Wed Meesters | Olympische Spelen | Langebaanschaatsen

Langebaanschaatsen Olympische Spelen 2022

Nederlands is traditioneel sterk bij langebaanschaatsen Olympische Spelen. In Peking liggen de verhoudingen echter anders!

Nederland is het succesvolste schaatsland op de Olympische Spelen. Maar hoe goed zijn we in Peking 2022? Wat langebaanschaatsen Olympische Spelen betreft wordt het moeilijk deze editie, zeker bij de mannen.

Nederland traditioneel sterk bij lange afstanden Olympische Spelen

Bij het schaatsen op de Olympische Spelen 2022 zal het waarschijnlijk niet zo’n medailleregen worden voor Nederland als in Sochi 2014. Toen won Oranje namelijk acht van de twaalf gouden medailles en maar liefst 23 van de 36 medailles in totaal. Sven Kramer en Ireen Wüst pakten allebei één individuele gouden medaille en goud op de ploegenachtervolging.

Sven Kramer won zelfs de afgelopen drie Winterspelen (2010, 2014, 2018) het goud op de 5.000 meter, in 2002 en 2006 was het goud voor respectievelijk Gianni Romme en Jochem Uytdehaage. Ook op de 10.000 meter was er de afgelopen zes edities vijf maal goud voor Nederland, maar zoals bekend niet voor Sven Kramer.

Nederland versus Van der Poel en Bloemen

Vier jaar geleden in Pyeongchang was het goud op de 10.000 meter langebaanschaatsen Olympische Spelen weliswaar voor een geboren Nederlander, maar kwam die wel uit voor Canada: Ted-Jan Bloemen. In 2015 en 2017 toonde hij al zijn klasse door op de twee lange afstanden het wereldrecord te pakken. De inmiddels 35-jarige Bloemen is een geduchte tegenstander voor Patrick Roest, Jorrit Bergsma en Sven Kramer (alleen de 5.000 meter). 

Alhoewel Kramer denkt dat hij geen kanshebber is op een vierde goud op rij op de vijf kilometer. “Om nu hoog van de toren te blazen dat ik graag goud wil… Ja, goud wil ik wel, maar is niet heel reëel natuurlijk als je naar het voorseizoen kijkt. Überhaupt een medaille zou al fantastisch zijn”, aldus Kramer die vooral mikt op goud met de ploegenachtervolging.

Olympische Spelen 2022: Nils van der Poel topfavoriet

De andere grote uitdager van Team NL op het langebaanschaatsen Olympische Spelen bij de mannen is meteen ook de topfavoriet: Nils van der Poel. Een Nederlandse achternaam, maar hij is een echte Zweed. De achternaam komt van zijn opa die in de Tweede Wereldoorlog naar Zweden is geëmigreerd. Van der Poel heeft zijn eigen aparte trainingsregime waarvan andere schaatsers opkijken, want hij beult zijn lichaam flink af met soms fietsritten van tien uur of lang hardlopen en langlaufen.

“Het lijkt erop dat de ‘normale’ manier van trainen in het schaatsen niet de beste manier is. Ik zeg zeker niet dat mijn methodes perfect zijn, maar ze lijken wel wat effectiever”, vertelt Van der Poel. En dat blijkt, want het leverde hem vorig jaar de gouden medaille op bij de vijf en tien kilometer op het WK afstanden. Bovendien reed hij op de tien kilometer een zeer sterk wereldrecord. Het lijkt erop dat de nog jonge Zweed vooral het goud kan verliezen als veruit de grootste favoriet op beide afstanden. Wedden op schaatsen met Nils van der Poel heeft zelfs erg weinig nut, want met odds van 1,23 op de 5.000 meter en 1,10 op de 10.000 meter krijg je er bijna niks voor terug. Daarentegen kun je met Patrick Roest op de 5.000 meter met 4.75 nog een mooie winst pakken als hij verrast, terwijl Jorrit Bergsma op de 10.000 meter met 9.00 de hoogst genoteerde schaatser is buiten Nils van der Poel.

Schaatsen vrouwen lange afstanden Olympische Spelen: alles op Irene Schouten

Bij de vrouwen is er wat minder dominantie op de lange afstanden op de Olympische Spelen zoals bij de mannen. Op de 3000 meter zorgde Ireen Wüst de afgelopen vier Spelen voor tweemaal goud en eenmaal zilver en was er in Pyeongchang verrassend goud voor Carlijn Achtereekte. Een andere verrassende overwinning in Zuid-Korea was op de 5000 meter waar Esmée Visser de hegemonie van Martina Sablikova doorbrak.

Dit jaar zijn alle ogen gericht op Irene Schouten. De verwachting is dat zij de dubbel gaat pakken op de 3000 en 5000 meter, iets wat de afgelopen dertig jaar ook bereikt werd door Gunda Niemann (1992), Claudia Pechstein (2002) en Martina Sablikova (2010). De Tsjechische Sablikova blijft een van de grootste uitdagers van de Oranje vrouwen, maar ook de Canadese Isabelle Weidemann is iemand om rekening mee te houden.

Wedden op Irene Schouten lijkt met odds van onder 1,50 op beide afstanden in elk geval veruit de beste keus. De vraag is of ze misschien zelfs voor meer gouden medailles kan gaan op deze Olympische Spelen. Want ze rijdt natuurlijk ook de massastart en de ploegenachtervolging (met Ireen Wüst en Antoinette de Jong). Wij juichen het in elk geval toe!

Schema langebaanschaatsen Olympische Spelen 2022

5 februari: 3000 meter vrouwen

6 februari: 5000 meter mannen

10 februari: 5000 meter vrouwen

11 februari: 10000 meter mannen