Derby del Sole | Wedden op voetbal in de Derby del Sole

De strijd om het zuiden wordt uitgevochten door de voetbalclubs AS Roma en Napoli. Een rivaliteit vol legendarische spelers en wedstrijden!

Geschatte leestijd: 7 minuten

In de Italiaanse Serie A komen de meest succesvolle clubs vooral uit het van oorsprong rijkere noorden. Juventus uit Turijn, AC Milan en Internazionale uit Milaan hebben het leeuwendeel van de landstitels. Maar ook in het midden en zuiden wordt er heerlijk voetbal gespeeld. Hoofdstad Rome heeft twee belangrijke clubs: Lazio Roma en AS Roma. Die laatste club speelt al bijna een eeuw de Derby del Sole tegen een cultclub uit het zuiden, Napoli. Twee echte clubs van het volk.

Napoli – AS Roma | Derby

Een gezamenlijke passie leidt vaak tot vriendschap, maar een gezamenlijke afkeer ook. Napoli en AS Roma hebben decennia moeten toekijken hoe de clubs uit het rijke noorden van Italië de prijzen verdeelden in de Serie A. Juventus, AC Milan en Internazionale (en in de jaren ‘40 Torino) werden afwisselend landskampioen, Rome en Napels moesten lijdzaam toekijken. Daardoor ontstond eerst een vriendschap in deze derby, die later veranderde in vijandigheid.

Historie Derby del Sole

In het seizoen 1941-1942 wist AS Roma voor de eerste keer landskampioen te worden. Maar dat was slechts een speldenprik in de jarenlange overheersing van Noord-Italië. Daardoor groeide een gezamenlijke afkeer jegens de noordelijke clubs en was de Derby del Sole (of Derby del Sud) een heel vriendschappelijke derby.

In de jaren ‘70 en begin jaren ‘80 klommen beide clubs omhoog in het Italiaanse voetbal. AS Roma deed het net iets beter en begon mee te doen om de landstitel. Napoli hoopte – vanwege de haat naar het noorden – dat AS Roma kampioen zou worden. Door die goede band gingen fans van beide clubs massaal naar thuiswedstrijden van de ander. In de onderlinge duels ruilden ultra’s (‘zéér fanatieke fans’) vlaggen met elkaar voor de wedstrijd.

Vriendschap wordt haat in tijdperk Diego Maradona

Napoli begon ook een opmars naar de top na de aankoop van Diego Maradona in 1984. Maar een transfer van 1985 zou de vriendschap op spanning zetten. Toen kocht Napoli aanvaller Bruno Giordano van… Lazio Roma, de aartsrivaal van AS Roma.

Op 25 oktober 1987, kort na de eerste landstitel voor Napoli, was de vriendschap definitief voorbij. Richting het wisselen van de vlaggen liep de vertegenwoordiger van Roma zomaar weg, zonder te wisselen. Na de wedstrijd maakte Napoli-speler Salvatore Bagni het nog erger, door een ‘f*ck you’ op zijn Italiaans naar de Roma-aanhang op te steken.

Kevin Strootman is aanleiding voor meer ruzie

De band tussen beide clubs kreeg 27 jaar later nog een knauw. AS Roma-speler Kevin Strootman kreeg in de halve finale Coppa Italia tegen Napoli een rode kaart. Terwijl hij langs de harde kern van Napoli liep, spuugde hij in hun richting. Een maand later stond deze wedstrijd op het programma in de Serie A, en precies toen scheurde Kevin Strootman zijn kruisband af. De fans van Napoli genoten en toonden in de volgende wedstrijd een spandoek met: “Kevin krak … Ik geniet er nog steeds van.”

Dat liet de fanatieke aanhang van AS Roma niet over zijn kant gaan. Een maand later stond de finale van de Coppa Italia op het programma, tussen Napoli en Fiorentina. In het Stadio Olimpico van Rome. Ultra’s van AS Roma legden een hinderlaag voor de spelersbus van Napoli en begonnen deze te bekogelen. Een tegenaanval van Napoli-fans werd door een fascistische leider van Roma-fans beantwoord met een pistoolschot. Hij raakte een Napoli-fan die twee maanden later aan zijn verwonding overleed. Het ging daarna nooit meer zo erg mis, maar vrienden zullen de twee clubs nooit meer worden.

Wedden op Derby del Sole | Wedmarkten

AS Roma en Napoli zijn de laatste jaren steevaste subtoppers en soms kandidaten voor de landstitel. Maar sinds de Scudetto van AS Roma in 2001 bereikten beide clubs maximaal de tweede plek in de competitie. De onderlinge strijd is er niet minder om, we kijken naar de beste wedmarkten.

Wedden op winnaar

De bookmakers in Nederland zien alles, dus ook voetbal uit de Serie A. De laatste paar jaar is Napoli vaak de beste van de Derby del Sole, maar zelden met groot overwicht. Als jij de juiste winnaar voorspelt van deze derby, kun je een leuke winst pakken.

Wedden op doelpuntenmakers

De tijd van Diego Maradona, Francesco Totti, Dries Mertens en Marek Hamsik in deze derby zijn voorbij. Maar beide clubs hebben natuurlijk genoeg spelers die wel een doelpuntje willen maken in deze verhitte derby. De wedmarkt op doelpuntenmakers levert vaak mooie odds op.

Wedden met speciale odds

Wil je je odds nog verder verhogen of misschien zelfs gebruik maken van een gratis bet bij wedden op voetbal Serie A? Check dan het bookmaker nieuws van Wed Meesters om de beste promoties en acties van alle bookmakers te zien.

Wat maakt Napoli – AS Roma uniek?

Veel voetbalfans kijken naar de verrichtingen van de traditionele top drie van Italië: Juventus, AC Milan en Internazionale. Maar de strijd tussen deze twee clubs is minstens zo fascinerend. Wat ooit dus begon als een goede vriendschap, daalde af naar onderlinge haat en verhitte onderlinge duels. Beide clubs snakken al jaren naar een nieuwe landstitel, maar doen de laatste jaren wel mee in de top met diverse keren een tweede plek.

Onderlinge stand

De Derby del Sole is inmiddels 174 keer gespeeld. AS Roma staat voorlopig nog het beste ervoor met 66 overwinningen. Napoli mocht 52 keer zegevieren en 56 keer werd het een gelijkspel. In totaal scoorde AS Roma 225 keer, tegen 196 goals voor Napoli. De topscorer aller tijden in deze derby is wel een Napoli-speler, Dries Mertens met negen goals. AS Roma-speler Dino da Costa volgt op acht goals. Onder meer Francesco Totti (AS Roma) en Edinson Cavani (Napoli) scoorden zeven goals.

Legendarische spelers

Bovenstaande spelers hebben natuurlijk een prachtige periode gehad bij hun clubs. Dries Mertens is met 148 goals in 397 wedstrijden zelfs topscorer aller tijden van Napoli. Achter hem vinden we twee tijdgenoten van hem: Lorenzo Insigne met 122 goals en Marek Hamsik met 121 goals. Hamsik is met 520 wedstrijden in 12 jaar ook recordhouder van de club. 

Diego Maradona blijft echter de grootste clubheld: hij leidde Napoli met 115 goals in zeven jaar tijd naar twee landstitels, een UEFA Cup (Europa League), Coppa Italia en Supercoppa Italiana. Niet voor niets is het Stadio San Paolo van naam veranderd, naar Stadio Diego Armando Maradona.

Bij AS Roma is Francesco Totti de eerste, tweede en derde naam die je noemt als het gaat over clublegendes. Totti speelde van 1993 tot 2017 zijn gehele carrière voor AS Roma en kwam daarin tot 786 wedstrijden, 307 goals en vijf prijzen: één landstitel, twee keer Coppa Italia en twee keer Supercoppa Italiana. Daniele de Rossi was van 2001-2019 ook een dragende speler van AS Roma.

Derby Top 4

28 januari 2001: AS Roma – Napoli 3-0

In het seizoen 2000/2001 werd voor het laatst een club kampioen die niet Juventus, AC Milan of Internazionale heet. Tien jaar na de landstitels van Napoli en Sampdoria was het weer eens de beurt aan AS Roma. In de Derby del Sole begon de hoofdstedelijke club aan een reeks van zeven zeges op rij. Marco Delvecchio, Gabriel Batistuta en Francesco Totti zorgden voor de goals.

20 oktober 2007: AS Roma – Napoli 4-4

De meest doelpuntrijke ontmoeting van de laatste twintig jaar was op 20 oktober 2007 in het Stadio Olimpico van Rome. Het was het eerste seizoen van Marek Hamsik in dienst van Napoli en hij scoorde tegen de grote rivaal. Bij AS Roma scoorden onder meer Francesco Totti en Daniele de Rossi. De acht goals kwamen zelfs van acht verschillende spelers.

5 februari 2014: AS Roma – Napoli 3-2

In het seizoen 2013/2014 speelden de twee clubs tegen elkaar in de halve finale van de Coppa Italia tegen elkaar, over twee duels. In de eerste ontmoeting pakte AS Roma het voordeel door onder meer twee goals van Gervinho en eentje van Kevin Strootman.

12 februari 2014: Napoli – AS Roma 3-0

Je bent natuurlijk benieuwd naar het fragment van Kevin Strootman, die de aanhang van Napoli provoceerde? Bij deze, toen AS Roma inmiddels tegen een 3-0 achterstand aankeek in de return van deze halve finale.