Wed Meesters | Olympische Spelen | 500m 1000m Schaatsen

Schaatsen Olympische Spelen: 500m en 1000m

Team NL is sterk op de lange afstanden schaatsen Olympische Spelen, maar hoe zit het met de sprint? Ontdek alle kanshebbers.

Team NL is sterk op de lange afstanden schaatsen Olympische Spelen, maar hoe zit het met de sprint? Het is tijd voor 500 meter en 1000 meter schaatsen op de Olympische Spelen in Peking!

500 meter schaatsen Olympische Spelen mannen: Japan en China beter dan Oranje

Michel Mulder. Daarmee is het rijtje Olympisch kampioenen uit Nederland op de 500 meter bij de mannen klaar. In Sochi 2014 pakte hij het goud voor Jan Smeekens en tweelingbroer Ronald Mulder, in een race die vooral voor Smeekens bizar uitpakte. Daarnaast was er in een ver verleden eenmaal zilver en eenmaal brons, dus de 500 meter ligt Nederland niet echt.

Op de Olympische Spelen in Peking rijden Thomas Krol, Kai Verbij en de verrassende Merijn Scheperkamp de 500 meter voor Oranje. Maar kans op goud is voor de twee eigenlijk miniem. Zelfs het podium zou al een enorme verrassing zijn. De grootste kanshebbers komen namelijk uit Japan, China en Canada. De 24-jarige Tingyu Gao uit China is bij de bookmakers de favoriet, hij won in Pyeongchang als jonge schaatser al het brons. Dat was zelfs de eerste schaatsmedaille voor China. 

Hij krijgt concurrentie van de ervaren Canadees Laurent Dubreuil, de huidige wereldkampioen op de 500 meter en nummer twee van het WK sprint 2020. En dan zijn er nog twee Japanners die tot de favorieten gerekend worden: Tatsuya Shinhama (wereldkampioen sprint 2020). Drie Russische sprinters mogen tot de outsiders worden gerekend: Viktor Mushtakov, de onvoorspelbare Pavel Kulizhnikov (drievoudig wereldkampioen sprint) en Ruslan Murashov.

1000 meter schaatsen mannen: Thomas Krol, Hein Otterspeer en Kai Verbij

De olympisch kampioen van Pyeongchang 2018 op de 1000 meter is er dit keer niet bij. En dat komt alleen maar door 0,12 seconde verschil op het OKT ruim een maand geleden. Kjeld Nuis viel namelijk buiten de boot doordat hij net achter Hein Otterspeer als vierde eindigde. Thomas Krol en Kai Verbij waren ook nipt sneller dan Nuis, maar het was genoeg om een ticket te pakken voor Peking 2022.

En in tegenstelling tot de 500 meter doen we als Team NL mee voor de prijzen op de 1000 meter. Sterker nog, de verwachting van onderzoeksbureau Gracenote is dat Thomas Krol de hoofdprijs gaat pakken (net als op de 1500 meter). Bij de bookmakers is bij het wedden op schaatsen Krol de topfavoriet op de 1000 meter. Een zogenaamde clean sweep (een volledig Nederlands podium) is ook mogelijk. Want Verbij en Otterspeer staan respectievelijk derde en vierde bij de bookmakers.

De enige die eigenlijk roet in het eten kan gooien volgens de experts is de pas 22-jarige Chinees Zhongyan Ning die een erg sterke ontwikkeling meemaakt. Pavel Kulizhnikov is regerend wereldkampioen op 500 en 1000 meter, maar samen met Havard Holmefjord Lorentzen (goud op de 500 meter en zilver op de 1000 meter in Pyeongchang 2018) is hij niet meer dan een outsider voor een medaille.

500 meter schaatsen vrouwen: mogelijkheden voor Femke Kok

Ook bij de vrouwen kunnen we heel kort zijn wat betreft olympische kampioenen op de 500 meter: nul. Er is zelfs maar één Nederlandse vrouw geweest die ooit een medaille haalde op deze afstand. Margot Boer was dolblij met de bronzen medaille in Sochi 2014. Het aantal medaillewinnaars bij de vrouwen 500 meter kan zomaar verdubbeld worden in Peking, want we hebben namelijk een kanshebber.

Femke Kok is pas 21, maar ze heeft al laten zien dat ze een mooie schaatscarrière voor zich heeft. De Friese sprinter heeft de afgelopen twee jaar een enorme doorbraak beleefd op de korte afstanden. In 2020 pakte ze bij de teamsprint goud op het WK afstanden en zilver op het EK. In 2021 won ze individueel zilver op de 500 meter bij het WK, goud in het eindklassement wereldbeker 500 meter. En dit jaar was er ook nog eens goud op het EK afstanden.

Nao Kodaira favoriet op 500 meter

Kok moet een van de uitdagers worden van topfavoriet Nao Kodaira. De Japanse is titelverdediger op de 500 meter, in 2018 liet ze iedereen 0,4 seconde of meer achter zich. Kodaira is inmiddels 35, dus dit zal haar laatste kunstje zijn. Ze is in elk geval nog niet versleten, want in 2020 werd ze wereldkampioen op de 500 meter en won ze ook het wereldbekerklassement. 

Angelina Golikova en Olga Fatkulina (zilver in Sochi) zijn kanshebbers uit Rusland. En wat kan de revelatie van dit seizoen, de Amerikaanse Erin Jackson? In november en begin december won ze vier wereldbekerwedstrijden, maar daarna zakte het een beetje in. Door een misslag bij de kwalificatie zou ze eigenlijk niet meedoen, maar Brittany Bowe stond haar plek af aan Jackson, waardoor ze nu toch kans maakt op een medaille.

1000 meter schaatsen vrouwen: Jutta Leerdam kanshebber

Op de kilometer doen we het deze eeuw als Nederland goed bij de vrouwen. Marianne Timmer won na 1998 ook in 2006 goud op deze afstand en vier jaar geleden kreeg dit navolging van Jorien ter Mors. In 2010 en 2014 waren de zilveren en bronzen medailles op de 1000 meter voor vier verschillende Nederlandse vrouwen, waaronder Ireen Wüst.

Titelverdediger Ter Mors plaatste zich niet voor deze Spelen en zette daarmee ook een punt achter haar carrière. Daarmee zijn de nummers twee en drie van Pyeongchang meteen ook grote kanshebbers voor goud in Peking. Een van hen is de eerder genoemde Nao Kodaira, goed voor zilver vier jaar geleden. Zij wordt bij de bookmakers echter lager ingeschat dan haar landgenote Miho Takagi, die wat sterker is op de middellange afstanden. Niet voor niets pakte zij namelijk zilver op de 1500 meter in Pyeongchang en goud op de ploegenachtervolging met onder meer haar zus Nana.

Nederland heeft ook drie ijzers in het vuur. Antoinette de Jong en Ireen Wüst worden als ruime outsiders gezien, maar Jutta Leerdam kan wel eens voor goud gaan. De snelle blondine won in 2020 goud op het WK afstanden en in 2021 zilver. Samen met wereldkampioen 2019 en 2021 Brittany Bowe moet zij het leven van Miho Takagi zuur maken.

Schema 500 meter en 1000 meter Schaatsen Olympische Spelen 2022

12 februari: 500 meter mannen

13 februari: 500 meter vrouwen

17 februari: 1000 meter vrouwen

18 februari: 1000 meter mannen