Feyenoord niet goed genoeg, Vitesse op voorsprong en Michael van Gerwen baalt

Feyenoord had geen mazzel in de finale van de Conference League, Vitesse hoopt op voorspoed. Michael van Gerwen eindigt slecht in Premier League Darts.

Feyenoord had geen mazzel in de finale van de Conference League, Vitesse hoopt op voorspoed. Michael van Gerwen eindigt slecht in Premier League Darts.

Feyenoord redt het niet tegen AS Roma

Fans van Feyenoord zaten woensdagavond op het puntje van hun stoel, 20 jaar na de gewonnen UEFA Cup finale tegen Borussia Dortmund. Na een lang toernooi stond de Rotterdamse club in de finale van de Europa Conference League tegen AS Roma, in het Albanese Tirana.

Vooraf was Feyenoord al geen favoriet, maar de ploeg van trainer Arne Slot maakte het de Romeinen nog knap lastig. Dat gebeurde voornamelijk in de tweede helft, nadat Feyenoord al op achterstand was gezet. Na 32 minuten schoot een bal door naar Nicolo Zaniolo, die Justin Bijlow met een wippertje verschalkte. Na rust kwam Feyenoord een paar keer dicht bij de gelijkmaker, maar twee keer stond het aluminium in de weg: Gernot Trauner en Tyrell Malacia raakten beiden de paal.

José Mourinho trots, Arne Slot nog niet

De ploeg van José Mourinho voetbalde het uiteindelijk goed uit en pakte zo als eerste club de Conference League. Voor Mourinho was het al zijn vijfde Europese prijs, na de UEFA Cup en Champions League met FC Porto, de Champions League met Internazionale en de Europa League met Manchester United (ten koste van Ajax). De Portugese succestrainer was erg emotioneel na afloop. “Dit was geen werk vanavond, maar geschiedenis. We moesten geschiedenis schrijven en hebben dat gedaan. Ik weet zeker dat ik bij deze club blijf, ik heb daar geen twijfels over. 

“We hebben het moeilijk gehad in de tweede helft. Feyenoord speelde goed en bracht ons in de problemen. Ze hebben de tweede helft op een andere manier gespeeld en dwongen ons om het anders te doen. Ik wil Feyenoord feliciteren. Ze hebben dit seizoen meer dan vijftig wedstrijden gespeeld en hebben vanaf de eerste wedstrijd goed gespeeld, met vooral een schitterende halve finale. Net als wij hebben ze een goed team. Ze hebben dit nieuwe toernooi naam gegeven.”

Arne Slot had na afloop van de wedstrijd andere emoties. “Op dit moment ben ik niet trots. Als je op vakantie bent en terugkijkt, denk ik dat we het goed gedaan hebben. Op een avond als deze is trots niet het eerste gevoel dat ik heb. Dat is enorme teleurstelling, omdat de jongens er alles aan gedaan hebben om de wedstrijd te winnen. Voor de supporters wil je de beker terugbrengen naar Rotterdam. Dat is niet gelukt. Dan is er een grote teleurstelling.”

Samenvatting finale Conference League: AS Roma – Feyenoord:

Vitesse hoopvol na winst op AZ

In de strijd om deelname aan de Conference League volgend seizoen stonden Vitesse en AZ donderdag in de GelreDome tegenover elkaar. AZ begon als favoriet aan de wedstrijd na de reguliere vijfde plek in de Eredivisie en winst op sc Heerenveen in de eerste ronde van de play-offs. Maar het was Vitesse dat op voorsprong kwam in eigen huis door een goal van Thomas Buitink op aangeven van Lois Openda.

Na bijna een uur spelen stond AZ weer op gelijke hoogte na een knappe treffer van Jordy Clasie. Beide clubs dachten met een gelijkspel richting de return zondag in Alkmaar te gaan, totdat vlak voor tijd Lois Openda zelf doel trof. De 21-jarige clubtopscorer van Vitesse gaf zijn club zo het voordeel richting de beslissende wedstrijd zondag om 14.30 uur.

AZ-speler Clasie denkt dat zijn club zondag vooral één doel heeft, namelijk Lois Openda uitschakelen. “Niemand gaf Vitesse in de slotfase nog een kans. Er waren één of twee momenten in de tweede helft dat we niet scherp waren. We hadden de controle en voelden ons goed, terwijl ze bij Vitesse bijna allemaal omvielen. Vitesse heeft één ding en dat is Loïs Openda.”

Michael van Gerwen verliest richting play-offs Premier League Darts

Donderdagavond stond ook de laatste reguliere speelronde op het programma van de PDC Premier League Darts, de competitie voor de beste acht darters van de wereld. Neerlands trots Michael van Gerwen had zich al geplaatst voor de play-offs op 13 juni in Berlijn, maar wilde de laatste normale speelavond natuurlijk goed afsluiten.

In Newcastle stond hij in de eerste ronde tegenover Michael Smith, die al uitgeschakeld was. Mighty Mike haalde zijn niveau niet en ging met een gemiddelde van 95.29 onderuit tegen Bully Boy: 6-4. Smith deed er nog alles aan om er het beste van te maken en won zelfs voor het eerst een Premier League-avond door in de finale Jonny Clayton te verslaan.

Eindstand regulier seizoen PDC Premier League Darts 2022

 1. Jonny Clayton – 40 punten
 2. Michael van Gerwen – 31 punten
 3. James Wade – 25 punten
 4. Joe Cullen – 24 punten
 5. Peter Wright – 22 punten
 6. Michael Smith – 21 punten
 7. Gerwyn Price – 20 punten
 8. Gary Anderson – 9 punten

Play-offs PDC Premier League Darts 2022 – 13 juni in Berlijn:

 • Jonny Clayton (1) – Joe Cullen (4)
 • Michael van Gerwen (2) – James Wade (3)
 • De halve finales zijn best of 19 legs, de finale best of 21 legs.