Wales naar WK 2022, Oranje wint weer in Nations League, NBA Finals gelijk

Wed Meesters zet de hoogtepunten van deze sportweek voor je op een rij, waarin Wales WK 2022 ticket grijpt, Oranje wéér wint en de spanning stijgt in de NBA Finals!

De Nations League is volop aan de gang, met een goed draaiend Oranje. Maar er waren ook andere topduels en wie wint de NBA Finals 2022?

Wales ten koste van Oekraïne naar WK 2022

Afgelopen zondag werd het laatste Europese ticket voor het WK 2022 verdeeld. Veel Europeanen gunden het Oekraïne heel erg, vanwege de oorlog met Rusland. Maar Wales was al 64 jaar niet meer op een WK geweest en wilde geen cadeautjes geven. Dus ging de ploeg van Champions League winnaar Gareth Bale er natuurlijk vol voor.

Na een paar minuten leek Oekraïne al op een 1-0 voorsprong te komen. Manchester City speler Oleksandr Zinchenko schoot een vrije trap direct raak. De scheidsrechter had echter nog niet gefloten, dus werd het doelpunt afgekeurd. Na ruim een half uur kwam Wales wel op voorsprong. Gareth Bale schoot een vrije trap op doel en via het hoofd van Andriy Yarmolenko vloog de bal in het doel. Bijna was onze voorspelling dus raak dat Bale zou scoren, maar het werd officieel een eigen doelpunt.

Kort daarna eisten de spelers van Oekraïne een strafschop, omdat Joe Allen een overtreding zou hebben gemaakt op Yarmolenko. Maar de VAR besloot niet in te grijpen. In de tweede helft had Oekraïne weer een licht overwicht, maar kreeg ook Wales goede kansen. Zo raakte Brennan Johnson de paal. Het bleef uiteindelijk bij 1-0, waardoor Wales naar het WK 2022 mag.

Maandag en dinsdag worden de laatste twee deelnemers aan het WK 2022 in Qatar bekend. Dan zijn er namelijk de zogenaamde intercontinentale play-offs voor kwalificatie.

Maandag 13 juni 20.00 uur

Australië – Peru

Dinsdag 14 juni 20.00 uur

Costa Rica – Nieuw-Zeeland

Nations League: Oranje verslaat Wales

Het Nederlands Elftal heeft zich al lang geplaatst voor het WK 2022. Op 21 november speelt Oranje de openingswedstrijd van Groep A op het WK 2022 tegen Senegal. Maar eerst is er natuurlijk nog de Nations League, al ziet bondscoach Louis van Gaal dat meer als een reeks oefenduels. Na de prachtige 4-1 zege op België was woensdag Wales de tegenstander.

Oranje begon met elf nieuwe namen aan de aftrap ten opzichte van het duel met de Rode Duivels. Jerdy Schouten en Jordan Teze mochten hun debuut maken. Bij Wales bleef Gareth Bale 77 minuten op de bank zitten. Na een saaie eerste helft kwam Nederland vlak na rust op voorsprong, toen Teun Koopmeiners van afstand raak schoot. De assist kwam van Jerdy Schouten.

De ploeg van Louis van Gaal leek de wedstrijd simpel uit te spelen, maar niets was minder waar. In de tweede minuut van de blessuretijd was Rhys Norrington-Davies te slim voor Hans Hateboer en kopte de 1-1 binnen. Maar toch piepte Oranje er nog met de winst vandoor. Twee minuten na de gelijkmaker kopte Wout Weghorst fraai raak op de voorzet van Tyrell Malacia.

Louis van Gaal zag veel onnodig balverlies bij zijn ploeg. “Wij willen ook aanvallen, maar in de eerste helft zijn we amper bij het doel van Wales geweest. Verdedigend zag het er gelukkig wel goed uit, want we hebben vrijwel geen kans weggegeven. Na rust maken we een mooie goal via Koopmeiners, maar daarna gaan we opeens toch weer erg slordig spelen.”

De bondscoach was natuurlijk in zijn nopjes met de winnende treffer van Wout Weghorst. “Deze groep – dat heb ik nu al honderd keer gezegd en misschien moet ik het wel tweehonderd keer zeggen – is een heel goede groep. Ze zullen altijd tot het einde blijven gaan.”

In het andere duel van groep 4 in UEFA Nations League A revancheerde België zich uitstekend. Ze wonnen door goals van onder meer Kevin De Bruyne en twee van Leandro Trossard.

Vanavond om 20.45 uur is het Nederland – Polen en Wales – België.

Nations League: Frankrijk slecht, Portugal beter dan Spanje

In de andere groepen van UEFA Nations League A is er ook volop gespeeld. Zo staat Frankrijk er na drie wedstrijden zeer slecht voor in groep 1. Na een 2-1 verlies tegen Denemarken kwam de ploeg van Karim Benzema en Kylian Mbappé niet verder dan 1-1 tegen Kroatië en Denemarken. De Denen daardoor verrassend aan de leiding met 6 punten, voor Oostenrijk en Kroatië (4) en Frankrijk (2).

In groep 2 kwam onze voorspelling uit dat Spanje en Portugal gelijk zouden spelen in de eerste wedstrijd. Een tientje inzetten op onze voorspelling zou je 33,70 euro hebben opgeleverd. Portugal heeft vervolgens van Zwitserland (4-0, twee goals Cristiano Ronaldo) en van Tsjechië (2-0) gewonnen. Daardoor staat Portugal na drie duels bovenaan met 7 punten, boven Spanje met 5.

Duitsland wacht nog op zijn eerste overwinning in groep 3, de groep des doods. Die Mannschaft speelde 1-1 tegen zowel Italië als Engeland. Deze groep zit dicht bij elkaar na twee wedstrijden:

1. Italië 2-4
  2. Hongarije 2-3
  3. Duitsland 2-2
  4. Engeland 2-1

Vanavond staat de derde speelronde op het programma in groep 3: Engeland – Italië en Hongarije – Duitsland.

NBA Finals

De Boston Celtics hopen dit jaar hun 18e NBA-titel binnen te slepen. Daarmee zouden ze er één meer hebben dan hun eeuwige rivalen, de Los Angeles Lakers. In deze basketbal finale staan ze tegenover de Golden State Warriors. Boston won de eerste wedstrijd (120-108) tegen de verwachting in, en tegen de onze. Want in het vierde kwart verspeelde Golden State een 92-80 voorsprong, voornamelijk doordat sterspeler Stephen Curry veel miste.

De Warriors wonnen het tweede duel makkelijk met 107-88. In de derde wedstrijd waren Jayson Tatum en Jaylen Brown weer op dreef, waardoor de Celtics een 2-1 voorsprong pakten (116-100). Maar het lijkt spannend te blijven tot het eind. In game 4 stonden de Warriors halverwege nog op achterstand. Toch pakten ze de winst door een fantastisch spelende Steph Curry, die 43 punten maakte: 107-97.