Momenten v/d week: Olympische Spelen 2022

De Olympische Spelen 2022 in Peking zijn al weer voorbij! We hebben de beste momenten van de week voor je op scherp.

De Olympische Spelen 2022 in Peking zijn voorbij. Irene Schouten en Suzanne Schulting waren gouddelvers, Sven Kramer hangt zijn schaatsen op.

Sven Kramer geen medaille in Peking 2022

Het schaatsen op de Olympische Spelen 2022 werd zaterdag afgesloten met de massastart voor mannen en vrouwen. In de ochtend was het eerst de beurt aan Sven Kramer en Jorrit Bergsma bij de mannen, de allerlaatste officiële meters van Kramer. Hij en Bergsma waren het enige duo en ze zijn geen sprinters, dus moesten ze wel aanvallen. Maar telkens was het Bart Swings die ze terug haalde. En in de laatste meters pakte de Belg ook nog eens historisch goud voor zijn land, pas het tweede op de Winterspelen na 1948.

Kramer pakte dus geen medaille op zijn vijfde Winterspelen, maar sluit zijn carrière af met vier goud, twee zilver en drie brons op Olympische Spelen. Daarnaast was hij negenvoudig wereldkampioen allround, tien keer Europees kampioen allround en won hij nog vele andere medailles. Al die prachtige prestaties blijven net zo goed overeind staan, ondanks deze teleurstellende Spelen.

“Toen ik 18 jaar was kende ik ook geen medelijden met de toppers van toen. Dat hadden ze vandaag ook niet met mij. Het is klaar nu. Nee, geen tranen nu. Ik ben zo sentimenteel ingesteld. Vandaag was ik vooral bezig met de wedstrijd. Mijn gevoel is goed. Ik heb een fantastische loopbaan gehad. Dat het zo eindigt is misschien ook wel mooi. Topsport is hard, dit hoort erbij.”

Irene Schouten troeft iedereen af

Een half uurtje later kon Nederland nog wel een keer juichen. Wereldkampioen massastart Marijke Groenewoud viel weliswaar in de race, maar Irene Schouten maakte het professioneel af. De winnares van de drie en vijf kilometer bleef de Canadese Ivanie Blondin en de Italiaanse Francesca Lollobrigida voor. Daarmee pakte ze haar derde goud, naast ook nog brons met de ploegenachtervolging. Hierdoor mocht ze ook nog eens de vlag dragen bij de afsluitingsceremonie.

De laatste rondes van de massastart met goud voor Irene Schouten:

Nederland zesde in medailles Olympische Spelen 2022

TeamNL sloot de Olympische Spelen in Peking af met acht gouden medailles, vijf zilver en vier brons. Daarmee eindigen we net achter Zweden op een verdienstelijke zesde plaats, met hetzelfde aantal gouden medailles als in Sochi 2014 en Pyeongchang 2018. Noorwegen stak er met kop en schouders bovenuit met 16 goud, 8 zilver en 13 brons. Veel goud kwam van het biatlon, langlaufen en Noordse combinatie (schansspringen en langlaufen).

Gerwyn Price gooit twee negendarters

Er is één manier om jezelf tot topfavoriet te bombarderen bij PDC Darts: gewoon twee negendarters op één avond gooien! Gerwyn Price flikte het donderdag gewoon bij de Premier League of Darts. Eerst was Michael van Gerwen het lijdend voorwerp en even later James Wade. The Iceman was ‘on fire’, check allebei de negendarters hier:

Lewis Hamilton kijkt uit naar Formule 1 seizoen

Max Verstappen is nog niet van hem af, want na maanden stilte doorbrak Lewis Hamilton eindelijk het stilzwijgen. De achtvoudig Britse wereldkampioen Formule 1 wil dit jaar weer strijden voor wat hij waard is in zijn Mercedes, naast zijn nieuwe teamgenoot George Russel.

“Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen. Ik hou van wat ik doe en ik heb bij dit team het gevoel dat ik onderdeel ben van een grote familie. Maar inderdaad, ik heb een moeilijke tijd gehad. Ik had de afgelopen periode nodig om even een stapje terug te doen en ben veel met familie opgetrokken. Daarna ben ik weer in de aanvalsmodus gegaan en nu kan ik er weer volle bak tegenaan.”

Hamilton ging niet in op vragen over de laatste race van vorig seizoen, waar Max Verstappen wereldkampioen Formule 1 werd in de laatste ronde. “Ik heb nooit gezegd dat ik zou stoppen. Ik hou van wat ik doe en ik heb bij dit team het gevoel dat ik onderdeel ben van een grote familie. Maar inderdaad, ik heb een moeilijke tijd gehad. Ik had de afgelopen periode nodig om even een stapje terug te doen en ben veel met familie opgetrokken. Daarna ben ik weer in de aanvalsmodus gegaan en nu kan ik er weer volle bak tegenaan.”

Drie eigen goals: negatieve hattrick!

En dan gaan we nog even naar Los Angeles voor een bizarre voetbalwedstrijd. Want bij de vrouweninterland Verenigde Staten – Nieuw-Zeeland scoorde de Nieuw-Zeelandse Meikayla Moore een loepzuivere hattrick: met links, rechts en het hoofd, in één helft en zonder andere goals ertussen. Maar… in eigen doel!! Het is natuurlijk deels ongelukkig, maar hoe krijg je het voor elkaar? Daar kan Sven van Beek nog een puntje aan zuigen.

https://www.youtube.com/watch?v=8TC94i9jc6g