Wed Meesters | FIFA Ranking

Voetbal | FIFA Ranking

De allesbepalende FIFA Rankings. Gehaat en geliefd. Afhankelijk van waar 'we' staan natuurlijk. Maar hoe werken die FIFA Rankings nou precies? En niet onbelangrijk, welke impact heeft het op jouw wedstrategie? Wed Meesters neemt je mee de diepte in.

Geschatte leestijd: 9 minuten

Hoe kunnen FIFA Rankings jou helpen bij het plaatsen van voetbal weddenschappen? Meer dan je misschien zou denken, want het is de eerste graadmeter voor de verhoudingen tussen teams. Daarnaast kan het van invloed zijn op hoe teams op het veld stappen… Want soms staat niet alleen de overwinning, maar ook de positie op de FIFA Ranking direct op het spel.

FIFA Ranking Top 10 | 1993 – 2022

Wat is de FIFA RANKING?

De FIFA Ranking, officieel FIFA Men’s World Ranking, is een systeem om landenteams in het voetbal te rangschikken. Het staat natuurlijk onder beheer van wereldvoetbalbond FIFA, die het systeem in 1992 heeft geïntroduceerd. De berekening vindt plaats op basis van een aantal factoren. Maar simpel gezegd is het natuurlijk: hoe meer je wint als voetballand, hoe hoger je zal staan op de FIFA Ranking.

Berekening

Zoals gezegd bestaat de FIFA Ranking sinds ’92. Daardoor heeft Oranje dus in de succesvolle jaren ‘70 met twee WK-finales niet de toppositie kunnen pakken toen ‘we’ een van de beste landen waren. In 1992 werd de ranking ingevoerd met berekeningen van de Zwitserse hoogleraren Markus Lamprecht en dokter Hanspeter Stam.

De basis was simpel: 3 punten voor een overwinning, 1 punt voor een gelijkspel en 0 punten voor een verlies. Maar er waren vele factoren die nog invloed hadden op die puntenverdeling. Zo kregen landen meer punten voor gemaakte doelpunten en minder voor tegendoelpunten. En de sterkte van de tegenstander was een bepalende factor.

Ook had de aard van de wedstrijd invloed op de punten. Een vriendschappelijke interland zorgde voor een vermenigvuldiging van 1.00. Kwalificatie voor een continentaal kampioenschap 1.10, WK-kwalificatie 1.25, duels op een continentaal kampioenschap 1.25 en WK-duels 1.50. En ook maakte het uit als je bijvoorbeeld tegen een land speelde van een sterker of zwakker continent.

Revisie FIFA Ranking

In 1999 kwam er een revisie van de ranking, waarbij er nog meer bepalende factoren werden toegevoegd. Zo maakte het bijvoorbeeld uit hoeveel wedstrijden je in een jaar zou spelen. Zo zou een land niet makkelijker kunnen stijgen door veel duels in een jaar te spelen. In 2006 werd de berekening juist weer veel simpeler gemaakt. Uit of thuis werd eruit gehaald, net als het aantal gescoorde goals.

Pas in 2018 zou weer een nieuwe berekening worden gebruikt. Na het WK besloot de FIFA om meer het systeem van Elo-rating te gebruiken. Elo wordt al jaren gebruikt in de wereld van het schaken om de sterkte van spelers te beoordelen. Bovendien zou de verwerking van de wedstrijden en punten telkens direct plaatsvinden. In eerdere jaren werd dat alleen maar in bepaalde periodes gedaan.

Leiders FIFA Ranking

Toen de wereldranglijst voor het eerst werd opgemaakt, was Duitsland de eerste koploper. Als West-Duitsland hadden ze namelijk de finale gehaald op de afgelopen drie WK’s: 1982, 1986 en 1990. Het laatste toernooi wonnen ze ook nog. Zo’n twee jaar later raakte Duitsland die koppositie voor het eerst kwijt. Richting het WK 1994 had Brazilië namelijk een uitstekende kwalificatie gespeeld, waardoor ze de nieuwe koploper werden.

Na een korte tijd Italië aan kop door een sterke WK-kwalificatie en even Brazilië ging Duitsland als leider naar het WK 1994. Brazilië won het WK (in de finale van Italië) door een sterk toernooi van onder meer Romario en Bebeto. Die zege leidde een lange periode in van zeven jaar waarin Brazilië aan kop ging. De Goddelijke Kanaries behielden hun positie onder meer door drie Copa América finales op rij. Met de toen fantastische Ronaldo, net als Romario groot geworden bij PSV. Brazilië verloor de finale van de Copa América 1995, maar won de toernooien van 1997 en 1999.

Top 10 Goals Ronaldo R9

In 2001 verloren ze de koppositie aan Frankrijk, dat in 1998 wereldkampioen en in 2000 Europees kampioen was geworden. Door de vroege exit van Frankrijk en de titel voor Brazilië op het WK 2002 namen de Zuid-Amerikanen hun plekje weer terug. Pas in 2007 raakten ze deze weer kwijt, en toen rouleerde de nummer 1-positie een aantal keer. Italië, Argentinië en Brazilië wisselden elkaar een aantal keer af.

Minder vette jaren Brazilië

Het tijdperk-Spanje brak in 2008 aan, toen ze na 44 jaar weer Europees kampioen werden. Met spelers als Xavi, Andrés Iniesta, Sergio Ramos en Iker Casillas won Spanje ook het WK 2010 en EK 2012. Tot half 2014 zou Spanje grotendeels de FIFA ranking aanvoeren. Het verloor de koppositie twee keer aan Brazilië, en ook heel kort aan het Nederlands Elftal. Eind 2011 was Oranje een maandje nummer 1 door onder meer de WK-finale van 2010 en een sterke kwalificatie voor het EK 2012.

Spanje zou vervolgens weer bijna drie jaar aan kop gaan, waarna het weer stuivertje wisselen werd tussen enkele landen. Duitsland ging een klein jaartje aan kop (winst WK 2014) met daarna Argentinië, voor het eerst België, weer Argentinië, Brazilië, Duitsland, Brazilië, Duitsland en eind 2018 heel kort Frankrijk.

In 2018 werd de Elo-rating aangenomen en daar ‘profiteerde’ België van. De Rode Duivels speelden rond die tijd altijd sterke kwalificatiereeksen voor eindtoernooien. En ze haalden de kwartfinales op achtereenvolgens WK 2014, EK 2016, WK 2018 (derde) en EK 2020. Ze versloegen ook veel toplanden, maar wisten deze goede jaren helaas niet te bekronen met een titel. Op 31 maart van dit jaar moest België na bijna vier jaar de koppositie weer afstaan aan Brazilië.

Gevolgen stand FIFA Ranking

Omdat de FIFA-ranking in 1992 werd geïntroduceerd, was het voor het WK 1994 nog te vroeg om te gebruiken. De potindeling ging toen nog op basis van prestaties op de laatste drie WK’s en de continenten. In 1998 had de FIFA-ranking voor het eerst invloed op de loting en potindeling WK.

De titelhouder en het gastland zaten sowieso in pot 1. De vorige drie WK’s telden voor 60% mee en de recente FIFA-ranking voor 40%. Alleen de beste zes landen gingen daardoor in pot 1. De andere potten waren weer op basis van continent: negen uit Europa, zeven uit Azië en Zuid-Amerika, en acht uit Afrika en Noord-Amerika. Dat principe ging door voor de WK’s van 2002 en 2006, alhoewel de FIFA Ranking toen voor 50% de indeling zou bepalen.

In 2010 zou de indeling voor het eerst volledig op basis van de FIFA ranking worden gedaan. Met nog behoud van de indeling voor pot 2, 3 en 4 op basis van het continent. Bovendien zou de titelverdediger ook niet meer automatisch in pot 1 komen. Deze methode zou herhaald worden voor 2014. Voor het WK 2018 liet de FIFA voor het eerst de geografische factor los. Alle landen gingen op basis van hun FIFA ranking in pot 1, 2, 3 of 4. De enige uitzondering was dat alleen landen van de UEFA met zijn tweeën in een groep terecht konden komen. In 2022 ging dat net zo, met Oranje nipt in pot 2 maar met gastland Qatar als tegenstander uit pot 1.

FIFA Ranking Wedtips

Als je graag wilt wedden op voetbal of nog specifieker wedden op WK 2022, kan de FIFA ranking een goed hulpmiddel zijn. Je kunt zelf natuurlijk de recente uitslagen van een land opzoeken. Maar de FIFA ranking houdt dus ook rekening met hoe sterk vorige tegenstanders waren en hoe sterk de huidige is. Tijdens het WK 2022 Qatar zijn er maar liefst 64 wedstrijden om op in te zetten. Genoeg mogelijkheden om je kennis en inzicht op de proef te stellen.

Nederland & FIFA Ranking

Ons Oranje, het Nederlands Elftal, geldt natuurlijk al decennia als een van de sterkste voetballanden ter wereld. We hadden onze ups en downs, goede en slechte periodes. Helaas drie verloren WK-finales, maar ook een gewonnen EK 1988. Sinds de invoering van de FIFA Ranking miste Oranje drie toernooien: het WK 2002, het EK 2016 en het WK 2018. 

Zoals eerder gezegd heeft het Nederlands Elftal eenmaal de koppositie bereikt: in augustus 2011. Maar we hebben ook in diverse jaren de tweede plek behaald (een beetje ons Joop Zoetemelk-syndroom): in 1993, 1994, 2005, 2009, 2010 en 2011. In die laatste twee jaren eindigden we ook als tweede achter Spanje bij het ‘Team of the Year’. In 2008 en 2009 waren we nog derde bij die uitreiking. Sinds 2011 hebben we niet meer bij die top drie gezeten. In 2010 ‘wonnen’ we wel de titel van Mover of the Year, omdat Oranje 435 punten was gestegen op de ranking. Niet zo gek, aangezien we als outsider de WK-finale in Zuid-Afrika haalden. 

Terugblik WK 2010

Ons dieptepunt bereikten we in augustus 2017. Ondanks selecties met op papier voldoende kwaliteit miste Oranje het EK 2016 en WK 2018. Tel daarbij op een slechte WK-kwalificatie waardoor onze FIFA Ranking hard onderuit tuimelde.

Thuis in de Top 10?

In de eerste 20 jaar sinds de introductie in 1992 heeft Oranje het jaar vaker afgesloten in de top tien dan erbuiten. Van 1993-1996 en 2000-2014 stonden we altijd in de top tien, tussen 1997-1999 vielen we erbuiten. Maar sinds 2015 hebben we ons niet meer terug geworsteld in die top tien aan het einde van het jaar. We gingen van 14 naar 22, 20, drie keer 14 en vorig jaar de tiende plek.

Voor Nederland op het WK 2022 was er de tiende plek op de FIFA Ranking. Brazilië, België, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Portugal voegden zich in pot 1 bij gastland Qatar. Wij waren bij de loting de nummer 2 van pot 2, nog onder Mexico. Nu had bondscoach Louis van Gaal dus nog mazzel met Qatar als tegenstander. Maar liefst gaat Oranje dus onder hem en straks weer Ronald Koeman geweldige resultaten neerzetten. Zodat we weer vertrouwd in pot 1 komen te zitten. Waar Oranje met zijn roemruchte historie gewoon thuishoort.

Veelgestelde Vragen over de FIFA Ranking

  • Wat is de FIFA Ranking?

    De FIFA Ranking, voluit FIFA Men’s World Ranking, is het systeem waarmee landenteams in het internationale voetbal worden gerangschikt.

  • Hoe wordt de FIFA Ranking berekend?

    De berekening vindt plaats op basis van een aantal factoren. Dat begint bij 3 punten voor een overwinning. Maar ook aantal gescoorde doelpunten en sterkte van de tegenstander tellen bijvoorbeeld mee. Sinds 2018 maakt FIFA meer gebruik van de uit de schaakwereld overgewaaide ELO-rating. Maar simpel gezegd geldt natuurlijk: hoe meer je wint als voetballand, hoe hoger je zal staan op de FIFA Ranking.

  • Wat zijn de sterkste voetballanden ter wereld?

    In de Top 10 en Top 3 is het altijd een beetje stuivertje wisselen, maar de usual suspects laten zich natuurlijk raden. Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Spanje, Engeland, Duitsland, Italië dus. Sinds de gouden lichting van onze Zuiderburen zit België er ook bij. Ook Nederland staat normaliter in de Top 10.

  • Waar staat Nederland op de FIFA Ranking?

    Nederland vind je doorgaans terug tussen de grote landen. In de jaren ’10 van deze eeuw zelfs op de 1e (kortstondig) en 2e plek. Na de 3e plek op het WK 2014 volgden een aantal magere jaren, maar sinds Ronald Koeman in 2019 werd de weg omhoog weer gevonden.

  • Hoe kun je de FIFA Ranking gebruiken bij weddenschappen?

    Bij weddenschappen op wedstrijden tussen landenteams geeft de FIFA Ranking je direct inzicht in de verhoudingen tussen 2 landen. Daarbij wordt ook onderscheid gemaakt tussen prestaties (ranking) in thuis- en uitduels. Ook kun je kijken naar de recente prestaties op de ranking. Heeft een land recent juist veel punten gesprokkeld, of verloren? Zo weet je meer over de vorm van dat moment. Daarmee is de FIFA Ranking een waardevolle component van je wedstrategie.