Kimberley Bos: Olympische Spelen met een medaille?

Kimberley Bos: Olympische Spelen met een medaille?

Het is nog even wachten tot dat we Bos in actie zien. Maar dat geeft ons meer tijd om alles over skeleton te weten te komen!

Op de Olympische Winterspelen kijken we vaak alleen maar schaatsen. Sinds Sochi ook shorttrack, maar wie had ooit gedacht dat we kans zouden maken bij skeleton met Kimberley Bos?

Kimberley Bos op Olympische Spelen met skeleton

In het verleden hebben 227 Nederlanders meegedaan aan de Olympische Winterspelen. 134 daarvan kwamen uit op het schaatsen, ongeveer 30 bij shorttrack en bobsleeën, en we hadden een keer een ijshockeyteam van 20. Doe daar nog een paar kunstrijders, snowboarders en skiërs bij en dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

Of toch niet? Deze week kunnen we voor het eerst skeleton toevoegen als olympische sport met een Nederlandse deelnemer. “Skeleton, is dat niet gewoon het Engelse woord voor skelet?” Ja, maar het is ook een sport die familie is van bobsleeën en rodelen. Het wordt allemaal op een zelfde soort baan gedaan: een razendsnelle glijbaan van ijs met scherpe en minder scherpe bochten. In tegenstelling tot rodelen (voeten vooruit) ga je bij skeleton met je hoofd vooruit op je buik. De snelheid kan oplopen tot zo’n 140 kilometer per uur!

Goud voor Kimberley Bos op de Spelen is mogelijk

De 28-jarige Kimberley Bos uit Ede doet inmiddels zo’n tien jaar mee aan skeleton met gemengde resultaten. Het eerste hoogtepunt was in 2016 toen ze op het WK junioren zilver haalde. Twee jaar later in 2018 stond ze op de Olympische Spelen van Pyeongchang waar ze achtste werd. De aanloop naar die Spelen was slecht omdat ze van NOC*NSF te weinig geld kreeg om op topniveau te kunnen sporten en trainen. Pas na de Olympische Spelen 2018 kreeg ze eindelijk erkenning en genoeg geld. Vanaf 2020 begon ze grote sprongen te maken: in de wereldbeker van 2020/2021 stond ze vijf van de acht keer op het podium en eindigde ze als derde in het eindklassement.

Dit seizoen lijkt alles de kant op te gaan van Bos. Ze won twee wereldbekers en pakte nog drie keer zilver en een keer brons, waardoor ze het wereldbekerklassement won. En passant werd ze door een van die overwinningen ook nog eens uitgeroepen tot Europees kampioen. Met zulke uitslagen ben je dus gewoon een van de favorieten op de Olympische Spelen en kan ze geschiedenis schrijven in Peking 2022.

Wedden op skeleton Olympische Spelen 2022

Waar je bij het schaatsen nog wel eens afgetekend een gouden medaille kunt winnen, zijn de marges bij het skeleton uiterst klein. Je gaat vier keer naar beneden, in vier zogenaamde runs. Elk minuscuul foutje kan je de kop kosten in deze sport die vaak gaat om slechts honderdsten van seconden. Vier keer nagenoeg foutloos naar beneden gaan is het devies voor alle deelnemers.

Wedden op Kimberley Bos kan momenteel veel opleveren. De Nederlandse is namelijk niet de topfavoriet bij de bookmakers, maar maakt dus wel degelijk veel kans. De wedkantoren zetten momenteel odds van 8.80 op olympisch goud voor Kimberley Bos, waarmee ze als sterke outsider wordt gezien.

De grootste concurrentie komt simpelweg uit Duitsland. Het drietal Hannah Neise (4.90), Tina Hermann (5.60) en Jacqueline Lölling (6.60) staan als hoogste ingeschat bij de bookmakers. Lölling won vier jaar geleden in Pyeongchang nog het zilver. Vóór Bos vinden we verder nog de Chinese Zhao Dan (7.40) en de Oostenrijkse Janine Flock (8.50), die tweede werd in het wereldbekerklassement. De Belgische Kim Meylemans staat ver achter op 29.00, voornamelijk door een recente coronabesmetting.

Programma skeleton Olympische Spelen 2022

We moeten nog een paar dagen wachten totdat we Kimberley Bos op de Olympische Spelen in actie gaan zien. De mannen gaan op donderdag 10 februari naar beneden voor de eerste twee runs en op vrijdag 11 februari voor run 3 en 4. De vrouwen overlappen dit met run 1 en 2 op vrijdag en run 3 en 4 op zaterdag.

Skeleton mannen

Donderdag 10 februari: run 1 en 2 om 02.30 uur Nederlandse tijd

Vrijdag 11 februari: run 3 en 4 om 02.30 uur Nederlandse tijd

Skeleton vrouwen

Vrijdag 11 februari: run 1 en 2 om 13.20 uur Nederlandse tijd

Zaterdag 12 februari: run 3 en 4 om 13.20 uur Nederlandse tijd