Voorspelling Conference Winnaar League 2022

Wie had gedacht dat de Conference League dé Europese Voetbal Competitie zou worden waar Nederland zou shinen?

Geschatte leestijd: 5 minuten

We geven toe, ook wij waren sceptisch over de Conference League toen deze werd aangekondigd. Ook wij hebben de competitie in de wandelgangen de ‘nieuwe Europese kelderklasse genoemd’, vol clubs uit Noord- en Oost-Europa waarvan we nog nooit hebben gehoord. Een klein jaar later erkennen we ons ongelijk, de Conference League is gewoon hartstikke vermakelijk!

In aanloop naar de play offs ronde in februari, nemen we een voorschot op de voorspelling Conference League winnaar 2022. Wie zijn de voornaamste kandidaten voor de titel? Hoe staat Nederland op de kaart? Wellicht is het antwoord op de laatste vraag ook wel reden dat we nu zo jubelen over deze nieuwe competitie. Onze subtoppers zijn misschien een maatje te klein voor de Europa League, maar in de Conference League leiden we de polonaise. Wat zeggen de bookmakers?

De weg naar Tirana 

25 Mei wordt de ECL finale gespeeld in de National Arena (Arena Kombëtare) Tirana, Albanië. Een stadion met ruimte voor 21,690 toeschouwers. Albanië is een prachtig land, alleen daarom hopen we al dat één van de vier Nederlandse ploegen (of twee) de finale haalt. Zodat zo’n 20 duizend Nederlanders een mooie vakantie kunnen boeken. 

Om naar die finale te komen wordt er eerst een play-off knockout ronde gespeeld tussen de nummers drie uit de poulefase van de Europa League en de nummers twee in de Conference League. De winnaars uit deze ronde zullen het opnemen tegen de nummers één uit de poulefase van de Conference League, de zogenoemde achtste finale of best of 16. Dan volgt een kwartfinale, een halve finale en tot slot dus de finale in Tirana.

Europa League afvallers

De geschiedenis leert dat de nummers drie in de Champions League die doorstromen naar de Europa League daar niet zomaar de dienst uitmaken. Zoals Getafe Ajax recent pijnlijk duidelijk maakte. Toch voeren deze clubs wel de lijstjes aan van de bookmakers als favoriet voor de Conference League Winnaar 2022. In de Play offs spelen de volgende clubs overgekomen uit de EL (dikgedrukt) tegen de nummers twee uit de poulefase van de ECL:

  • Fenerbahçe vs Slavia Praag
  • Midtjylland vs PAOK Saloniki
  • Rapid Wien vs Vitesse
  • Olympique Marseille vs Qarabağ
  • PSV Eindhoven vs Maccabi Tel-Aviv
  • Leicester City vs Randers FC
  • Celtic vs FK Bodø/Glimt
  • Sparta Praha vs Partizan Belgrado

In al deze fixtures zijn de teams uit de Europa League (groot) favoriet bij de bookmakers. Het enige Conference League team dat in de buurt komt van zijn EL tegenstander in odds is Vitesse. Wellicht is dit chauvinistisch, maar er is geen enkele reden waarom Vitesse kansloos zou zijn tegen de huidige nummer vier van Oostenrijk. Interessante bet met meer dan 3x je inzet. 

Poule winnaars

In onze voorspelling Conference League winnaar 2022 geven we de beste kansen aan de poule winnaars. Stuk voor stuk sterke teams die zijn gegroeid in het toernooi. Een toernooi heeft een bepaald verloop waarin je als team kan groeien. De eerste seizoenshelft afsluiten als poulewinnaar versus derde in de Europa League geeft je een mentaal voordeel. 

Bookmakers tippen AS Roma dan ook als Conference League winnaar 2022. Ook omdat deze ploeg onder het roer staat van José Mourinho, een coach die snapt hoe je een toernooi moet winnen. Dit kunstje flikte hij voor het laatst met Manchester United tegen Ajax in 2017. Geen aantrekkelijk voetbal, wel winnen.

Al is het ‘maar’ de Conference League, het is wel de éérste Conference League. Winnen betekent in de geschiedenisboeken komen. Reden genoeg voor een Portugees met een groot ego om dit toernooi op zijn naam te zetten.

AS Roma is lang niet de enige kanshebber uit het lijstje poulewinnaars. Stade Rennes en FC Basel zijn tegen geen van de clubs uit de Europa League kansloos. Dat geldt overigens ook voor een paar clubs uit eigen land.

Nederland in de Conference League

Met vier teams (PSV & Vitesse in de playoffs) in de knockout fase is Nederland het best vertegenwoordigde land in de knockoutfase van het toernooi. Applaus voor onszelf. Dit betekent dat we goede zaken kunnen doen voor de coëfficiëntenlijst, waar we in directe concurrentie strijd zijn met Portugal voor een tweede Champions League ticket. De twee grote Portugese Clubs in de Champions League (Sporting en FC Porto) moeten overigens deze maand aan hun schulden voldoen of worden anders per definitie uitgesloten van deelname door de UEFA in 2022/2023.

Bij de bookmakers staan drie Nederlandse teams in de top tien favorieten voor de voorspelling Conference League winnaar 2022. PSV, gevolgd door Feyenoord en AZ. Alleen Vitesse wordt laag ingeschat. 

Voorspelling Conference League winnaar 2022

Laten we er geen doekjes om winden. Wie wordt volgens ons de winnaar Conference League 2022? Wij zetten ons geld op Feyenoord. Natuurlijk doen we dit ook omdat we hopen dat de Rotterdammers dit toernooi gaan winnen, maar zet nooit in op een wens. 

Feyenoord heeft de poulefase geweldig gepresteerd, groeit nog steeds onder Arne Slot, hoeft geen knock out ronde te spelen en draait na een half seizoen onverwacht nog mee in de top van de Eredivisie. Als je gewoon dik 15x je inleg krijgt bij bijvoorbeeld TOTO, dan zijn bovenstaande redenen best de moeite voor een gokje waard.