Wedden op Shorttrack

Shorttrack is binnen vijf jaar een populaire sport geworden in Nederland, en daarmee ook wedden op shorttrack. strategie nodig? Je vindt het op Wed Meesters.

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wedden op shorttrack is zo spannend als shorttrack zelf. Als de sport simpelweg zou gaan over ‘wie de snelste is’, dan werd dit een kort artikel: zet al je geld in op Suzanne Schulting. Zo simpel is het (gelukkig niet). Anders gingen we wel lange afstand schaatsen kijken. Nee, bij shorttrack komt er veel meer bij kijken om te winnen. Tactisch inzicht, strategische de race ‘opbouwen’ en vooral blijven staan. Per afstand verschilt de sport ook nog eens wezenlijk, waarom hebben we dit pas zo recent ontdekt?!

Nederland schaatsland

Nederland schaatst zich al eeuwen helemaal suf. Al op schilderijen in de zeventiende eeuw zijn de schaatstaferelen dankbaar decor voor kunstenaars in de lage landen. De fascinatie voor shorttrack heeft pas recent grootste vormen aangenomen. En ja hoor, binnen de kortste keren doet Nederland mee om de prijzen op het hoogste niveau. Als het op ijs is, dan willen wij er de beste in zijn. Grote ambassadeurs voor de sport zijn natuurlijk Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, maar het shorttrack gilde in Nederland is veel groter. Tijdens de kwalificatie voor de winterspelen deed Nederland het zo extreem goed dat we met maarliefst tien schaatsers naar Beijing afreisden. 

Bij de vrouwen komen Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries in actie. Bij de mannen zijn het Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Jens van ‘t Wout, Sven Roes en Dylan Hoogerwerf die het voor Nederland moeten doen.

Afstanden shorttrack

Shorttrack heeft in principe drie individuele afstanden: de 500m, 1000m en 1500m. Op het wereldkampioenschap wordt er door de top 8 nog een superfinale gereden van 3000m, waarbij er na 1000m ook punten verdeeld worden. 

Naast de individuele afstanden staat shorttrack bekend om de relays. De mannen relay gaat over 5000m, die van de vrouwen over 3000m en de nieuwe ‘mixed’ of gemengde relay over 2000m. Dit laatste onderdeel is in 2018 in leven geroepen en zie je nog niet op ieder toernooi terug.

Concurrenten Nederland

De voornaamste concurrenten voor Nederland en namen waar je rekening mee moet houden met wedden op shorttrack zijn bij de mannen Han Tianyu en Seo Yi-ra, Lim Hyo-jun, Samuel Girard en Charles Hamelin. Bij de vrouwen moet je nooit Elise Christie, Choi Min-jeong, Shim Suk-hee, Arianna Fontana, Kim Boutin en Marianne St-Gelais onderschatten. Wat opvalt is dat de kanshebbers overal vandaan komen. Van Canada tot Frankrijk en van Italië tot China en Zuid-Korea. Dit maakt shorttrack een sport met mondiale allure. Alle bovenstaande namen kunnen prijzen winnen, dus het maakt shorttrack ook een sport met een onzekerheidsfactor: 

Wedden op shorttrack: the outright winner bet

Shorttrack staat ook wel bekend als de loterij. Valpartijen, penalties, onvoorspelbare scheidsrechters, diskwalificatie; de definitieve uitslag van shorttrack is vaak pas twee minuten na de wedstrijd bekend. Dat zegt genoeg over de onvoorspelbaarheid van de uitslag. Het is niet voor niets dat een wereldkampioen zelden een titel prolongeert. Bij de wereldkampioenschappen van 2010 tot 2020 waren er bij de mannen 9 en bij de vrouwen 8 verschillende winnaars. Dit resulteert wel in aantrekkelijke odds, waar de topfavorieten voor een toernooi alsnog drie keer de inzet opleveren. Dat zie je bij andere sporten niet snel.

We staan om bovengenoemde reden niet om in te zetten op all round outright winner bets bij shorttrack, maar focussen ons liever op afstanden. Bij de afzonderlijke afstanden tekent zich een beeld van specialisten af, wat enige zekerheid biedt. Hoewel alleskunners, zoals Schulting, op een goede dag alles kunnen winnen. Getuige deze legendarische Tweet die de hegemonie symboliseert bij de wereldbekerwedstrijden in het Hongaarse Debrecen:

Wedden op shorttrack: motivatie

In een Olympisch jaar is de wereldbeker plots een bijgerecht. Na alles te hebben gegeven op de spelen is het soms moeilijk opladen voor kampioenen. Dit geldt echter niet voor deelnemers die gevallen of gediskwalificeerd zijn en hun revanche willen halen en voor sub-toppers die zich niet wisten te kwalificeren voor de Spelen. De odds veranderen niet mee, dit is waarom wedden op toernooien in het Olympisch jaar extra lucratief kan zijn!

Wat ook belangrijk om in de gaten te houden is hoe de schaatsers reageren op het ijs. De ene ijsbaan is de andere niet en sommige schaatsers presteren aanzienlijk beter op bepaalde banen. Een beetje als Raphael Nadal op gravel versus dezelfde Nadal op gras.

Shorttrack wedden strategie

Vanwege de grote dynamiek (onvoorspelbaarheid) van het shorttrack kun je beter niet al je eieren in één mand stoppen. Op de mixed relay tijdens de Olympische Spelen 2022 liet Suzanne Schulting zien dat zelfs de beste ter wereld een fout kan maken en onderuit kan gaan. Bij de 500m op diezelfde spelen ging Arianna Fontana er als een dief in de nacht met de gouden medaille vandoor. 

Bij het wedden op een heat is het belangrijk om te kijken naar de startposities. Wereldkampioen word je niet in een enkele race, maar over verschillende heats. Vaak is er een voorronde, een kwartfinale, halve finale en finale. Het resultaat op de heats bepaalt de startpositie op de volgende ronde. Zeker bij de 500m is dit cruciaal. 

Bij de andere afstanden gelden weer andere wetten. Zoals je op de 1500m een tactische schaatser hoger moet waarderen dan bij de 500m. Het is verrassend hoe divers en leuk een sport is waar je alleen maar rondjes rijdt. Niet gek dat wedden op shorttrack onlangs een enorme vlucht heeft genomen.

Kun je niet gewoon de komende 5 jaar altijd inzetten op Suzanne en alsnog winst maken? Het gaat tegen alles in wat we hierboven hebben gezegd, maar we moeten toegeven dat de ongekroonde koningin van de shorttrack een uitzondering op de regel is. She is a sure thing zouden ze in Engeland zeggen.

Shorttrack termen die je moet kennen:

 • Penalty: straf op basis van een fout gedurende een race, uitgedeeld door de scheidsrechters.
 • Impeding: opzettelijke blokkade met het lichaam, waardoor achterliggers niet kunnen inhalen of moeten afremmen.
 • Off-track: het afsnijden van een gedeelte van de baan met een of beide schaatsen
 • Kicking out: het liften van de schaats waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan
 • Assistance: het geven of ontvangen van hulp of assistentie, op zo’n manier dat er een voordeel kan ontstaan.
 • Relay: beter bekend als aflossing, waarbij teams van drie of vier rijders om de beurt twee rondes rijden. Waarbij een ze een duw (legitieme assistance) krijgen van de voorgaande rijder of rijdster.
 • Heat: voorronde in opmaat naar de finales.
 • Heatbox: de box waaruit de schaatsers het ijs opkomen.
 • Baan: shorttrack wordt gereden op een ijshockeybaan, een rondje heeft een afstand van 111,2 meter. De bochten worden gemarkeerd door blokken.
 • Kleding: shorttrackers moeten een helm dragen, snijbestendige kleding, handschoenen met gladde vingertoppen en bijzondere licht gebogen schaatsen.
 • Knock-outsysteem: bij elke heat gaan alleen de beste twee van de vier rijders door. Soms is er ook ruimte voor de nummer drie met de snelste tijd.
 • B finale: De A finale gaan om plaats 1 t/m 4, de B finale om plaats 5 t/m8. Als er rijders uitvallen of een penalty ontvangen, dan kunnen rijders uit de B finale doorschuiven in de uitslag.

Veelgestelde Vragen over wedden op Shorttrack

 • Wanneer is het WK schaatsen?

  New FAQ : Answer

 • Wat is de beste weddenschap om winst te maken bij schaatsen?

  New FAQ : Answer

 • Welke schaatsers zijn het best om op te wedden?

  New FAQ : Answer

 • Welk land heeft de meeste schaatswedstrijden gewonnen tot nu toe?

  New FAQ : Answer