Wedden op MotoGP

Op twee wieler de 300km grens passeren is alleen weggelegd voor de grootste waaghalzen. En wedden is ooit bedacht voor waaghalzerij, toch? Niet gek dat wedden op de MotoGp zo populair is.

Estimated reading time: 10 minuten

Voor Max Verstappen was de MotoGP de populairste motorsport van Nederland. Valentino Rossi was onze held, al was het een Italiaan. Zijn laatste GP overwinning was op de TT in Assen en dat zegt genoeg, the Doctor hield net zoveel van ons als wij van hem. Voor Zandvoort was de TT de onbetwiste publiekstrekker in juni. En nog steeds trekt jaarlijks een stoet van motoren richting Drenthe. Max mag de Formule 1 dan op een voetstuk hebben geheven en Vale mag dan zijn gestopt, nog steeds is wedden op MotoGP onmiskenbaar populair in Nederland.

Iedere sport heeft zijn eigen rariteiten als het gaat om wedden. Zaken die een wedstrijd of race beïnvloeden waarvan je je bewust moet zijn. In dit artikel behandelen we de perks van de MotoGP, geven we je een overzicht van de wedstrijden in 2022 en een inleiding van de meest belangrijke coureurs. Kortom, alles dat je moet weten om succesvol te wedden op MotoGP!

Namen en rugnummers in de MotoGP 

Wie is wie in dit wereldje en wie moet je sowieso kennen om succesvol een gokje te kunnen plaatsen? We zetten de grote jongens van nu en uit het recente verleden voor je op een rij:

Casey Stoner

Casey is een opvallende coureur die eigenlijk zijn hele carrière meer in de grindbak lag dan op de weg zat. Dit leverde hem de bijnaam Rolling Stoner op. Tot hij voor Ducati ging rijden en een seizoen ongenaakbaar was. Niemand was sneller dan Stoner. Hij won hiermee het kampioenschap in 2007 en deed dit trucje in 2011 nog dunnetjes over op een Honda. Stoner werd geteisterd door gezondheidsproblemen en stopte met 2012 met rijden. Zijn carrière tussen 2006 en 2012 is als een komeet, die snel voorbij kwam, veel indruk maakte en vervolgens weer zo plots verdween als die was gekomen.

Marc Marquez

De laatste grote rivaal van Rossi heet Marc Marquez. Deze spanjaard is de kroonprins na het Rossi tijdperk en is de enige die Valentino zou kunnen evenaren in titels. De teller staat op 6 titels in de koningsklasse, hoewel de laatste alweer van 3 jaar geleden is. Kan hij het trucje nog één keer doen om naast Rossi plaats te nemen? Marc Marquez wordt beschouwd als de grote innovator van het moderne racen. Met zijn waaghals-stijl, die eruit ziet alsof hij continu op het punt staat van de motor te rijden, heeft grote invloed gehad op de rondetijden. 

Andrea Dovizioso

Andrea Andrea! Dat we aan jou een alinea besteden is puur en om alleen dat je een cultheld bent geworden. Al twintig jaar rijdt deze oude rot in het vak professioneel motor. En nog steeds, zelfs op z’n oude dag, doet hij voor bijna niemand onder. Helaas voor Andrea zal hij nooit kampioen MotoGP worden. Drie keer was hij er erg dichtbij op z’n Ducati en veroverde hij een tweede plek. Voor zijn doorzettingsvermogen krijgt deze coureur douze points, maar het kampioenschap 125cc in 2004 is de enige echte titel waarmee hij de geschiedenisboeken ingaat.

Jorge Lorenzo

Voor Marc Marquez was Jorge Lorenzo de beoogd opvolger van Rossi. Jorge reed net als Vale voor Yamaha, maar de twee hadden onderling geen beste relatie. Beide coureurs reden voor het hoogst haalbare. In 2015 ging de strijd om de titel tussen landgenoot Marquez en teamgenoot Rossi. Het kwam aan op de laatste race. Jorge Lorenzo reed tweede achter Marquez, maar deed geen enkele poging hem in te halen. Hij deed wel zijn best om de achtervolger, teamgenoot Rossi, te verhinderen. Dit werd hem niet in dank afgenomen door de motorminnend wereld (buiten Spanje) en mensen die wedden op MotoGP winst van Vale. Marc en Jorge zijn daarna samen ongetwijfeld een hotel ingedoken.

Valentino Rossi

De Dokter, de GOAT, nummer 46, Vale, Rossi; het aantal bijnamen voor deze legende geven al aan hoe bekend Rossi is. Deze kleine Italiaan heeft meer gedaan voor de sport dan iedere andere coureur. Zowel op de motor als buiten de baan. Met 7 wereldtitels in de MotoGP en 3 titels in lichtere klassen is Rossi de grootste coureur ooit. Zoals de tribunes bij de Formule 1 nu oranje kleuren, zo kleurde ze ‘vroeger’ altijd kanariegeel. Valentino Rossi was vanaf 1996 tot 2020 actief als coureur en heeft vele rivaliteiten uitgevochten. Bijvoorbeeld met Gibernau, Stoner, Biaggi, Hayden, Lorenzo en Marquez. Tegenwoordig is de Italiaan actief met een eigen renstal, waar hij talent opleidt.

Wedden op MotoGP: Teams

De MotoGP kent zogenaamde fabrieksteams en teams die worden bekostigd door particulieren en bedrijven die zelf geen motoren produceren. Deze laatste renstallen hebben contracten met fabrieksteams die hun motoren leveren, al krijgen ze nooit het beste materiaal. Je ziet daarom dat de fabrieksteams altijd beter presteren. De grootste teams in de MotoGP zijn Repsol Honda, Monster Energy Yamaha, Suzuki Ecstar en Ducati Lenovo. Teams die proberen een plaatsje te bemachtigen tussen deze grootmachten zijn Red Bull KTM Racing en Aprilia Racing. Dan zijn er nog Pramac Racing, Mooney VR46 Racing (Valentino’s team), Tech3 KTM Racing, WithU Yamaha RNF, LCR Honda en Gresini Racing. 

Net als bij de Formule 1 hebben de fabrieksteams het meeste geld en dus het beste materiaal en vaak ook de beste coureurs. Dit betekent niet dat je in je weddenschappen helemaal geen rekening moet houden met de andere teams. Je kunt juist verdienen door in te zetten op bijvoorbeeld kwalificatie- of podium resultaten. 

Wedden op MotoGP 2022: Agenda

 • 06 maart: Qatar – Losail
 • 20 maart: Indonesië – Mandalika
 • 03 april: Argentinië – Termas de Rio Hondo
 • 10 april: Amerika – Austin
 • 24 april: Portugal – Portimao
 • 01 mei: Spanje – Jerez
 • 15 mei: Frankrijk – Le Mans
 • 29 mei: Italië – Mugello
 • 05 juni: Catalonie – Montmello
 • 19 juni: Duitsland – Sachsenring
 • 26 juni: Nederland – TT Circuit
 • 10 juli: Finland – Kymiring
 • 07 augustus: Engeland – Silvertone
 • 21 augustus: Oostenrijk – Red Bull Ring
 • 04 september: San Marino – Misano
 • 18 september: Spanje – Aragon
 • 25 september: Japan – Twin Ring Motegi
 • 02 oktober: Thailand – Buriram
 • 16 oktober: Australië – Philip Island
 • 23 oktober: Maleisie – Sepang
 • 06 november: Spanje – Valencia 

Wedden op de MotoGP: verschillende weddenschappen

De weddenschappen bij de MotoGP komen veelal overeen met de weddenschappen bij de Formule 1. Heb je daar ervaring, dan pak je hier een voorsprong. Grofweg kun je wedden op de winnaar van een race, of als variatie daarop de top drie of de winnaar van de kwalificatie en je kunt winnen op het team dat gaat winnen. Dus bijvoorbeeld Yamaha, Honda, Suzuki of Ducati. Hetzelfde geldt voor seizoensweddenschappen, waar je inzet op de uiteindelijke kampioen (De zogenoemde outright bet).of of het team dat de meeste punten bij elkaar sprokkelt. 

Wij zijn fan van constructeurs weddenschappen, omdat de wonders van techniek die op het circuit doen dit verdienen. In zo’n motor wordt zo’n €5 miljoen geïnvesteerd. De G-krachten bij het optrekken (van 0 naar 100 in 3 seconden) staan gelijk aan die van een straaljager. De knapste koppen ter wereld werken around the clock om die extra kilometer snelheid uit de machine te persen. En dat zit allemaal tussen je benen, met een tank van slechts 15 liter.

Live Wedden

Het wordt pas echt leuk wanneer je live gaat wedden. In Nederland is het live betting nog niet zo ver doorontwikkeld als we zouden willen, maar er komen steeds meer internationale partijen zoals LiveScore Bet en bet365 die de lat omhoog leggen voor de rest. MotoGP is razendsnel, een stuk sneller dan de Formule 1. Niet per se in kilometers per uur, maar wel in het aantal kilometers dat wordt gereden en het gebrek aan pitstops. Heb jij verstand van banden, benzine management en de mogelijkheid om in te halen op een circuit? Dan is live wedden ideaal voor jou.

Wedden op MotoGP: Strategie

Wanneer je gaat wedden op MotoGP doe je er goed aan een strategie aan te houden. Wij hebben een paar tips waarmee je je winst direct gaat verhogen. 

Kies een ‘regenrijder’ (iemand die bij een nat wegdek altijd beter presteert) en plaats bij regen een weddenschap dat hij het podium haalt. Voor betere odds zou je misschien zelfs bij een slechte weersverwachting je weddenschap kunnen plaatsen. Voor sommige sporters betekent regen rijden met de rem, terwijl anderen zich als een vis in het water voelen. Coureurs die normaal gesproken geen aanspraak maken op een podium en daarom goede odds hebben.

Bij regen in afwisseling met zon zullen er bandenwissels komen. Wees hierop voorbereid door Formule 1 te kijken en te snappen hoe pitstops de race beïnvloeden.

Kwalificaties zijn key

Wedden op MotoGP begint bij de eerste vrije trainingen. Hier krijg je een indruk van de prestaties van de coureurs op de baan. De echte tijden worden uiteraard neergezet tijdens de kwalificaties. Hier is waar je de rondetijden moet noteren. Pole position is bij MotoGP ontzettend belangrijk, omdat inhalen veel makkelijker is dan bij Formule 1. Rijd jij op kop en rijd je de snelste rondes, dan kun je zomaar wegrijden van ‘het peloton’. In andere woorden: met hoeveel verschil in rondetijd is de poleposition gewonnen en hoe is de start van de coureur in voorgaande wedstrijden? Bij een goede start en een verschil van een seconde kun je met gerust hart geld inzetten na de kwalificaties.

Resultaten uit het verleden..  

Circuits kunnen een coureur wel of niet ‘liggen’. Hetzelfde geldt voor de motoren, die soms gebaat zijn bij lange rechte stukken of juist veel bochten. Bestudeer de resultaten uit het verleden van de coureur waar je op wil inzetten. Zeker wanneer een ‘thuiswedstrijd’ wordt gereden. In het gevecht tussen Marc Marquez en Valentino Rossi, was je er altijd zeker van dat Rossi won in Italië en Marc op de Spaanse circuits. Er was, wegens de fanatieke fanbase, nog een ‘thuiswedstrijd’ voor Rossi. Een legendarisch circuit, de enige die al sinds 1949 ieder jaar wordt bezocht door de MotoGP en zijn voorgangers:

Wedden op de TT in Assen

Dit circuit ligt in Drenthe, de TT in Assen. De geschiedenis van dit circuit is even rijk als die van de Elfstedentocht, Thialf, de Kuip en Zandvoort. Al vanaf 1925 zijn er mensen met need for speed die naar Assen afreizen om hun kick te halen. Destijds lag er nog niet zo’n mooi geasfalteerd circuit, maar moesten mensen op de klinkerwegen tussen dorpen racen. Een ‘rondje’ was een goede 28,4 km en deed dorpen aan als Grolloo, Borger en Schoonloo. Het equivalent van de Elfstedentocht, maar dan met motoren. In 1955 kwam de racebaan zoals we die nu kennen, hoewel er steeds bochten zijn toegevoegd en weggehaald sindsdien. Assen is wereldwijd een begrip bij raceliefhebbers. Van hetzelfde statuut als de Sachsenring, Silverstone of the Isle of Man.

Veel coureurs prijzen het circuit van Assen voor het technische niveau, de sfeer en de geschiedenis die je er kan inademen. Ieder jaar in juni bromt Drenthe als er vanuit het hele land duizenden en duizenden motoren afreizen voor de TT. Het gaat niet alleen om de races, maar om een heel weekend op de camping met motorliefhebbers. Waar je kunt showen, kijken en genieten. Zien en gezien worden. Zorg wel dat je op tijd weer nuchter bent voor de terugreis. Het zou zonde zijn om zo’n mooie motor te moeten parkeren in de sloot. 

Beste MotoGP Bookmaker

Welke bookmaker heeft de meeste affiniteit met de MotoGP? Dat moet dit seizoen blijken, want het is het eerste seizoen dat bookmakers in Nederland legaal zijn. TOTO zit erg op voetbal, net als Betcity. Ook zullen veel Nederlandse bookmakers zich het eerste jaar spitsen op de Formule 1 door Max Verstappen. Dat nemen we ze natuurlijk niet kwalijk. Belangrijk is de mogelijkheid tot live betting. LiveScore Bet en bet365 lijken hier het beste op toegespitst. Zeker omdat ze ook een app bieden waardoor je makkelijk tegelijk kunt wedden en kijken.

Natuurlijk kun je ook volledig gaan voor de welkomstbonus of een promotie die jou een voorsprong geeft in je wed avontuur. De Wed Meesters houden je continu op de hoogte van de laatste bonussen, ook als er een mooie tussen zit voor een MotoGP race!