Paarden | Wedformulier

Als je geen ervaren gokker bent is de eerste stap die je moet zetten om je winkansen te kunnen vergroten zorgen dat je snapt wat je doet. Dat begint bij kennis van de sport waarop je wedt. Wed Meesters neemt je mee langs alle terminologie die je daarop tegen kunt komen zodat je volledig beslagen ten ijs komt en je alleen hoeft te focussen op het kiezen van een winnende bet!

Als je geen ervaren gokker bent is de eerste stap die je moet zetten om je winkansen te kunnen vergroten zorgen dat je snapt wat je doet. Dat begint bij kennis van de sport waarop je wedt. En als het om wedden op paardenraces gaat moet je dus ook snappen hoe zo’n wedformulier in elkaar steekt. Wed Meesters neemt je mee langs alle terminologie die je daarop tegen kunt komen zodat je volledig beslagen ten ijs komt en je alleen hoeft te focussen op het kiezen van een winnende bet!

Waar vind ik een Wedformulier?

Sommige websites highlighten de basisinformatie, zoals de namen van de paarden die zullen gaan lopen tijdens een race, en een gids met de mogelijke prijzen die bij elk paard worden aangeboden.

Maar als je wat meer gedetailleerde informatie wilt, kun je terecht op gratis sites als The Racing Post of Sporting Life. Daar vind je voldoende. Als je meer ervaren bent en ook wat geavanceerdere weddenschappen wilt afsluiten zijn er online nog genoeg andere websites te vinden waar je meer info en ratings kan vinden. As always: Google is je vriend.

Welke informatie vind je op een Wedformulier?

Op de meeste formulieren zijn de races voor elke meeting duidelijk gescheiden en met tijdsaanduiding aangegeven zodat je ziet wanneer een race begint en eindigt. Op bijna elk formulier wordt de informatie voor elk paard gescheiden via regels en ongeveer als volgt weergegeven:

  • 411-21 Betty’s Ford Jimmy McCain 12-0 T Knick
  • Deze regel informatie vertelt je het volgende:
  • 411-21 Dit zijn de klasseringen van het paard in zijn laatste vijf runs. Het streepje (-) markeert het einde van een kalenderjaar.
  • Betty’s Ford is de naam van het paard.
  • Jimmy McCain is de naam van de persoon die het paard traint.
  • 12-0 is het gewicht dat het paard moet meedragen in deze race.
  • T Knick is de naam van de Jockey die het paard zal rijden.

Daarnaast vind je nog andere informatie op het wedformulier, zoals:

  • Het nummer dat is toegewezen aan het paard op de racecard. Dit nummer zie je ook op het gewichtskleed van het paard en maakt het makkelijker voor het publiek om hun selecties te spotten.
  • De leeftijd van het paard. Op de vlakke races zijn paarden meestal tussen de 2 en 5 jaar (soms iets ouder) en over de jumps 5 tot 12 jaar (ook hier soms iets ouder).
  • De draw (loting) voor het paard – Bij vlakke races als de paarden in de groene ‘stallen’ gaan bij de start van de race, zie je boven deze stallen altijd een nummer staan. De stal waarin het paard moet starten kan van invloed zijn op de race, sommige stalposities geven een voordeel in bepaalde races.
  • De kleuren die de jockey van het paard zal dragen.

Hoe lees je een Paardenrace Wedformulier?

De beste manier om een winnaar te kiezen is om de kansen van elk paard in te schatten op basis van de analyse van het wedformulier. Dit klinkt misschien ingewikkeld – zeker als je het nog nooit gedaan hebt – maar als je de informatie stukje voor stukje hebt geanalyseerd blijkt dat het allemaal een stuk makkelijker is dan je dacht. Kwestie van wennen ook!

Wie zijn weddenschappen serieus neemt laat zoveel mogelijk factoren meewegen voordat hij een beslissing neemt en zijn weddenschap plaatst. Daarbij kun je de volgende dingen onder de loep nemen – het liefst zoveel mogelijk natuurlijk.

Wedformulier Begrijpen – ‘Going’ (ondergrond)

Sommige paarden laten een duidelijke voorkeur zien voor races op een bepaalde ondergrond, of ‘going’. Neem bijvoorbeeld Hot Weld, het paard dat in 2007 de Scottish National en Betfred Gold Cup won, liet z’n beste vorm zien op ondergrond die als ‘good’ of ‘good to firm’ wordt bestempeld. Dit betekent voornamelijk op een renbaan waar recent weinig regen is gevallen. Andere paarden rennen daarentegen weer op hun best als de ondergrond ‘soft’ of zelfs ‘heavy’ is.

Een snelle manier om te kijken welke voorkeur het paard van jouw keuze heeft is te kijken bij de sectie waar de recente prestaties van het paard zijn te vinden en vervolgens te checken op welke ondergrond het paard heeft gewonnen of goed heeft gelopen.

Wedformulier Uitgelegd – Afstand

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden is of jouw selectie geschikt is voor de afstand waarover geracet gaat worden. Races op de ‘flat’ en ‘over jumps’ worden over veel verschillende afstanden gelopen en sommige paarden zijn het meest geschikt voor een korte sprint, waar de nadruk echt op snelheid ligt, terwijl andere paarden juist langere races prefereren, waarbij het aankomt op uithoudingsvermogen.

Veel paarden vinden de afstand die het best bij ze past, en die paarden zullen in principe ook alleen nog maar races over die afstand lopen. Als je dus het formulier analyseert kijk dan direct naar de paarden die bewezen heb goed te kunnen lopen op de afstand van de huidige race.

Naarmate je ervarener wordt kun je steeds beter inschatten hoe paarden zullen gaan presteren op nieuwe afstanden. Op dat moment kun je ook gaan kijken naar de stamboom van een paard voor aanwijzingen om te zien of een paard geschikt is voor een groter verandering in de afstand van de race waarin hij moet lopen.

Wedformulier – Class

Paarden zijn in de praktijk echte ‘gewoontedieren’, en kunnen een hoog niveau van consistentie in prestatie laten zien – mits ze fit blijven natuurlijk. Het loont altijd om te kijken of een paard goed heeft gelopen in bepaalde soorten races. Zo kunnen paarden bijvoorbeeld goed lopen in handicap races maar het lastig vinden om over te stappen naar een listed of group class.

Wedformulier Analyseren – Paarden & Parcoursen

Sommige paarden laten alleen hun beste wedstrijdvorm zien als ze op bepaalde tracks rennen. Specifieke tracks zoals Chester of Fakenham kunnen echt perfect zijn voor bepaalde paarden en vaak zie je ook dat paarden ‘parcours specialisten’ worden. Kortom, kijk dus altijd op welke tracks het paard van je keuze daarvoor goed geracet heeft.

Wat betekenen de afkortingen op een Wedformulier?

Veel letters worden gebruikt om de verschillende ondergronden weer te geven in voorgaande races. De volledige lijst met afkortingen – van A tot Z dus – en andere paardenrace termen vind je terug in ons artikel ‘Paardenrennen – Termen en Afkortingen’. Onmisbaar voor de serieuze punter!

Ontvang €60 Welkomstbonus
  • Enige dedicated wedden op paardenraces bookmaker
  • Livestream
  • Podcasts, voorbeschouwingen, informatie
  • Handboek voor beginners

Veelgestelde Vragen over wedden op Paarden

  • New FAQ : Question

    New FAQ : Answer