Super Bowl 2022: half-time show met Dr. Dre en Eminem.

Super Bowl 2022: half-time show met Dr. Dre en Eminem

Zondag nachtje doorhalen? En de Super Bowl kijken natuurlijk! Sport en een geniale half-time show, wat wil je nog meer?

Tijdens de Olympische Spelen 2022 is er zondagnacht het grootste eendaagse sportevenement ter wereld: de Super Bowl! Nachtje doorhalen?

Geen Tom Brady, maar wel twee verrassende teams in de NFL Super Bowl 2022: Los Angeles Rams en Cincinatti Bengals. En wat dacht je van de Super Bowl half-time show met raplegendes?

Super Bowl LVI: geen Tom Brady, Buffalo Bills of Green Bay Packers

Zondagnacht 13 februari is het tijd voor Super Bowl 56, het hoogtepunt van het American football seizoen in de NFL. Twee teams strijden voor het oog van honderd miljoen Amerikanen en tientallen miljoenen mensen wereldwijd om de grootste prijs in de sport en eeuwige roem. Wedden op American football en wedden op Super Bowl wordt deze week massaal gedaan.

Opvallend is dat de Super Bowl 2022 twee teams heeft waarvan weinig liefhebbers en experts ze hadden verwacht. Voordat het seizoen begon waren namelijk de Buffalo Bills, Kansas City Chiefs en Tampa Bay Buccaneers de grote favorieten. De Buccaneers kenden een goed seizoen met quarterback Tom Brady, die weer vele records pakte. 

Net als de Green Bay Packers wonnen ze 13 keer in het reguliere seizoen. Maar beide teams verloren hun eerste wedstrijd in de play-offs. De Bucs van Brady kwamen geweldig terug in de wedstrijd tegen de Rams, maar verloren uiteindelijk met 30-27. De 44-jarige Brady deed na de wedstrijd nog geheimzinnig over zijn toekomst, maar besloot toch na 22 jaar en een recordaantal van zeven zeges in de Super Bowl te stoppen. En dan te bedenken dat hij in 2000 pas als 199e werd gekozen in de draft.

Los Angeles Rams – Cincinatti Bengals in Super Bowl 2022

De Super Bowl heeft dus zoals gezegd twee verrassende teams die strijden om de Vince Lombardi Trophy. Het is voor het eerst sinds 1975 (sinds teams geplaatst werden zoals bij tennis) dat er geen team uit de top drie in de Super Bowl staat. Bovendien hebben beide teams nog weinig geschiedenis in de finale van het American football: de Los Angeles Rams wonnen in 1999 en verloren in 2018, de Cincinatti Bengals zijn op jacht naar hun eerste titel na nederlagen in 1982 en 1989.

Road to the Super Bowl – Cincinatti Bengals

Beide clubs kenden een spannende weg naar deze Super Bowl, want het ging lang niet altijd van een leien dakje. De Bengals wonnen slechts 10 van hun 17 wedstrijden maar waren wel de beste in hun AFC North Conference. Onder leiding van quarterback Joe Burrow ging het scoren in elk geval wel goed, ook in verloren wedstrijden. Met gemiddeld 27.1 punten per wedstrijd stonden ze gedeeld zesde met de Rams. In de play-offs wonnen de Bengals achtereenvolgens van de Las Vegas Raiders (26-19), de Tennessee Titans (19-16) en in het AFC Championship van Kansas City Chiefs (27-24 in overtime).

Road to the Super Bowl – Los Angeles Rams

Van de Los Angeles Rams werd wel verwacht dat ze hun NFC West Conference wel zouden winnen. Maar de Arizona Cardinals maakten het de Rams wel erg lastig. De Rams – van eigenaar Stan Kroenke die ook eigenaar is van Arsenal – pakten de zege door een sterke reeks van vijf overwinningen in december en begin januari. Hierdoor werden ze divisiekampioen met 12-5 tegenover 11-6 voor de Cardinals.

In de play-offs troffen de Rams eerst wederom de Cardinals, die een wild card hadden gekregen. De ploeg uit Los Angeles won simpel met 34-11. In de ronde erop leek het weer simpel te gaan tegen titelverdediger Tampa Bay Buccaneers van Tom Brady. Maar de Bucs kwamen terug van 27-3 achterstand tot 27-27. Een late field goal was voor de Rams uiteindelijk genoeg voor de winst. In het NFC Championship waren ze vervolgens met 20-17 nipt te sterk voor de San Francisco 49ers.

Wedden op Super Bowl 2022

Voordat het seizoen begon, behoorden de Los Angeles Rams al tot de top vijf van favorieten voor de Super Bowl. Net als de Cincinatti Bengals kenden ze een moeizame strijd tot deze Super Bowl. De bookmakers schatten de Rams nog steeds hoger in en bij wedden op Super Bowl 2022 krijg je odds van 1.48 op de Los Angeles Rams tegen 2.75 op de Cincinatti Bengals. Natuurlijk zijn er nog tientallen andere markten om te wedden op NFL finale. Kijk bijvoorbeeld naar 2.00 op een touchdown van Bengals running back Joe Mixon of 2.10 op een touchdown van Rams wide receiver Odell Beckham Jr.

2022 half-time show: Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg, Mary J. Blige en Kendrick Lamar

Soms is het hoogtepunt van de Super Bowl niet de wedstrijd zelf, maar de half-time show. Vanaf de jaren ‘90 was het de beurt aan grote artiesten om binnen een kwartier hun grootste hits in een groot spektakel tentoon te stellen. Enkele grote namen die de half-time show voor hun rekening namen in de jaren ‘90 en ‘00 zijn Michael Jackson, Diana Ross, Gloria Estefan, Aerosmith, U2, Rolling Stones, Prince en Bruce Springsteen. En wie herinnert zich niet Nipplegate met Justin Timberlake en Janet Jackson:

De afgelopen 12 jaar zagen we onder meer Madonna, Beyoncé, Bruno Mars en Red Hot Chili Peppers, Coldplay, Lady Gaga en vorig jaar The Weeknd. Dit jaar pakt de NFL uit met een aantal grootheden uit de urban scene: Dr. Dre, Eminem, Snoop Dogg, Mary J. Blige en Kendrick Lamar. De lijst van nummers is ook al bekend en dat wordt heerlijk mee rappen en zingen. Want Dr. Dre gaat bijvoorbeeld voor Still D.R.E. en The Next Episode met Snoop Dogg. D-O-Double G brengt ook nog Gin and Juice en Drop It Like It’s Hot. Van Eminem mogen we zijn kenmerkende liedjes Lose Yourself en The Real Slim Shady verwachten.

2022 reclames

Naar verluidt leggen bedrijven dit jaar 6,5 miljoen dollar neer om 30 seconden zichtbaar te zijn tijdens de Super Bowl. En in die reclames gaat vaak ook veel werk zitten, want tientallen miljoenen mensen zien het. Dit jaar zullen we enkele biermerken voorbij zien komen zoals Budweiser, Bud Light en Busch Beer. Andere merken die we in Nederland kennen zijn Lays, BMW en Booking.com. Check hier alle Super Bowl 2022 advertenties met de filmpjes!

Super Bowl in Nederland op televisie

Je kunt de Super Bowl zondag 13 februari vanaf 0.30 uur Nederlandse tijd volgen op de Nederlandse zender ESPN, bij KPN op kanaal 14 en bij Ziggo op kanaal 421.