PSV op social media

De Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker gingen dit seizoen naar PSV en daar mag de club trots op zijn. Wat kunnen we allemaal zien van PSV op social media?

De Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker gingen dit seizoen naar PSV en daar mag de club trots op zijn. Wat kunnen we allemaal zien van PSV op social media?

PSV: succesvol in binnen- en buitenland

Voetbalclub PSV werd al in 1913 opgericht door medewerkers van Philips. De club werd voor de Tweede Wereldoorlog twee keer landskampioen van Nederland, maar pas in de jaren ‘70 vestigde PSV zich als echte top voetbalclub. Ze wonnen daarin drie keer de Eredivisie, twee keer de KNVB Beker en in 1978 de UEFA Cup. Topspelers uit die tijd waren onder meer René en Willy van de Kerkhof, Willy van der Kuijlen, Jan van Beveren en Harry Lubse.

De tweede dominante periode van PSV kwam in de tweede helft van de jaren ‘80. De Eindhovense club won vier landstitels op rij tussen 1986 en 1989 met daarbij twee keer de KNVB Beker, en in 1988 was er de winst in de Europa Cup I. Spelers uit die tijd kun je waarschijnlijk makkelijker opnoemen: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Eric Gerets, Wim Kieft, Berry van Aerle en Jan Heintze, natuurlijk onder leiding van Guus Hiddink.

In de jaren ‘90 pakte PSV nog een drietal landstitels en lieten ze de wereld kennismaken met Romario, Ronaldo, Luc Nilis en Ruud van Nistelrooij.

Sinds 2000 zijn er nog tien landstitels bijgekomen waardoor het totaal op 24 staat, achter de 36 van Ajax maar voor de 15 van Feyenoord. Ajax werd dit seizoen landskampioen na een verhitte strijd met PSV, maar de Eindhovenaren waren natuurlijk wel beleefd:

https://twitter.com/ToonGerbrands/status/1524477511496871936?s=20&t=fRZY–QMsckl_d2K6pHpzQ

Al was die beleefdheid natuurlijk ver te zoeken toen PSV de kans op de landstitel uit handen zag glippen tegen Feyenoord. De ploeg van Roger Schmidt stond in De Kuip lange tijd met 0-2 voor. Maar vlak voor tijd scoorde Cyriel Dessers de 1-2 en in blessuretijd kreeg Feyenoord ook nog een onterechte penalty van Serdar Gözübüyük. Dessers schoot de 2-2 binnen, waardoor de kansen op de landstitel voor PSV verkeken waren. En dan volstaat eigenlijk maar één woord.

PSV: kweekplaats van toptalent

Natuurlijk hoopt PSV zoals bij Romario en Ronaldo, en de laatste jaren bij Ajax, weer pareltjes te ontdekken die de club veel plezier opleveren. Zo is er natuurlijk Cody Gakpo, die al sinds zijn achtste bij PSV speelt. De aanvaller debuteerde in de hoofdmacht in februari 2018 en is uitgegroeid tot vaste waarde en publiekslieveling. Gakpo zag dat bekroond worden met intussen vier interlands voor het Nederlands Elftal.

Daarnaast heeft de club natuurlijk ook Jong PSV, dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie. Gakpo maakte daar ook zijn eerste stappen tussen 2016 en 2018. Afgelopen seizoen profileerde één speler zich als absoluut toptalent bij Jong PSV en zag dat ook bekroond worden: Johan Bakayoko.

PSV in Eredivisie met Ruud van Nistelrooij

Volgend seizoen staat Ruud van Nistelrooij aan het roer bij PSV. De voormalig topspits van natuurlijk PSV maar ook Heerenveen, Manchester United, Real Madrid en Oranje trainde de afgelopen vijf jaar de jeugd van PSV en staat nu voor zijn eerste echte klus als hoofdtrainer. Met onder meer Fred Rutten achter hem moet hij tegen Ajax en Feyenoord strijden om de landstitel in de Eredivisie. En zien we komend seizoen meer jeugdspelers van PSV die een kans krijgen in het eerste?

Hoe het ook gaat met PSV in de Eredivisie en mogelijk de Champions League, het is een genot om PSV op social media te volgen. De club plaatst bijvoorbeeld op Twitter allerlei nieuwtjes, leuke filmpjes, sfeerbeelden en natuurlijk beelden uit de oude doos. Als fan van de club uit Eindhoven ben je eigenlijk wel verplicht om PSV op social media te volgen, zodat je nooit iets mist!