Massastart Schaatsen Olympische Spelen.

Massastart Schaatsen Olympische Spelen

Voor de tweede keer zien we een massastart in schaatsen. Bergsma is kanshebber op goud en wat kan Sven Kramer in Peking?

Voor de tweede keer is er de massastart schaatsen bij de Olympische Spelen. Jorrit Bergsma is kanshebber op goud en wat kan Sven Kramer in Peking?

Massastart Peking 2022: tweede keer olympisch

Op de massastart schaatsen Olympische Spelen van Sochi 2014 was Nederland oppermachtig bij het schaatsen. Team NL won maar liefst acht van de twaalf onderdelen en harkte ook nog eens zeven zilver en acht brons binnen. Daardoor waren 23 van de 36 medailles voor Nederland. Op vier onderdelen pakten we zelfs een clean sweep: de podiums van de 500, 5.000 en 10.000 meter bij de mannen en de 1500 meter bij de vrouwen waren volledig Nederlands.

Natuurlijk was het mooi voor ons dat we zo oppermachtig waren, maar het schreeuwde ook om vernieuwing in de sport en meer concurrentie uit andere landen. Een paar jaar vóór Sochi was de massastart al ingevoerd, maar na Sochi werd het ook een officieel onderdeel op wereldkampioenschappen. Het gaf de schaatswereld een impuls, omdat het nu ook op tactiek aankwam en niet alleen kracht. 

Seung-hoon Lee gevaarlijk op Olympische Spelen

In Pyeongchang 2018 was de massastart voor het eerst olympisch met Koen Verweij en Sven Kramer bij de mannen, en Irene Schouten en Annouk van der Weijden bij de vrouwen. Schouten won uiteindelijk brons achter Nana Takagi en Kim Bo-reum. Kramer reed in dienst van Verweij die brons pakte achter Seung-hoon Lee en Bart Swings.

Seung-hoon Lee, die naam kennen we toch goed? Ja, het is de Zuid-Koreaan die in Vancouver 2010 profiteerde van de foute wissel van Sven Kramer en als 21-jarig broekie goud won. Lee is inmiddels 33 maar nog niet klaar met zijn carrière. De man met verder nog drie zilveren olympische medailles is er in Peking gewoon weer bij op de massastart.

Jorrit Bergsma en Sven Kramer versus Bart Swings en Joey Mantia

De massastart is voor Sven Kramer het allerlaatste kunststukje. De levende schaatslegende rijdt namelijk eerst nog de ploegenachtervolging met Jorrit Bergsma en Marcel Bosker. Samen met Bergsma moet hij op zaterdag 19 februari voor Nederlands goud gaan nadat in de ochtend Irene Schouten en Marijke Groenewoud bij de vrouwen hebben gereden.

De concurrentie komt niet alleen van Seung-hoon Lee, maar ook van een aantal andere goede bekenden. Zo is de winnaar van olympisch zilver in 2018 natuurlijk een grote favoriet bij de bookmakers: Bart Swings. De Belg rijdt veel massastarts en heeft ook al veel geleerd van samen met anderen rijden in zijn tijd als inline skater.

Het andere grote gevaar heet Joey Mantia. De Amerikaan is afgelopen maandag 36 geworden en is daarmee generatiegenoot van Kramer en Bergsma. Hij heeft nog geen olympische medaille op de schoorsteenmantel en mikt deze Spelen op de 1500 meter en de massastart. Bij dit onderdeel is hij ijzersterk: Mantia werd immers in 2017, 2019 en 2021 wereldkampioen op de massastart.

Wedden op massastart schaatsen met Kramer en Bergsma

Het grote voordeel voor de twee Nederlandse schaatsers is dat zij een goed blok kunnen vormen tegen hun concurrenten die geen sterke landgenoot als partner hebben. Bij de bookmakers staat Bergsma hoger ingeschaald dan Kramer, maar is hij geen topfavoriet.

Wedden op massastart Peking 2020 – favorieten en odds

Bart Swings (BEL) – 3.75

Joey Mantia (USA) – 5.25

Jorrit Bergsma (NL) – 10.00

Andrea Giovannini (ITA) – 10.00

Ruslan Zakharov (RUS) – 10.00

Zhongyan Ning (CHI) – 11.00

Sven Kramer (NL) – 12.00

Seung-hoon Lee (Z-K) – 15.00

Livio Wenger (ZWI) – 15.00