Wedden op American Football

Wedden op American Football (NFL)

Dé sport in Amerika, die langzaam maar zeker ook aan terrein wint in Europa. Wed Meesters vertelt je alles dat je moet weten over Wedden op American Football.

Geschatte leestijd: 7 minuten

In februari komt het altijd even op het nieuws in Nederland: American football. En je kent het waarschijnlijk van vele Amerikaanse films en tv-series. Het is een van de vier populaire sporten van de Verenigde Staten naast honkbal, basketbal en ijshockey. Natuurlijk is wedden op American Football ook zeer populair!

De grote finale van het American football is natuurlijk de Super Bowl, die dus in februari wordt gespeeld. Maar hoeveel weet je nu echt van deze sport en hoe kun je goed wedden op American football? Wij van Wed Meesters zijn er om je te helpen. We kijken naar de regels van de sport, de geschiedenis, de huidige topclubs en alle mogelijkheden van wedden op American football met bonus, gratis bets en veel meer!

Hoe wordt American football gespeeld?

De sport heet ‘football’ omdat het wel overeenkomsten heeft met ons voetbal. Bovendien is het ooit voortgekomen uit een mix van rugby en voetbal. Bovendien staan er elf spelers op het veld en is er een goal, hoewel die natuurlijk zonder keeper is. De twee teams moeten proberen meer punten te scoren dan de ander, iets wat op enkele manieren kan. Bij American football is over het algemeen telkens één team in bezit van de football. In vier pogingen moeten zij proberen de bal minimaal 10 yard (9 meter) verder te krijgen. Zo proberen ze in de endzone (doelgebied van de tegenstander) te komen.

De belangrijkste speler is de quarterback. Hij verdeelt het spel en krijgt de football bij het begin van elke ‘play’. Bij elk van de vier pogingen kiest hij over het algemeen ervoor om de bal aan een medespeler af te geven die ermee naar voren rent, of om te gooien naar een medespeler die vooruit is gerend. Het andere team probeert dit tegen te houden door de man met de football of de quarterback onderuit te halen. De teams zijn vaak verdeeld in drie aparte teams: eentje voor aanval, eentje voor verdediging, en eentje voor speciale situaties.

Touchdown, conversie, field goal

Een team kan zes punten scoren door een touchdown te maken. Dit gebeurt als een speler met de football in de endzone van de tegenstander komt. Hierna kan het team ook nog één of twee extra punten scoren door een conversie. Één punt kan door de football door de hoge doelpalen te schieten in één poging, of twee punten door nogmaals de endzone te bereiken in één poging.

Als een team in drie pogingen niet de vereiste 10 yards heeft bereikt, heeft het team een paar keuzes. Toch proberen die 10 yard te bereiken, wat riskant is omdat als het mislukt de tegenstander dichter bij hun endzone komt. De tweede keuze is een field goal. Als het team dicht genoeg bij de goal is, kan de kicker de bal tussen de palen schoppen voor drie punten. De derde keuze is punten (Engels werkwoord): een speler schopt de bal zo ver mogelijk richting het gebied van de tegenstander, waarna die met bezit verder gaan met het spel.

Point Spread

Je hebt vast wel eens films gezien waarin gewed werd op American Football – NFL of College – en hoorde dan de hoofdpersoon vragen wat de ‘spread’ was. Deze point spread (of handicap) is de belangrijkste weddenschap als het gaat om American Football.

Waar wij met z’n allen gewend zijn dat er zoiets bestaat als een gelijkspel, heb je dat in Amerikaanse sporten helemaal niet. Past natuurlijk ook bij de cultuur dat er alleen winnaars en verliezers zijn. Daarom is er altijd een verlenging bij gelijke stand, met uiteindelijk maar twee mogelijke uitkomsten dus.

Vanuit het oogpunt van sportwedden gezien is dat natuurlijk minder competitief. En dat is waar de point spread om de hoek komt kijken. Eén team krijgt een voorsprong, terwijl het andere team een handicap krijgt. Hoe groot die handicap is hangt af van hoe gewaagd beide teams aan elkaar zijn. Het idee erachter is dat wanneer de handicap is toegepast de teams gelijkwaardige kansen hebben om te winnen (en zijn daarom dezelfde odds van 10/11).

De juiste weddenschappen kiezen in de point spread markt doe je op dezelfde manier als value bets kiezen met andere sporten. De odds zijn hetzelfde dus het komt er neer dat je gewoon het meest overschatte of onderschatte team kiest in elke ronde.

Bij een wedstrijd waarbij je wil wedden op de winnaar ga je normaal gesproken op zoek naar odds waarvan jij denkt dat ze te groot in vergelijking met de kansen van een team om te winnen. Hier ga je op zoek naar handicaps waarvan je denkt dat ze te groot of te klein zijn. Hoe meer je het oneens bent met de handicap, hoe beter de weddenschap zou moeten zijn, zolang je uitslag natuurlijk goed voorspelt.

Geschiedenis American football

Zoals gezegd is deze sport overgewaaid uit Engeland als een mix van rugby en voetbal. In november 1869 werd de eerste wedstrijd gespeeld tussen twee universiteitsteams. De regels waren destijds heel anders en veranderden met de jaren. Vooral de introductie van de ‘snap’ werd belangrijk: het afgeven van de bal aan de quarterback, waardoor een team in bezit van de football kon blijven. Vanaf 1906 mocht er voorwaarts gegooid worden, iets wat bij rugby niet is toegestaan.

In 1920 werd de National Football League, de nationale bond, opgericht. Hierdoor werd de sport steeds professioneler. Tussen 1960 en 1970 was er ook de American Football League, een andere bond die ook nieuwe regels introduceerde. Door de rivaliserende bonden en uitzendingen op televisie werd American football steeds populairder in de VS. Midden jaren ‘60 speelden de kampioenen van beide bonden tegen elkaar om het landelijke kampioenschap. Sinds 1967 staat deze wedstrijd bekend als de Super Bowl.

Andere Soorten American Football Weddenschappen

Match Outcome

Hoewel de meeste punters de voorkeur geven aan de meer competitieve odds die je vindt bij weddenschappen met een handicap, zijn er natuurlijk ook mensen die gewoon simpelweg willen wedden op de wedstrijd zoals hij is en inzetten op wie ze denken dat gaat winnen. Zeker als je verschillende wedstrijden met elkaar vergelijkt vind je een uitgebreide range aan odds, waar je zeker meer dan genoeg waarde in kunt vinden. Het is dan ook zeker de moeite waard om de odds van de uitkomst van een wedstrijd te vergelijken met de handicap odds om zo definitief de beste bets te vinden.

Points Betting

‘Points betting’ is feitelijk de juiste score voorspellen (‘correct score’), maar dan dus voor American Football. Hierbij kun je voorspellen hoeveel punten worden gescoord door één team of beide teams in een wedstrijd. Omdat deze markt veel meer open is dan handicap wedden, leveren de odds die worden geboden vaak veel meer op (mits je wint natuurlijk). Wie dus de tijd neemt om in de statistieken te duiken kan hier hele lekkere returns mee pakken.

Half Time/Full Time

Werkt hetzelfde als bij ‘ons’ voetbal of handbal. Je voorspelt dus de uitkomst bij rust en na afloop van de wedstrijd. Hier komen geen handicaps bij kijken en de odds die je krijgt zijn competitiever dan wanneer je simpelweg op de uitkomst wedt. Van belang is dat je weet hoe teams doorgaans presteren tijdens wedstrijden. Sommige teams zijn bijvoorbeeld erg goed aan het begin van de wedstrijd, terwijl andere teams als een diesel langzaam op stoom komen naarmate de quarters voorbij gaan. En dat is natuurlijk bepalend bij het kiezen van een winstgevende weddenschap.

First Scoring Play

Dit is wel een leuke weddenschap. Hierbij zet je in op welke play als eerste resulteert in punten voor een van beide teams. Afhankelijk van bij welke bookmaker je wedt kun je ofwel alleen wedden op het soort play, of je kunt ook aangeven welk team met die play gaat scoren, waarbij de odds omhoog gaan natuurlijk. Touchdowns is de meest waarschijnlijke play, terwijl de hoogste odds voor deze markt te vinden zijn bij ‘safety’ of ‘other scoring method’, afhankelijk van hoeveel uitkomsten de bookies aanbieden.

Accumulators

De welbekende accumulators zijn natuurlijk aantrekkelijke weddenschappen in elke willekeurige sport, omdat het punters de kans biedt grote bedragen te winnen met een kleinere inzet door meerdere weddenschappen te combineren in één weddenschap. Meestal worden point spread weddenschappen gecombineerd voor de Acca’s. Het voordeel van een accumulator plaatsen op point spreads is dat de competitieve odds op elke uitkomst betekenen dat een treble (drie weddenschappen in één) normaal al iets van 7/1 betalen, dus je hoeft niet heel veel selecties te combineren voor een mooie payout.

Wedden op American football | Wedmarkten

Winnende team

Bij een wedstrijd tussen twee teams is de simpelste wedmarkt natuurlijk wie er wint. Lees de voorspellingen goed door, bekijk de recente wedstrijden van beide teams en voorspel welk team winnend van het veld gaat. Extra wedmarkten hierbij zijn – net als bij voetbal – de handicap, aantal punten per team, spelers die scoren en nog veel meer.

Outright winnaar Super Bowl of ander kampioenschap

Gedurende het hele seizoen kun je ook outright winnaars voorspellen. Zo kun je inzetten op wie een bepaalde divisie wint, het AFC of NFC kampioenschap of uiteindelijk de Super Bowl. Hoe vroeger je inzet, hoe hoger de odds meestal zijn.

Statistieken van spelers

Bij Amerikaanse sporten zijn ze gek op allerlei statistieken. Als je wel eens wedstrijden op televisie ziet, word je overstelpt met allerlei cijfers. Hierop kun je ook inzetten bij wedden op American football. Hoeveel yards pakt een receiver of rusher, hoeveel conversies schopt een kicker raak, hoe vaak is er een interceptie, etc.

Legendarische American football teams

In 55 jaar Super Bowl zijn er 20 verschillende kampioenen geweest. Een stuk meer dan in een gemiddelde Europese voetbalcompetitie als de Eredivisie of Premier League. Maar er zijn een aantal teams die over het algemeen worden gezien als de beste teams aller tijden.

Green Bay Packers

Een van de eerste dominante teams, waren de Green Bay Packers. Het team uit Wisconsin won de eerste twee Super Bowls en was een van de beste teams uit de jaren ‘60. Midden jaren ‘90 wonnen de Packers nog een Super Bowl (en een verloren finale) en in 2010 hun vijfde.

Dallas Cowboys / Pittsburgh Steelers

Deze twee teams moeten eigenlijk in één adem genoemd worden. Want in de jaren ‘70 waren ze bijna ongenaakbaar en elkaars grootste rivalen. De Dallas Cowboys wonnen destijds vijf keer hun divisie (de NFC) en twee keer de Super Bowl. In de jaren ‘90 volgden nog drie titels. De Steelers pakten vier keer de AFC en wonnen alle vier keer dat ze in de Super Bowl stonden. Met eindzeges in 2005 en 2008 staan de Pittsburgh Steelers op zes in totaal.

San Francisco 49ers

De jaren ‘80 waren het domein van de San Francisco 49ers. In 1981, 1984, 1988 en 1989 wonnen ze elke Super Bowl die ze speelden. In 1994 volgde een vijfde zege, in 2012 en 2019 verloren ze deze grote wedstrijd.

Denver Broncos

Deze club heeft in vier decennia maar liefst acht keer in de Super Bowl gestaan. Alleen hebben de Denver Broncos er meer verloren dan gewonnen. In 1977, 1986, 1987 en 1989 gingen ze telkens met een verlies terug naar Colorado. Maar in 1997 en 1998 volgde twee keer Super Bowl-winst op rij, met nog een derde in 2015 (na een verloren finale twee jaar eerder).

New England Patriots

De laatste twintig jaar is het American football gedomineerd door de New England Patriots. En de constante factor daarin waren vooral twee personen: Coach Bill Belichick en quarterback Tom Brady. De Patriots verloren in 1985 en 1996 de Super Bowl, maar vanaf de aanstelling van Belichick in 2000 kwamen de successen.

Met een jonge Tom Brady wonnen de Patriots in 2001, 2003 en 2004 de Super Bowl. Tussen 2007 en 2018 speelde het team nog zes keer de Super Bowl, waarvan ze de helft wonnen. Brady staat inmiddels op zeven Super Bowls, omdat hij als 43-jarige met het kleine team Tampa Bay Buccaneers in 2021 won.

Legendarische American football spelers

Eigenlijk zijn het er teveel om op te noemen, maar we doen toch een kleine poging om de beste op een rij te zetten.

Jerry Rice – wide receiver van de San Francisco 49ers, drie keer kampioen.

Lawrence Taylor – linebacker van de New York Giants, twee keer kampioen.

Joe Montana – quarterback van de San Francisco 49ers, vier keer kampioen.

Walter Payton – running back van de Chicago Bears, één keer kampioen.

Johnny Unitas – quarterback van o.a. Baltimore Colts, één keer kampioen.

Reggie White – defensive end van o.a. Eagles en Packers, één keer kampioen.

Peyton en Eli Manning – quarterback broers, allebei twee keer kampioen.

Joe Greene – defensive tackle van de Pittsburgh Steelers, vier keer kampioen.

Tom Brady – quarterback en de GOAT van American football, zeven keer kampioen.