Australian Open | Wedden op tennis in de Australian Open

Na het nieuwe jaar begint de tennis seizoen altijd met de Australian Open. Lees hier alles over wedden op Australian Open tennis!

Geschatte leestijd: 9 minuten

Al sinds 1905 wordt gestreden op de Australian Open. Al bijna 40 jaar is dit traditioneel het eerste Grand Slam toernooi van het jaar vóór Roland Garros, Wimbledon en het US Open. Er zijn dus spannende keuzes te maken als het gaat om wedden op Australian Open tennis!

Vaak wordt Wimbledon gezien als de heilige graal van het tennis, maar het enige Grand Slam toernooi op het zuidelijk halfrond heeft ook zijn fantastische charme. Bovendien is het ook het best bezochte Grand Slam toernooi van het jaar met meer dan 812.000 toeschouwers in 2020. En wist je dat de Australian Open tot 1988 ook op gras werd gespeeld? Daarna kwam pas het hardcourt! Novak Djokovic is de absolute recordhouder ‘Down Under’, maar ook Roger Federer wordt aanbeden als legende. Weet je ook wie de meeste titels bij de vrouwen heeft?

Wedden op Australian Open |

Wedden op Australian Open is een mooi begin van het jaar. Vers in het seizoen kun jij misschien al voorspellen wie vroeg in vorm is en zich maandenlang de enige Grand Slam winnaar van het jaar mag noemen. Wordt het een van de ‘usual suspects’ of krijgen we een jong toptalent als winnaar? De nieuwe generatie komt eraan, maar wie is net dat beetje beter dan de rest?

Laatste Tennis Promoties

Opzet toernooi

De opzet van de Grand Slam toernooien zijn al vele jaren hetzelfde. In het enkelspel doen 128 spelers mee en moeten ze zeven wedstrijden winnen om zich tot winnaar te kronen. Natuurlijk zijn er ook qualifiers die eerst drie rondes (om twee gewonnen sets) moeten overleven om daarna te schitteren in het hoofdtoernooi. In het dubbelspel (mannen, vrouwen, gemengd) en bij rolstoel en quad zijn er overigens minder rondes.

De Australian Open is dus een van de vier Grand Slam tennistoernooien, die het hoogst haalbare zijn in de tenniswereld. Winnaars krijgen 2000 punten voor de ATP ranglijst of WTA ranglijst. Verliezend finalisten krijgen 1200 punten, halve finalisten 720, kwartfinalisten 360 en zo verder.

Australian Open prijzengeld en trofee

Het prijzengeld is gelijk verdeeld bij mannen en vrouwen. De winnaars krijgen 2,975,000 Australische dollars, omgerekend zo’n 1,9 miljoen euro. Winnaars in het dubbelspel ontvangen 695.000 Australische dollars, 446.000 euro.

De mannen en vrouwen krijgen ook een speciale trofee als ze dit prachtige toernooi weten te winnen. De winnende man ontvangt de Norman Brookes Challenge Cup, vernoemd naar een drievoudig Grand Slam-winnaar en oud-voorzitter van de Australische tennisbond. De winnende vrouw krijgt de Daphne Akhurst Memorial Cup, vijfvoudig Australian Open-winnares van 1925-1930. Ook won ze vijf keer het vrouwen dubbel en vier keer het gemengd dubbel.

Laatste nieuws over Tennis

Australian Open | Geschiedenis

De eerste editie van het toernooi werd gespeeld in 1905 en heette toen Australasian Championships. Hiermee is de Australian Open veruit het jongste Grand Slam toernooi. Wimbledon begon namelijk in 1877, de US Open in 1881 en Roland Garros in 1891. Vanaf 1927 werd de naam ‘Australian Championships’ gebruikt en pas vanaf 1969 Australian Open.

In de beginjaren was het toernooi natuurlijk niet direct ‘een Grand Slam’. Het was ook voornamelijk een toernooi waaraan tennissers uit Australië en Nieuw-Zeeland meededen. Voor Europeanen en Amerikanen was het erg duur om naar Australië te reizen in die tijd. Toch was er in 1908 al een eerste Amerikaan die het mannentoernooi won en voor 1920 waren er al drie Britse winnaars. De vrouwen mochten pas in 1922 tennissen op het toernooi. Daar was in 1935 de eerste winnaar van ver, een Britse.

Australische overheersing

Zoals gezegd waren de winnaars in de beginjaren vooral Australisch, met soms een Nieuw-Zeelandse winnaar of finalist. De eerste dominanties begonnen bij de mannen in de jaren ‘20, toen James Anderson en Gerald Patterson een verwoede strijd uitvochten. Jack Crawford domineerde de jaren ‘30 met vier zeges en drie verloren finales. De Brit Fred Perry won zijn enige toernooi in 1934 en pakte zo als eerste de ‘Career Grand Slam’, winst in alle vier de Grand Slams.

Bij de vrouwen was Daphne Akhurst de eerste levende legende. De naamgever van de vrouwentrofee won vijf van de zes toernooien tussen 1925 en 1931. Het toernooi van 1927 ging naar Esna Boyd, die daarmee haar enige toernooi won na vijf verloren finales op rij! Akhurst was haar record al snel kwijt, want Nancye Wynne Bolton won zes toernooien tussen 1937 en 1951, zelfs onderbroken door de Tweede Wereldoorlog.

Ken Rosewall, Roy Emerson, Rod Laver, Margaret Court

Ook na de Tweede Wereldoorlog kwam de rest van de wereld er niet aan te pas in Melbourne. Tussen 1946 en 1969 waren er twee Amerikaanse winnaars bij de mannen, de rest waren ‘Aussies’. In 1953 won een 18-jarige Ken Rosewall voor het eerst de Australian Open, in hetzelfde jaar won hij ook Roland Garros en drie Grand Slam dubbeltitels. Twee jaar later won hij opnieuw in Melbourne. Zijn twee andere zeges kwamen in 1971 en 1972, bijna 20 jaar na zijn eerste titel.

Roy Emerson domineerde de jaren ‘60 met zeven finales op rij tussen 1961-1967, waarvan hij er zes won. Rod Laver, naamgever van de Rod Laver Arena, won in 1960, 1962 en 1969. In 1962 won hij overigens alle Grand Slams in één jaar. Bij de vrouwen was Margaret Court bijna onverslaanbaar. Tussen 1960-1973 won ze het toernooi liefst 11 keer. De negen jaar jongere Evonne Goolagong nam het stokje over na drie verloren finales en won het toernooi vier keer in de jaren ‘70.

VS, Argentinië, Zweden,Tsjechië en Duitsland

In 1968 begon het zogenaamde ‘Open Era’ in het tennis. Professionele tennissers en amateurs waren voor die tijd strikt gescheiden, waarbij alleen amateurs mochten spelen in Grand Slam toernooien. Door de commerciële druk werden alle toernooien opengesteld voor professionals. Dat leidde ook tot een globalisering in Grand Slam winnaars. Bij de mannen kwamen in de jaren ‘70 winnaars uit de VS en Argentinië (Guillermo Vilas).

En in de jaren ‘80 kwam een Zweedse overheersing via drie zeges van Mats Wilander en twee van Stefan Edberg. Ivan Lendl (Tsjechië) en Boris Becker (Duitsland) zorgden voor nog meer Europese zeges en finaleplaatsen.

Bij de vrouwen waren de jaren ‘80 de hoogtijdagen van de Amerikaanse vrouwen Martina Navratilova (Tsjecho-Slowaaks van geboorte) en Chris Evert. De Tsjecho-Slowaakse Hana Mandlikova pakte ook twee zeges in de jaren ‘80. In 1988 moesten zij plaatsmaken voor een nieuwe rivaliteit: viervoudig winnaressen Steffi Graf uit Duitsland en Monica Seles uit Joegoslavië, later de VS.

Agassi – Sampras en Federer – Djokovic (en Nadal)

In de jaren ‘90 en begin jaren ‘00 namen de Amerikanen het mannentoernooi weer over. Vooral Andre Agassi en Pete Sampras vochten vele fantastische duels uit. Sampras domineerde Wimbledon en de US Open in die tijd, maar de Australian Open was voor Agassi. Hij won vier keer, Sampras twee keer. Bovendien won Agassi wel een Career Grand Slam, op de erelijst van Pete Sampras zal voor altijd Roland Garros ontbreken. Bovendien heeft Agassi nog veel meer Grand Slams in zijn huis wonen. Want al sinds 2001 is hij getrouwd met Steffi Graf. Samen hebben ze 30 Grand Slams gewonnen: Agassi 8, Graf 22. En allebei hebben ze Olympisch goud.

Agassi speelde in zijn carrière nog 11 keer tegen Roger Federer: hij won de eerste drie en verloor er daarna acht. Federer won in 2004 zijn eerste Australian Open en zou daarna vooral met Novak Djokovic de titels verdelen. De Zwitser kwam tot zes titels, maar de Serviër liefst negen! Opvallend is dat Djokovic nooit een finale verloor, Federer verloor in 2009 van Rafael Nadal. De Spanjaard pakte in 2022 ‘pas’ zijn tweede Australian Open, maar verloor daarvoor ook al vier finales. Andy Murray moet het doen met vijf (!) verloren finales en nul gewonnen.

Van Hingis naar Serena Williams

Tussen 1997 en 2002 was er een andere Zwitserse tennisser die globaal domineerde: Martina Hingis. ‘The Swiss Miss’ speelde zes finales op rij in Melbourne, won de eerste drie en verloor de volgende drie. Twee keer daarvan tegen Jennifer Capriati. De enige echte dominantie daarna was natuurlijk van de levende legende Serena Williams, die zeven toernooien won tussen 2003 en 2017. Tweevoudige winnaressen in het tijdperk-Williams zijn Victoria Azarenka en Naomi Osaka.

Australian Open | Nederlanders

We weten natuurlijk dat Richard Krajicek de enige Nederlandse man is die ooit een Grand Slam enkeltoernooi won, met Wimbledon in 1996. Kea Bouman won ooit in 1927 het vrouwen enkelspel op Roland Garros. Maar er zijn ook Nederlandse winnaars geweest op de Australian Open. In de jaren ‘90 hadden we het succesvolle duo Jacco Eltingh en Paul Haarhuis. Samen wonnen ze dit toernooi in 1994, Eltingh won ook in 1998 met Jonas Björkmann. Manon Bollegraf won in 1997 het gemengd dubbel.

In het rolstoeltennis is Nederland al 20 jaar het beste land ter wereld. Het begon met onder meer Esther Vergeer en Robin Ammerlaan, die vele Grand Slams wonnen. Later volgden onder meer Korie Homan, Jiske Griffioen en de laatste jaren vooral Aniek van Koot en Diede de Groot. Die laatste heeft tussen 2018 en 2022 vier keer het enkelspel en drie keer het dubbelspel gewonnen bij de Australian Open. Dubbelen doet ze altijd met Aniek van Koot.

Wedden op Australian Open | Wedmarkten

Met zoveel bookmakers in Nederland is het heel makkelijk om te wedden op tennis en dan vooral op Grand Slams. Er zijn daardoor ook veel mogelijkheden om een actie te pakken en daarmee te wedden op tennis met bonus. Hou hiervoor het nieuws en de bookmaker promoties via Wed Meesters in de gaten. Wedmarkten waarop je kunt inzetten bij tennis:

Wedden op Australian Open | Eindwinnaar

Natuurlijk is er de mogelijkheid om de winnaar te voorspellen bij de mannen, vrouwen, het dubbelspel enzovoorts. Heb jij goed in de gaten wie er in vorm is bij de voorbereidende toernooien? Wie heeft het handigste schema en kan zeven wedstrijden op rij sterk spelen? Voorspel het goed en pak daarmee mooie odds.

Wedden op Australian Open | Winnaar per wedstrijd

127 wedstrijden in het mannen enkelspel, 127 wedstrijden in het vrouwen enkelspel. Meer dan genoeg mogelijkheden voor live wedden tennis. Bekijk de krachtsverschillen en bijvoorbeeld eerdere onderlinge wedstrijden en voorspel de juiste winnaar per wedstrijd.

Wedden op Australian Open | Handicap in sets of games

Soms is een van de twee spelers de duidelijke favoriet. Odds op winst in de wedstrijd liggen dan best laag. In dat geval kun je ook kiezen om te wedden op tennis met een handicap in sets of games. Met andere woorden, je voorspelt of een speler met een groot verschil gaat winnen.