champions league glazen bol

Voorspelling Champions League Winnaar 2022

Ten Hag kan zich onsterfelijk maken in Amsterdam en ver daarbuiten. Lastig wordt het wel gezien de opponenten.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Het laatste kunstje van Ten Hag? Na 6 overwinningen in de groepsfase en een halve finaleplek in 2018-2019 mag een Amsterdammer dromen. Sterker nog, door bookmakers wordt Ajax ingeschaald als zesde van de zestien teams; boven Real Madrid, Juventus en Manchester United! Dan doe je iets heel goed. 

Wat ook meespeelt is dat sommige clubs een ongunstige hebben geloot. Dat PSG tegen Real Madrid speelt drukt de odds nogal van deze clubs. Hetzelfde geldt voor Inter, dat na de eerste foutieve loting tegen Ajax zou spelen, maar nu uitkomt tegen Liverpool. Ajax lijkt juist van de fout te hebben geprofiteerd en speelt tegen Benfica.

Zetten we onze oranje bril af, dan blijven er vijf teams over die inderdaad met een nuchtere blik normaal gesproken een maatje te groot zijn. Normaal gesproken, want het is en blijft de Champions League en Ajax heeft de neiging om boven zichzelf uit te stijgen in dit toernooi.

We bespreken Ajax straks afzonderlijk, maar bekijken eerst alle grote kanshebbers afzonderlijk voor onze voorspelling Champions League winnaar 2022:

Manchester City

De finalist van vorig jaar is bijna altijd favoriet bij de bookmakers, ook nu weer. Toch lukt het de wondercoach keer op keer niet de cup met de grote oren te winnen. Waar de bookmakers blijven geloven in Pep Guardiola, zijn de meeste bets voor de voorspelling Champions League winnaar 2022 dit jaar bij oddschecker op Paris Saint-Germain. Een opmerkelijk verschil dat aangeeft hoe het publiek het zat is om geld te verliezen op Manchester City.

In de poulefase was City alles behalve ongenaakbaar. Tien tegendoelpunten en twee verliespartijen, dat is in een groep met Brugge en RB Leipzig een doelpunt of vier teveel. Een verschil met vorig jaar is wel dat Manchester City onbetwist heer en meester is in de Premier League. Als Manchester City dit jaar weer een finale moet spelen tegen een Engelse ploeg, dan zetten we dit keer wél in op the Citizens.

Bayern München

De vertoning tegen Barcelona was bijna pijnlijk om naar te kijken. Voor Barcelona dan. Het is knap hoe deze club al tien jaar als een machine speelt. Deze ploeg verzaakt zelden tot nooit. En als het een keer misgaat dan is de bodem van Bayern is nog steeds hoger dan het plafond van enkele andere teams in de top 16. Bij een finale Bayern München tegen PSG inzetten op de veel stabielere Duitsers.

Het is deze stabiliteit die de top vier ploegen kenmerkt: Manchester City, Bayern, Liverpool en Chelsea. Na dit lijstje ontstaat er in odds plots een flink gat naar de rest. Dit is niet voor niets. Als een van deze ploegen in de finale staat tegen een van de andere twaalf ploegen, dan zetten wij altijd in op deze ploegen. Dit zijn de clubs die in staat zijn een finale zakelijk uit te spelen.

Liverpool & Chelsea

Wie de clash tussen Liverpool en Chelsea die eindigde in 2-2 heeft gezien snapt waarom beide ploegen meedingen in de voorspelling Champions League winnaar 2022. Wat een snelheid en intensiteit! In de wedstrijd werd echter ook duidelijk voor de oplettende toeschouwer waar de twee teams tekort komen: achterin. 

Bij Chelsea leek de puzzel gelegd. Chilwell bezorgde de Londenaren een ongekende defensieve stabiliteit tot hij in de Champions League wedstrijd tegen Juventus er met een gescheurde kruisband af moest. Einde seizoen voor de Engelsman en de wedstrijd werd met 0-4 verloren. Alonso was de vervanger, maar kon de erfenis van Chilwell niet waarmaken. Tuchel begon weer met puzzelen en kwam even uit bij Saúl Níguez en dan weer bij Christian Pulisic als wingback, maar ook zij voldoen niet aan de eisen voor die positie. Gaat Chelsea in de winterstop dit probleem oplossen voor de herstart van de Champions League?

Bij Liverpool hebben ze met de blessuregevoelige Thiago Alcántara eenzelfde probleem. Daar komt bij dat de Engelse ploegen een onwaarschijnlijk aantal wedstrijden afwerken. Dit gaat richting het einde van het seizoen zeker tellen.    

Paris Saint-Germain

We vinden het lastig te beoordelen waar PSG staat. Zouden ze wekelijks spelen in de Premier League, dan konden we ze veel makkelijker langs de lat van de andere kanshebbers leggen. Liverpool legende Jamie Carragher heeft weinig vertrouwen in de Franse ploeg. Hij ziet hetzelfde probleem dat Barcelona had tegen Bayern München toen ze met 8-2 verloren:

“They [PSG] are carrying three, they’ve got absolutely no chance of winning the Champions League, Paris Saint-Germain, absolutely no chance. 

I get frustrated watching it because with Mbappe more than anybody. I can almost understand Messi to a certain extent, he’s 34, he has to save himself for certain moments, I still don’t think they can carry him, let’s not forget Barcelona haven’t won a Champions League for a long time.”

Een sterrenensemble voorin dat niet mee verdedigt. Als we zojuist bij Chelsea en Liverpool concluderen dat titels worden gewonnen door een sterke verdediging, hoe kunnen we dan nu de voorspelling Champions League winnaar 2022 doen dat PSG gaat winnen?

Conclusie voorspelling Champions League winnaar 2022

We gaan mee met de voorspelling van de bookmakers. Manchester City en Bayern München zijn de absolute favorieten, simpelweg omdat ze het meest stabiel zijn en weinig problemen hebben achterin. En ja, als er een team is dat boven zichzelf kan uitstijgen en kan zorgen voor een verrassing dan is dat Ajax. We kunnen enkel hopen, maar voor 15x je inleg (de huidige odds) denken we dat je beter kunt inzetten op Feyenoord in de Conference League. Zelfde odds, maar realistischer.