. Dit zei hij zelf in een statement erover:

“Tijdens mijn bijna 20-jarige periode als eigenaar van Chelsea heb ik mezelf altijd als bewaker van de club gezien, wiens taak het is om te zorgen dat we zo succesvol zijn als we nu zijn. We bouwen aan de toekomst, terwijl we ook een positieve rol spelen in onze gemeenschappen. Ik heb altijd beslissingen genomen in het belang van de club. Daarom geef ik vandaag de beheerders van Chelsea’s foundation het rentmeesterschap en de zorg voor Chelsea. Ik denk dat zij momenteel in de beste positie verkeren om de belangen van de club, de spelers, staf en fans te behartigen.”

De club zelf heeft inmiddels ook een bericht geplaatst over de oorlog. “De situatie in Oekraïne is verschrikkelijk. De gedachten van Chelsea FC zijn bij iedereen in Oekraïne. Iedereen binnen de club bidt voor vrede.”

Veel steunbetuigingen uit sport aan Oekraïne

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft overigens aan alle internationale sportbonden gevraagd om geen sportevenementen te houden in Rusland en Belarus (Wit-Rusland). Zo is er geen motorcross met Jeffrey Herlings in Rusland, maar heeft de volleybalbond FIVB wel besloten het WK in Rusland voorlopig door te laten gaan. Zwembond FINA en wielerbond UCI hebben besloten geen wedstrijden meer in Rusland te organiseren.

NOC*NSF luistert in elk geval ook naar het IOC. “NOC*NSF spreekt zijn afschuw uit over de inval in Oekraïne en veroordeelt het brute geweld dat daarbij wordt gebruikt. Oekraïne en zijn inwoners verdienen alle steun, ook van de sportwereld. Wij kunnen ons goed voorstellen dat sporters en hun organisaties van over de hele wereld willen laten zien dat zij hier stevig tegen protesteren, ook als dat inhoudt dat zij niet meer tegen Rusland vertegenwoordigende teams of sporters willen spelen. NOC*NSF onderschrijft de oproep van het IOC aan (internationale) sportorganisaties om geen sportevenementen in Rusland of Belarus (meer) te houden.”

Het Engelse Sky Sports heeft een mooie samenvatting gemaakt van enkele steunbetuigingen uit de voetbalwereld aan Oekraïne: