Marc Overmars – Patrick Roest – Senegal – Barcelona

Triomf & Drama op de Olympische Spelen in Peking, Barcelona richt zich op én de val van Marc Overmars...

De Olympische Spelen 2022 Peking zijn begonnen! We hebben al goud, maar misten ook twee goede kansen op meer. Verder spectaculair voetbal van FC Barcelona en de val van Marc Overmars!

Olympische Spelen 2022: goud voor Irene Schouten, Roest geklopt

In het Chinese Peking begonnen de Olympische Spelen meteen goed voor Team NL. Op de 3000 meter pakte Irene Schouten zoals verwacht het goud, voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida en de Canadese Isabelle Weidemann. Het was voor Schouten de tweede Olympische medaille nadat ze vier jaar geleden brons pakte op de massastart. Carlijn Achtereekte en Antoinette de Jong eindigden op respectievelijk de zevende en achtste plek.

Bij de mannen moest Nederland het eerste goud aan Zweden laten op de 5000 meter. Voor Sven Kramer was het zijn laatste ooit, maar verder dan de negende plek kwam hij niet. Patrick Roest moest als eerste kanshebber op eremetaal rijden en hij reed net een halve seconde onder de tijd van de verrassende Noor Hallgeir Engebråten. Vervolgens beet Ted-Jan Bloemen zich stuk op de tijd van Roest en was het aan torenhoog favoriet Nils van der Poel uit Zweden en de Belg Bart Swings.

Van der Poel zag zijn achterstand op Roest tijdens de race steeds meer oplopen, tot ruim twee seconden. Op het laatst ging de Zweed versnellen, in de wetenschap dat Roest met 30.4 een zwakke laatste ronde had. Bij het horen van de bel had Van der Poel nog 0.99 seconde achterstand, maar toch wist de Zweed dit om te buigen tot 0.47 voorsprong en de gouden medaille. Roest baalde natuurlijk als een stekker. Check hieronder de races van beide mannen.

Suzanne Schulting begint met valse start

Van tevoren was er de hoop dat shorttracker Suzanne Schulting haar favorietenrol kon waarmaken en koningin van de Spelen zou worden. Maar zaterdag kende ze een valse start in de gemengde relay. Na een simpele kwartfinale ging Schulting onderuit in de halve finale zonder enige reden, waardoor Nederland de finale misliep en daarmee een goede kans op goud of ander eremetaal.

Op de individuele onderdelen maakte Team NL bijna geen fouten. Bij de heats van de 500 meter voor vrouwen gingen alle drie de Nederlandse dames simpel door naar de volgende ronde: Schulting, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma. Bij de mannen 1000 meter kwalificeerde Jens van ‘t Wout zich niet, Itzhak de Laat en Sjinkie Knegt wel. De Laat ging als tijdsnelste door na een derde plek, terwijl Knegt eigenlijk onnodig risico nam. Hij reed achter de Koreaan Hwang Dae-heon en kon zich simpel als tweede plaatsen. Maar hij besloot Hwang te testen, waardoor hij bijna nog zijn tweede plek verspeelde.

Senegal en Sadio Mané pakken Afrika Cup

Op de African Cup of Nations, oftewel de Afrika Cup, ging de finale zondagavond tussen Senegal en recordhouder Egypte. Het was ook een strijd tussen twee vedettes van Liverpool, Sadio Mané bij Senegal en Mohamed Salah bij Egypte. Senegal kreeg al vroeg in de wedstrijd een enorme kans om op voorsprong te komen, maar Mané miste een penalty.

Nadat de wedstrijd ook na verlenging op 0-0 bleef steken, was het tijd voor penalty’s. Egypte had al twee duels op penalty’s gewonnen, maar ging in de belangrijkste wedstrijd onderuit. Na twee missers voor de zevenvoudig kampioen was het Mané die de beslissende penalty scoorde. Senegal pakte hierdoor zijn eerste Afrika Cup, nadat het in 2019 nog verliezend finalist was.

FC Barcelona gaat Atlético Madrid voorbij

Een wedstrijd tussen FC Barcelona en Atlético Madrid gaat vaak om de titelstrijd, maar zondag was dat anders. De achterstand op Real Madrid (en Sevilla) lijkt te groot. Beide clubs strijden daardoor om plaatsing voor de Champions League. FC Barcelona is niet meer hetzelfde na het vertrek van Lionel Messi. Maar het versterkte zich recentelijk met Ferran Torres, Dani Alves, Adama Traoré en Pierre-Emerick Aubameyang.

De nieuwelingen lieten zich gelden in de topper tegen Atlético Madrid. De bezoekers met voormalig Barcelona-aanvaller Luis Suarez kwamen nog wel op voorsprong, maar toen begon Barcelona (waar alleen Frenkie de Jong als Nederlander speelde). Nog voor rust stond Barça op 3-1 door onder meer een wondertreffer van Jordi Alba op aangeven van Dani Alves. Diezelfde Alves claimde een hoofdrol in de tweede helft door de 4-1 te maken, maar ook rood te pakken. Luis Suarez scoorde nog wel, maar het bleef bij 4-2. Daardoor springt FC Barcelona over Atlético Madrid naar de vierde plek in La Liga. Check de heerlijke samenvatting.

Marc Overmars verlaat Ajax

Zondagavond laat werd ook nog duidelijk dat Marc Overmars per direct stopt als directeur voetbalzaken bij Ajax. Hij bracht de club veel succes samen met Edwin van der Sar, maar grensoverschrijdende berichten aan vrouwelijke collega’s kosten hem nu de kop. Op de website van Ajax reageerde hij zelf als volgt:

“Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk. Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat. Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax.”