Wed Meesters | Mooiste Shirts Premier League

Het mooiste shirt van de Premier League

Ieder jaar verkondigen toetsenbordsoldaten wereldwijd hun mening over de mooiste shirtjes. Ook in Engeland.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Er zijn hier heel wat kranten en bladen volgeschreven over welk eredivisie-shirt de mooiste is. Smaak en wansmaak passeren de revue en uiteindelijk wint Willem 2. In Engeland kunnen ze er ook wat van. De meest recente studie werd uitgevoerd door bookmaker MobileWins, niet op basis van meningen van zelfbenoemde experts maar op basis van data: social media vermeldingen en daadwerkelijke shirt verkoop. Nu wij zelfbenoemde experts zijn en graag een mening ventileren over voetbal shirtjes, updaten we je graag over de laatste inzichten uit de Premier League (en wat wij daar van vinden).

Vandaag is rood

De kleur van jouw lippen. Vandaag is rood, de kleur van de twee mooiste shirtjes in de Premier League. Aldus de fans. Het Liverpool thuis shirt van dit seizoen is verkozen tot de mooiste van alle shirts van de laatste 5 jaar. Op de voet gevolgd door een ander rood shirt, dat van Manchester United. Ook van dit seizoen. Na dit goud en zilver maakt het eerste blauwe shirtje in de lijst de top 3 vol: Chelsea thuisshirt 2021. Laten we de shirts erbij pakken en ons oordeel vellen:

Eerlijk is eerlijk. Dit is met recht het mooiste shirt dat we konden vinden. De warme kleur rood, de subtiele lijnen, het logo; alles klopt. Liverpool heeft de verkiezing niet gewonnen met sympathie stemmen, want iedereen weet dat deze ploeg niet geliefd is in heel het land. Terechte winnaar dus.

Dat dit shirt zo hoog is geëindigd is volgens ons volledig te wijten aan het ‘ Christiano Ronaldo effect’. Natuurlijk laat de vormgeving op deze afbeelding te wensen over (niet bepaald slim fit), maar zelfs met die kanttekening kan dit shirt ons niet zo bekoren als eerdere iteraties van dit shirt.

Hoewel we het blauw verwelkomen als afwisseling, denken we dat Chelsea-Nike de plank goed heeft misgeslagen met dit design. Alsof Barcelona en RKC Waalwijk een hele lelijke baby hebben gekregen.

I’m blue babadibabada

Het mooie aan cijfers is dat je ze altijd op meerdere manieren kunt interperteren. Wat blijkt als je alle shirtjes op een hoop gooit? Dan is blauw de meest populaire kleur met 26% van alle shirtjes, rood volgt op gepaste afstand met 18%. Samen met wit, ook goed voor 18%. Ook is Adidas hofleverancier met 40% van de shirtjes en is Nike goed voor 38%.

Clubs in het geheel genomen (dus alle shirtjes van de laatste 5 jaar gerangschikt) hebben veel overeenkomst met de gemiddelde plek in de Premier League. Een uitschieter naar boven is Arsenal, dat al jaren ondermaats presteert (gezien het verleden) en toch ieder jaar hoge ogen gooit in de club kits mooiste shirt ranking. De Arsenal jersey’s zijn dan ook wel echt iconisch.

Toch vertroebelen de sportieve prestaties het beeld dat we hebben van shirtjes. Er is helemaal niks mis met de shirtjes van Leeds, Burnley en Brentford. Dat laatste moeten de supporters van PSV en Sparta toch met ons eens zijn.

Wil je alle ins en outs uit de studie, lees dan het gehele artikel op MobileWins. Op VI.nl is er ook jaarlijks een shirtjes verkiezing. Vergeet niet je stem uit te brengen en je mening luidkeels te verkondigen op het forum, dat hoort nu eenmaal bij de eeuwige discussie over het mooiste shirtje.