Wed Meesters | Wedden op Shorttrack

Wedden op Shorttrack

Shorttrack is binnen vijf jaar een populaire sport geworden in Nederland, en daarmee ook wedden op shorttrack. Strategie nodig? Je vindt het op Wed Meesters.

Estimated reading time: 6 minuten

Wedden op shorttrack is zo spannend als shorttrack zelf. Als de sport simpelweg zou gaan over ‘wie de snelste is’, dan werd dit een kort artikel: zet al je geld in op Suzanne Schulting. Zo simpel is het (gelukkig niet). Anders gingen we wel lange afstand schaatsen kijken. Nee, bij shorttrack komt er veel meer bij kijken om te winnen. Tactisch inzicht, strategische de race ‘opbouwen’ en vooral blijven staan. Per afstand verschilt de sport ook nog eens wezenlijk, waarom hebben we dit pas zo recent ontdekt?!

Nederland schaatsland

Nederland schaatst zich al eeuwen helemaal suf. Al op schilderijen in de zeventiende eeuw zijn de schaatstaferelen dankbaar decor voor kunstenaars in de lage landen. De fascinatie voor shorttrack heeft pas recent grootste vormen aangenomen. En ja hoor, binnen de kortste keren doet Nederland mee om de prijzen op het hoogste niveau. Als het op ijs is, dan willen wij er de beste in zijn. Grote ambassadeurs voor de sport zijn natuurlijk Sjinkie Knegt en Suzanne Schulting, maar het shorttrack gilde in Nederland is veel groter. Tijdens de kwalificatie voor de winterspelen deed Nederland het zo extreem goed dat we met maarliefst tien schaatsers naar Beijing afreisden. 

Bij de vrouwen komen Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries in actie. Bij de mannen zijn het Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat, Jens van ‘t Wout, Sven Roes en Dylan Hoogerwerf die het voor Nederland moeten doen.

Afstanden shorttrack

Shorttrack heeft in principe drie individuele afstanden: de 500m, 1000m en 1500m. Op het wereldkampioenschap wordt er door de top 8 nog een superfinale gereden van 3000m, waarbij er na 1000m ook punten verdeeld worden. 

Naast de individuele afstanden staat shorttrack bekend om de relays. De mannen relay gaat over 5000m, die van de vrouwen over 3000m en de nieuwe ‘mixed’ of gemengde relay over 2000m. Dit laatste onderdeel is in 2018 in leven geroepen en zie je nog niet op ieder toernooi terug.

Concurrenten Nederland

De voornaamste concurrenten voor Nederland en namen waar je rekening mee moet houden met wedden op shorttrack zijn bij de mannen Han Tianyu en Seo Yi-ra, Lim Hyo-jun, Samuel Girard en Charles Hamelin. Bij de vrouwen moet je nooit Elise Christie, Choi Min-jeong, Shim Suk-hee, Arianna Fontana, Kim Boutin en Marianne St-Gelais onderschatten. Wat opvalt is dat de kanshebbers overal vandaan komen. Van Canada tot Frankrijk en van Italië tot China en Zuid-Korea. Dit maakt shorttrack een sport met mondiale allure. Alle bovenstaande namen kunnen prijzen winnen, dus het maakt shorttrack ook een sport met een onzekerheidsfactor: 

Wedden op shorttrack: the outright winner bet

Shorttrack staat ook wel bekend als de loterij. Valpartijen, penalties, onvoorspelbare scheidsrechters, diskwalificatie; de definitieve uitslag van shorttrack is vaak pas twee minuten na de wedstrijd bekend. Dat zegt genoeg over de onvoorspelbaarheid van de uitslag. Het is niet voor niets dat een wereldkampioen zelden een titel prolongeert. Bij de wereldkampioenschappen van 2010 tot 2020 waren er bij de mannen 9 en bij de vrouwen 8 verschillende winnaars. Dit resulteert wel in aantrekkelijke odds, waar de topfavorieten voor een toernooi alsnog drie keer de inzet opleveren. Dat zie je bij andere sporten niet snel.

We staan om bovengenoemde reden niet om in te zetten op all round outright winner bets bij shorttrack, maar focussen ons liever op afstanden. Bij de afzonderlijke afstanden tekent zich een beeld van specialisten af, wat enige zekerheid biedt. Hoewel alleskunners, zoals Schulting, op een goede dag alles kunnen winnen. Getuige deze legendarische Tweet die de hegemonie symboliseert bij de wereldbekerwedstrijden in het Hongaarse Debrecen:

Wedden op shorttrack: motivatie

In een Olympisch jaar is de wereldbeker plots een bijgerecht. Na alles te hebben gegeven op de spelen is het soms moeilijk opladen voor kampioenen. Dit geldt echter niet voor deelnemers die gevallen of gediskwalificeerd zijn en hun revanche willen halen en voor sub-toppers die zich niet wisten te kwalificeren voor de Spelen. De odds veranderen niet mee, dit is waarom wedden op toernooien in het Olympisch jaar extra lucratief kan zijn!

Wat ook belangrijk om in de gaten te houden is hoe de schaatsers reageren op het ijs. De ene ijsbaan is de andere niet en sommige schaatsers presteren aanzienlijk beter op bepaalde banen. Een beetje als Raphael Nadal op gravel versus dezelfde Nadal op gras.

Shorttrack wedden strategie

Vanwege de grote dynamiek (onvoorspelbaarheid) van het shorttrack kun je beter niet al je eieren in één mand stoppen. Op de mixed relay tijdens de Olympische Spelen 2022 liet Suzanne Schulting zien dat zelfs de beste ter wereld een fout kan maken en onderuit kan gaan. Bij de 500m op diezelfde spelen ging Arianna Fontana er als een dief in de nacht met de gouden medaille vandoor. 

Bij het wedden op een heat is het belangrijk om te kijken naar de startposities. Wereldkampioen word je niet in een enkele race, maar over verschillende heats. Vaak is er een voorronde, een kwartfinale, halve finale en finale. Het resultaat op de heats bepaalt de startpositie op de volgende ronde. Zeker bij de 500m is dit cruciaal. 

Bij de andere afstanden gelden weer andere wetten. Zoals je op de 1500m een tactische schaatser hoger moet waarderen dan bij de 500m. Het is verrassend hoe divers en leuk een sport is waar je alleen maar rondjes rijdt. Niet gek dat wedden op shorttrack onlangs een enorme vlucht heeft genomen.

Kun je niet gewoon de komende 5 jaar altijd inzetten op Suzanne en alsnog winst maken? Het gaat tegen alles in wat we hierboven hebben gezegd, maar we moeten toegeven dat de ongekroonde koningin van de shorttrack een uitzondering op de regel is. She is a sure thing zouden ze in Engeland zeggen.

Shorttrack termen die je moet kennen:

  • Penalty: straf op basis van een fout gedurende een race, uitgedeeld door de scheidsrechters.
  • Impeding: opzettelijke blokkade met het lichaam, waardoor achterliggers niet kunnen inhalen of moeten afremmen.
  • Off-track: het afsnijden van een gedeelte van de baan met een of beide schaatsen
  • Kicking out: het liften van de schaats waardoor een gevaarlijke situatie kan ontstaan
  • Assistance: het geven of ontvangen van hulp of assistentie, op zo’n manier dat er een voordeel kan ontstaan.
  • Relay: beter bekend als aflossing, waarbij teams van drie of vier rijders om de beurt twee rondes rijden. Waarbij een ze een duw (legitieme assistance) krijgen van de voorgaande rijder of rijdster.
  • Heat: voorronde in opmaat naar de finales.
  • Heatbox: de box waaruit de schaatsers het ijs opkomen.
  • Baan: shorttrack wordt gereden op een ijshockeybaan, een rondje heeft een afstand van 111,2 meter. De bochten worden gemarkeerd door blokken.
  • Kleding: shorttrackers moeten een helm dragen, snijbestendige kleding, handschoenen met gladde vingertoppen en bijzondere licht gebogen schaatsen.
  • Knock-outsysteem: bij elke heat gaan alleen de beste twee van de vier rijders door. Soms is er ook ruimte voor de nummer drie met de snelste tijd.
  • B finale: De A finale gaan om plaats 1 t/m 4, de B finale om plaats 5 t/m8. Als er rijders uitvallen of een penalty ontvangen, dan kunnen rijders uit de B finale doorschuiven in de uitslag.

Veelgestelde Vragen over wedden op Shorttrack

  • Waar kan ik wedden op Schaatsen?

    Je kunt bij veel verschillende bookmakers wedden op schaatsen. Vergelijk altijd de verschillende odds van de bookmakers, zodat jij het meeste uit je weddenschap haalt. Bij Wed Meesters vind je recensies van alle grote bookmakers uit binnen- en buitenland. En bekijk of je bijvoorbeeld promoties, gratis bets of een andere bookmaker bonus kunt gebruiken bij wedden op schaatsen.

  • Is wedden op Schaatsen veilig?

    Bekijk altijd bij Wed Meesters of een bookmaker betrouwbaar is. Wij zetten alles voor je op een rij zodat jij zeker bent van een veilige en betrouwbare omgeving. Wij vergelijken bookmakers op basis van licenties, voorwaarden, bonussen, speelgemak, uitbetalingen en veel meer. Inzetten op een illegale goksite raden we ten strengste af. Je kan je geld zomaar kwijt zijn, je hebt nergens recht op en je kunt zelfs boetes ontvangen.

  • Bij welke bookmaker kan ik het beste inzetten op schaatsen?

    Dat is afhankelijk van welke wedmarkten en odds deze bookmakers aanbieden. Voordat een groot schaatstoernooi wordt gereden, kun je het beste even bij verschillende bookmakers langs om odds te vergelijken. En hou ook je ogen open voor mogelijke bookmaker promoties, die je ook in de nieuwsberichten van Wed Meesters voorbij ziet komen.

  • Wie zijn de beste schaatsers aller tijden?

    Bij de mannen is Sven Kramer eigenlijk wel als beste aller tijden aan te wijzen. Hij won de meeste WK allround en EK allround titels, en heeft vier gouden olympische medailles (negen totaal). Clas Thunberg en Eric Heiden hebben wel één gouden medaille meer. Vijfvoudig wereldkampioen allround Oscar Mathisen had de pech dat in zijn tijd schaatsen nog niet olympisch was. Bij de vrouwen kijken we natuurlijk naar zesvoudig olympisch kampioen Ireen Wüst. Gunda Niemann was oppermachtig bij het allrounden, maar won net als generatiegenoot Rintje Ritsma niet zoveel op de Olympische Spelen

  • Hoe worden de punten berekend bij het allround en sprinten?

    Elke afstand telt gemiddeld even zwaar mee. De gereden tijd in seconden per afstand wordt aangehouden. En elke afstand wordt teruggerekend naar de 500 meter. Daar ontstaat dan een puntenaantal uit. Degene met de minste punten, wordt kampioen.

  • Wanneer werd de klapschaats ingevoerd?

    Opvallend genoeg was de klapschaats al eind 19e eeuw voor het eerst ontwikkeld. Een schaats met een scharnier in het midden, om een extra klap te geven bij het neerkomen op het ijs. In 1980 werd de klapschaats ‘officieel’ uitgevonden door bewegingswetenschapper Gerrit Jan van Ingen Schenau. En pas midden jaren ‘90 werd deze schaats door de wereldtop gebruikt. Eerst de Nederlanders, die daardoor één à twee jaar ineens een stuk sterker waren dan de rest van de wereld.

  • Wat is de Adelskalender?

    Het klinkt als iets middeleeuws, maar eigenlijk is het een rangschikking van schaatsers op basis van hun persoonlijke records. De snelste tijden op de allround-afstanden worden samen genomen voor een puntentotaal. Door onder meer de klapschaats en betere pakken zijn de schaatsers van weleer niet bovenin te vinden. Kees Verkerk en Ard Schenk hebben wel lang de lijst gedomineerd. Momenteel is Patrick Roest koploper bij de mannen voor Shani Davis, Sven Kramer en Chad Hedrick. Bij de vrouwen is Cindy Klassen al sinds 2001 koploper voor Miho Takagi en Irene Schouten. Ireen Wüst staat slechts zesde, voornamelijk door haar 5000 meter. Gunda Niemann was wel lange tijd aanvoerder, maar niet zo lang als Klassen.