9 man aan de aftrap en ‘the return of Sjinkie Knegt’

Shorttrackwereld opgelet: Sjinkie Knegt is terug en komt zijn kroon opeisen. Of de concurrentie als vazallen ruim baan maken is de vraag.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het was een bizar sportweekend! Hoe vaak zie je een keeper als centrale verdediger in een opstelling van negen spelers? ‘Diego’ vereeuwigd in Napels en Sjinkie Knegt die weer de top bestormt?

Benfica tegen negen spelers van Belenenses

De meest opmerkelijke voetbalwedstrijd van het afgelopen weekend was niet opvallend vanwege mooie doelpunten of de spanning, maar juist om… corona. In de Portugese Primeira Liga stonden zaterdag Belensenses en titelkandidaat Benfica tegenover elkaar. Alhoewel… Belensenses kon door liefst 17 coronagevallen maar negen spelers aan de aftrap brengen waaronder twee keepers.

Benfica vond het allemaal best en ging naar hartenlust aanvallen. Al binnen de minuut viel de 0-1 door een eigen doelpunt en daarna was het prijsschieten: bij rust stond het al 0-7. Na de thee keerden slechts zeven spelers van Belensenses terug op het veld en vrij snel raakte João Monteiro (de keeper die als veldspeler speelde) ‘geblesseerd’. Hierdoor moest de scheidsrechter het duel staken. Er is nu een onderzoek ingesteld naar deze absurde wedstrijd.

Napoli eert Diego Maradona

Afgelopen donderdag was het precies een jaar geleden dat Diego Armando Maradona op 60-jarige leeftijd overleed na een hartstilstand. ‘Pluisje’ heeft in elk geval wel flink geleefd in die 60 jaar, zowel op het voetbalveld als privé. Hij was naast begenadigd voetballer namelijk ook zoals bij velen bekend drugsverslaafd en hij was een vrouwenverslinder.

Op het voetbalveld stond Diego Maradona natuurlijk bekend als de speler die Argentinië eigenhandig (ja ja, die is zo bedoeld) naar de wereldtitel leidde op het WK 1986. Maar hij was ook een held bij het Italiaanse Napoli. Na twee jaar FC Barcelona speelde hij van 1984 tot 1991 bij Napoli en leidde de club naar de enige twee landstitels uit de geschiedenis, de UEFA Cup, een Italiaanse beker en een Italiaanse Supercup. Daarom vond Napoli het niet meer dan gepast om Maradona te eren met een standbeeld.

Shorttrack in Dordrecht: return van Sjinkie Knegt

Het is een Olympisch winterseizoen en dus kijken we als Nederland sinds een aantal jaar niet alleen meer naar het langebaanschaatsen, maar ook naar het shorttracken. Afgelopen weekend kwam de World Cup naar de Sportboulevard Dordrecht, waar de Oranje equipe met gemengde gevoelens op kan terugkijken dankzij Sjinkie Knegt.

Nederlands beste shorttracker Suzanne Schulting won al vijf van de voorgaande negen World Cup-wedstrijden op individuele afstanden. Ze pakte met Nederland twee van de drie keer goud op de relay. Juist in eigen huis kwam ze niet verder dan brons op de 1000 en 1500 meter, maar pakte ze wel weer met Nederland de winst op de relay.

Bij de mannen was er slechts één medaille, maar wel een hele bijzondere. Want Sjinkie Knegt, jarenlang de beste shorttracker ter wereld, pakte voor het eerst in bijna drie jaar (vooral door zware brandwonden na een ongeluk) een individuele medaille op de World Cup. Hij werd tweede op de 1500 meter achter de ijzersterke Chinees Ren Ziwei. Door de uitslagen in Dordrecht heeft Nederland wel het maximale aantal startbewijzen gepakt voor de Olympische Spelen 2022 in Peking.

Darten: Peter Wright klopt Michael van Gerwen

Over een week of twee is het weer zover: dan begint de PDC World Cup 2022 met de grote finale op 3 januari 2022. In aanloop naar het WK Darts speelde de top 64 afgelopen weekend de Players Championship Finals in het Engelse Minehead. Michael van Gerwen leek weer aardig op de weg terug naar de top en versloeg onder meer Raymond van Barneveld en Gary Anderson. 

Maar in de kwartfinale was plaaggeest Peter Wright te sterk voor Mighty Mike. Ondanks een hoger gemiddelde (101.64 tegen 98.80) verloor Van Gerwen met 10-6 van de excentrieke Schot. Uiteindelijk won hij ook het toernooi door Jonny Clayton in de halve finale (11-6) en Ryan Searle (11-10) in de finale te verslaan.