Wed Meesters | Wedtips van de Week

Olympische Spelen beginnen!

Kramer, Wüst, Schouten en Schulting. Ze zijn er allemaal bij! Gaan we goud pakken op de Olympische Spelen?

Sven Kramer, Ireen Wüst, Irene Schouten, Suzanne Schulting. Ze zijn er allemaal bij in Peking! Hoeveel goud komt er voor Nederland op de Olympische Spelen 2022?

Olympische Spelen Peking 2022: hoeveel goud?

Wat worden we toch verwend. Amper een half jaar na de Olympische Zomerspelen in Tokio zijn er de Olympische Winterspelen 2022 in het Chinese Peking (Beijing). Het spook van corona hangt natuurlijk ook boven dit grote sportevenement, laten we dus hopen dat het niet teveel roet in het eten gooit. Zeker niet voor Nederland.

De grote vraag is natuurlijk of we Sochi 2014 en Pyeongchang 2018 gaan overtreffen, waar we telkens 8 gouden medailles wonnen. In Sochi waren er in totaal 24 medailles, in Pyeongchang 20. Het gros van die medailles werd natuurlijk behaald bij het langebaanschaatsen, maar we maken nu ook goede kans op veel goud bij het shorttracken. De bookmakers zetten in elk geval odds van 1.66 op 8 gouden medailles of meer voor Oranje, minimaal een evenaring van de vorige twee Winterspelen. 19 medailles of meer staat op 1.83.

Suzanne Schulting Olympische Spelen – de koningin?

Het shorttracken bij de vrouwen werd afgelopen seizoen gedomineerd door Suzanne Schulting. De pas 24-jarige Schulting won de afgelopen drie jaar bijna alles wat er te winnen viel op EK’s en WK’s. Op het WK shorttrack 2021 won ze zelfs alle zes de gouden medailles en op het EK 2021 pakte ze vier goud en één zilver. In haar eentje kan ze dus al voor de helft van die acht medailles zorgen.

En wat kan Sjinkie Knegt bij de mannen na zijn ongeluk met haardvuur drie jaar geleden? We hopen op minimaal één goud voor de Schicht uit Bantega. Op de Olympische Spelen 2022 Peking rijdt hij de 1000 en 1500 meter, de relay en de gemengde relay. Nederland is een van de sterkste landen in shorttrack ter wereld, dat zou toch veel medailles moeten kunnen opleveren!

Ireen Wüst en Sven Kramer, of toch Thomas Krol en Irene Schouten?

Bij het schaatsen zijn er in totaal 14 gouden medailles te verdienen. In 2018 wonnen ‘we’ precies de helft, zeven goud, in 2014 zelfs acht van de twaalf. Maar de internationale concurrentie is moordend dit seizoen. Zo moeten we op de vijf en tien kilometer bij de mannen vrezen voor de overmacht van Nils van der Poel uit Zweden (met een Nederlandse opa) en is het de vraag hoe de Aziaten en Noord-Amerikanen het doen op de sprint.

Bij de mannen hopen we vooral op sterke optredens van Thomas Krol op 1000 en 1500 meter en Kjeld Nuis op de 1500 meter. Jorrit Bergsma en Patrick Roest rijden de lange afstanden, Sven Kramer alleen de 5000 meter. Kramer en Roest hopen samen met Marcel Bosker het goud in de ploegenachtervolging te pakken.

Bij de vrouwen zijn niet alle ogen gericht op elfvoudig medaillewinnares Ireen Wüst, die waarschijnlijk net als Sven Kramer haar laatste Olympische Spelen rijdt. Maar we kijken vooral naar Irene Schouten, die op vier afstanden hoge ogen kan gooien: 3000 meter, 5000 meter, massastart en de ploegenachtervolging met Wüst en Antoinette de Jong. Die laatste rijdt overigens drie individuele afstanden, minimaal één goud daarbij zou fantastisch zijn.

Kimberley Bos op skeleton

En dan hebben we ook nog een kanshebber op een medaille bij een andere sport. Een andere sport, vraag je je af? Ja, Sjoukje Dijkstra won ooit zilver en goud bij het kunstrijden 60 jaar geleden en Dianne de Leeuw zilver in 1976. Maar misschien ligt Nicolien Sauerbreij (goud bij snowboarden 2010) verser in het geheugen. Dit jaar hebben we kans op zo’n bijzondere medaille met de 28-jarige Kimberley Bos uit Eindhoven. Zij won afgelopen seizoen het wereldbekerklassement en de Europese titel bij het skeleton.

WK voor clubs met Chelsea, WK-kwalificatie en Afrika Cup

De komende week kun je ook genoeg wedden op voetbal voordat de nationale competities weer verder gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van het WK voor clubs in Abu Dhabi? Chelsea en Palmeiras (Brazilië) spelen pas in de halve finale maar daarvoor komen al Monterrey (Mexico), Al Ahly (Egypte), Al Hilal (Saudi-Arabië), Al Jazira (VAE) en AS Pirae (Tahiti) in actie.
Maar er is ook genoeg interlandvoetbal om te volgen en om op in te zetten. De Afrika Cup is gevorderd tot de halve finales woensdag en donderdag: Burkina Faso (6.00) – Senegal (1.65) en Kameroen (2.12) – Egypte (4.10). Vanaf woensdag is er ook voetbal voor kwalificatie WK 2022 met onder meer Argentinië (1.95) – Colombia (4.15) en Jamaica (2.64) – Costa Rica (2.75).