Wed Meesters | IFFHS

Voetbal | IFFHS | International Federation of Football History & Statistics

Als er iéts mooi is om statistieken op los te laten is het natuurlijk sport. In 's werelds populairste sport wordt je er dan - zeker de laatste jaren - mee doodgegooid. Het doel van statistieken? In een notendop twee dingen: rangschikken en voorspellen. Laten beide nou meer dan bruikbaar zijn voor sportweddenschappen...

Geschatte leestijd: 9 minuten

Sport zit vol met statistieken en prijzen. Voor het voetbal is IFFHS de organisatie die alles tot in de puntjes bijhoudt. Hoe helpt het jou met wedden op voetbal?


Amerikanen zijn dol op statistieken in hun nationale sporten. Elke speler krijgt meteen een enorme waslijst aan cijfers naast zich, als die in beeld komt. Liefhebbers van statistieken denken ongetwijfeld direct aan de film Moneyball met Brad Pitt in de hoofdrol.

Moneyball | Strategie op basis van Statistieken

Maar in Europa kunnen we er ook wat van, en zeker bij voetbal. Tegenwoordig lees je naast het aantal goals en assists ook veel over ‘pre-assists’, expected goals en meer. Hoe kunnen deze statistieken jou helpen bij voetbal weddenschappen? Wij duiken erin en geven je de beste tips.

Wat is IFFHS?

De International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) werd in 1984 opgericht door Alfredo Pöge in het Duitse Leipzig. In eerste instantie werd het gebruikt om een aantal Duitstalige voetbaltijdschriften te publiceren. Toen deze niet meer uitgebracht werden, ging de IFFHS alle gegevens uitbrengen in boekvorm. Sinds een tijdje zijn alle publicaties beperkt tot hun eigen website.

De organisatie richt zich vooral op allerlei statistieken binnen de voetbalwereld. Ze hebben geen officiële band met FIFA. Maar de wereldvoetbalbond heeft de gegevens van IFFHS wel gebruikt om prijzen en records toe te kennen aan diverse voetballers en clubs. Vele voetbalwebsites maken nog graag gebruik van de statistieken van de IFFHS.

De IFFHS staat dus los van de diverse voetbalbonden. Voor de FIFA Ranking, gebruikt voor het WK 2022 en de Nations League, heeft de FIFA eigen berekeningen. Meer over de FIFA Ranking lees je natuurlijk op Wed Meesters. Ook de UEFA Coëfficiënt is onafhankelijk, want die houdt rekening met prestaties van clubs uit een bepaald land over een periode van vijf jaar. Uiteraard leggen we elders uit hoe de UEFA Coëfficiënt precies werkt.

Welke statistieken heeft de IFFHS?

World’s best club

Veel voetbalfans vinden hun eigen club natuurlijk de beste club ter wereld. De IFFHS heeft een systeem ontwikkeld waarmee het in hun ogen daadwerkelijk ‘s werelds beste club kan aanwijzen. Clubs op het hoogste competitieniveau ontvangen 4 punten voor een zege, 2 voor een gelijkspel en 0 voor een nederlaag.

In continentale competities krijg je nog veel meer punten. 14 punten voor een overwinning in de Champions League, 7 voor een gelijkspel. In de Europa League is dat 12 en 6. Dezelfde punten gelden voor de Zuid-Amerikaanse varianten: de Copa Libertadores en de Copa Sudamericana. Bij de FIFA Club World Cup krijgt een team 14 punten voor winst in de halve finale, 21 als het de finale wint.

IFFHS | Beste Clubs Ter Wereld | 1992 – 2021

Barcelona, Real Madrid en Liverpool domineren

Welke clubs zijn dan vaak de beste ter wereld geweest? De IFFHS houdt het sinds 1991 bij en de meest onderscheiden clubs zijn niet verrassend. FC Barcelona is recordhouder met vijf keer de beste club van het jaar. Vier daarvan vielen in het tijdperk Lionel Messi: 2009, 2011, 2012 en 2015. Hun eeuwige rivaal Real Madrid volgt met vier uitverkiezingen en daarbij twee Cristiano Ronaldo jaren: 2014 en 2017. De Koninklijke werd ook vijf keer tweede.

Ajax is de enige Nederlandse club die in de afgelopen dertig jaar in de top drie is gekomen van IFFHS World’s Best Club. Verrassend genoeg was het topjaar 1995 met de Champions League overwinning slechts goed voor de derde plek, achter AC Milan en Juventus. Ajax was in 1992 de beste club van de wereld toen het de UEFA Cup won maar tweede werd in de Eredivisie achter PSV. Je begrijpt, over dit soort statistieken kun je op een verjaardag tot in de diepste uurtjes met veel plezier ruzie maken.

Aantal keer beste club ter wereld

5 – FC Barcelona

4 – Real Madrid

3 – Liverpool

2 – Bayern München, Juventus, Manchester United, AC Milan, Internazionale, Sevilla

1 – Palmeiras, AS Roma, Ajax, Paris Saint-Germain, Atlético Madrid, Valencia, Atlético Nacional

In 2010 werden ook de beste continentale clubs van de eeuw (1901-2000) bepaald aan de hand van een uitgebreide studie. In Europa was de top 10 als volgt:

  1. Real Madrid
  2. Juventus
  3. FC Barcelona
  4. AC Milan
  5. Bayern München
  6. Internazionale
  7. Ajax
  8. Liverpool
  9. Benfica
  10. Anderlecht

FC Barcelona heeft ook nog de prijs ‘beste club van het decennium’ gewonnen voor zowel 2001-2010 als 2011-2020, in Europa en wereldwijd. Niet geheel verrassend is de Spaanse La Liga maar liefst 13 keer uitgeroepen tot sterkste competitie van de wereld. De Italiaanse Serie A volgt met 11 keer en de Engelse Premier League 5 keer.

Beste speler van de 20e eeuw

Geen Lionel Messi of Cristiano Ronaldo hier, die zijn over een ruime 70 jaar aan de beurt. Maar in 2000 organiseerde de IFFHS een verkiezing voor de beste voetballer van de 20e eeuw. Niet gebaseerd op statistieken dus, maar op beoordeling. Onze nummer 14 pakte daarbij een verdienstelijke tweede plaats. Achter de man die drie keer het WK voetbal won.

  1. Pelé – 1705 punten
  2. Johan Cruijff – 1303
  3. Franz Beckenbauer – 1228
  4. Alfredo di Stéfano – 1215
  5. Diego Maradona – 1214
  6. Ferenc Puskás – 810
  7. Michel Platini – 722
  8. Garrincha – 624
  9. Eusébio – 544
  10. Bobby Charlton – 508

12. Marco van Basten – 315

18. Ruud Gullit – 119

Geniet van Pelé, Cruijff en Maradona

Beste spelers ter wereld

Cristiano Ronaldo en Lionel Messi vinden we wel terug in het All-time Men’s Dream Team (2021) van de wereld, samen met Johan Cruijff.

  • Doelman: Lev Yashin
  • Verdedigers: Cafu, Franz Beckenbauer, Franco Baresi, Paolo Maldini
  • Middenvelders: Xavi, Diego Maradona, Johan Cruijff
  • Aanvallers: Cristiano Ronaldo, Pelé, Lionel Messi

Sinds 2017 stelt de IFFHS ook het IFFHS World Team samen van de beste spelers ter wereld. Cristiano Ronaldo en Lionel Messi stonden nog alle vijf de jaren in dat team. Sergio Ramos en Kevin De Bruyne staan op vier. En onder meer Virgil van Dijk, Robert Lewandowski en Kylian Mbappé hebben twee keer in dat World Team gestaan.

Daarnaast zijn er prijzen voor de Beste Spelmaker, Beste Keeper en Beste Doelpuntenmaker.

Beste Spelmaker

Sinds 2006 wordt de prijs voor Beste Spelmaker uitgereikt. De voormalige topspelers van FC Barcelona domineerden deze categorie. Xavi won van 2006-2009 vier keer op rij, vervolgens Andrés Iniesta twee keer en later Lionel Messi vier keer. In 2020 en 2021 was de prijs voor Kevin De Bruyne van Manchester City.

Beste Keeper

Opvallend genoeg heeft zowel Hans van Breukelen als Edwin van der Sar nooit de prijs gewonnen voor Beste Keeper sinds 1987. Van Breukelen werd in zijn topjaar 1988 tweede, Edwin van der Sar werd twee keer derde. Er zijn drie keepers met vijf overwinningen: Iker Casillas, Gianluigi Buffon en Manuel Neuer. Driemaal ging de prijs naar Walter Zenga, José Luis Chilavert en Oliver Kahn. En ieders favoriete Belgische doelman Jean-Marie Pfaff won de eerste editie van 1987. Sari van Veenendaal won de prijs in 2019 bij de vrouwen.

Beste Doelpuntenmaker

Nu komen we bij de categorie waar Cristiano Ronaldo en Lionel Messi echt in uitblinken, naast de Gouden Bal. Deze prijs wordt echter pas sinds 2011 uitgereikt. Alle doelpunten voor club in internationale competities en de hoogste nationale divisie in één kalenderjaar worden meegeteld. Cristiano Ronaldo won in 2011, 2013, 2014 en 2015.

Lionel Messi ging er met de prijs vandoor in 2012 (91 goals!) en 2016. In 2020 en 2021 won Robert Lewandowski in dienst van Bayern München. Cristiano Ronaldo won ook de prijs voor Beste Doelpuntenmaker van het Decennium 2011-2020. Opvallend genoeg met één goal meer dan Lionel Messi: 550 om 549.

Cristiano Ronaldo staat bij IFFHS ook nog bovenaan bij de statistiek Beste doelpuntenmaker aller tijden. Op 7 januari 2022, de meest recente stand, had hij maar liefst 815 goals gemaakt. Lionel Messi, anderhalf jaar jonger dan Ronaldo, jaagt nog op de Portugees met 769 goals. Pelé, de man die claimde ruim 1000 goals te hebben gemaakt, staat op 765. Vlak boven zijn landgenoot Romário – ooit PSV – met 753. Ferenc Puskás (729) en Josef Bivan (720) staan ook boven de 700.

Beste clubcoach ter wereld

In deze categorie scoren we als Nederland niet al te best. Louis van Gaal heeft bijvoorbeeld vele prijzen gewonnen met vooral Ajax. Maar de huidige bondscoach van het Nederlands Elftal heeft de pech dat de prijs pas sinds 1996 wordt uitgereikt, het jaar na zijn droomjaar met Ajax. Frank Rijkaard is de enige Nederlandse winnaar, in 2006 toen hij met FC Barcelona de Champions League won.

De beste volgens deze uitverkiezing van tientallen experts is José Mourinho. De Portugees won de prijs maar liefst vier keer: in 2004 (Champions League met FC Porto), 2005 (Chelsea), 2010 (Champions League met Internazionale) en 2012 (Real Madrid). Onder meer Alex Ferguson, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti en Zinedine Zidane horen bij het clubje van tweevoudige winnaars.

Ook bij de verkiezing van beste bondscoach won Van Gaal nooit. Vicente del Bosque vier keer als bondscoach van Spanje. Joachim Löw (Duitsland), Fernando Santos (Portugal) en Didier Deschamps (Frankrijk) wonnen twee keer. Bij de vrouwen wordt de prijs sinds 2020 pas uitgereikt. Toen won Sarina Wiegman als bondscoach van Oranje. Grote kans natuurlijk dat ze ook in 2022 wint na haar EK-winst met Engeland.

En we willen ook nog even de beste scheidsrechter in het zonnetje zetten. De ‘altijd goedlachse’ Pierluigi Collina, nu voorzitter FIFA scheidsrechterscommissie’, werd zes keer tot beste scheidsrechter ter wereld uitgeroepen.

Wedden met statistieken IFFHS

Steeds meer clubs en trainers werken aan de hand van statistieken. Die kunnen goed weergeven hoe sterk een speler is op een bepaalde positie, of wat spelers waard zijn. Ook worden statistieken gebruikt om de sterkte van de tegenstander in te schatten.

Bij wedden op voetbal kun je statistieken gebruiken om bijvoorbeeld doelpuntenmakers of het aantal goals te voorspellen in wedstrijden. Of met het oog op het aankomend WK 2022 in Qatar kun je de IFFHS statistieken wellicht inzetten om te voorspellen wie topscorer op het WK wordt. Zijn Cristiano Ronaldo en Lionel Messi sterk genoeg met hun land, of maken Kylian Mbappé en Neymar meer kans? Of pik jij die ‘dark horse’ eruit die de prijs pakt?

Veelgestelde Vragen over de IFFHS statistieken

  • Hoe lang duurt een voetbal wedstrijd?

    Een voetbalwedstrijd duurt in principe 2×45 minuten + blessuretijd. De blessuretijd kan 0 minuten bedragen, maar ook 8 of zelfs 10. Dit wordt bepaald door de arbitrage. Na de reguliere speeltijd kan een verlenging van 2×15 minuten worden gespeeld als dit nodig is (bijvoorbeeld in een knock-out wedstrijd).

  • Hoe wed je op voetbal?

    Je kunt wedden op voetbal door een account aan te maken bij een bookmaker. Er zijn in Nederland verschillende bookmakers die voetbalwedden legaal aanbieden. En er komen er steeds meer bij. Voorbeelden van bookmakers met licentie in Nederland zijn TOTO, bet365, BetCity en Bingoal.

  • Wat zijn de voordelen van gokken op voetbal?

    Het voordeel van gokken op voetbal is dat je je kennis van voetbal kunt gebruiken om geld mee te verdienen. Daarnaast is een wedstrijd veel spannender wanneer je een weddenschap hebt geplaatst. Het nadeel is dat je geld kunt verliezen. Speel dus alleen met geld dat je kunt missen.

  • Waar vind je de uitslagen van voetbalweddenschappen?

    Je vindt de uitslagen van voetbalweddenschappen bij jouw bookmaker. Je kunt op je betslip zien hoeveel je weddenschappen hebben opgeleverd. Soms wordt nog voor de wedstrijd is afgelopen je een bod gedaan om een deel van je winst te laten uitbetalen. Je weddenschap stopt dan en je kunt niet het volledige bedrag innen.

  • Wat zijn de grootste verschillen tussen pre-match en live wedden op voetbal?

    Het grootste verschil tussen pre-match en live wedden op voetbal is dat je veel meer tijd hebt om na te denken over je weddenschap. Bij live wedden veranderen de odds continu, waardoor je snel moet beslissen of je wilt inzetten of niet. Bij live wedden komt dus meer stress kijken, of meer spanning. Het is maar net hoe je het bekijkt.

  • Waar kan ik terecht met een gokprobleem (van mijzelf of van een ander)?

    Hulp nodig met een gokprobleem (van jezelf of van een ander)? Bel dan: 0900 14 50 of vind meer hulp en informatie op onze verantwoord spelen pagina.