Wed Meesters | Wedden op de Manchester Derby | Manchester United FC v Manchester City FC

Machester Derby | Wedden op voetbal in de Manchester Derby

Manchester derby? Eerder Manchester cage-fight. Zo intens gaat het aan toe als de stadgenoten uit Manchester elkaar op het veld tegenkomen!

Geschatte leestijd: 6 minuten

Oude glorie versus nieuwe glorie. Zo valt de derby tussen Manchester United en Manchester City te omschrijven. Al doet Manchester United goed zijn best om weer aan de top van de Premier League en Europa te komen. Manchester City hoopt juist met flinke investeringen een mooie geschiedenis op te bouwen. Hoofddoel: de Champions League. De Manchester Derby is een prachtig duel met een harde strijd!

Manchester United – Manchester City | Derby

Al ruim 140 jaar wordt de Manchester Derby gespeeld. Samen wonnen ze maar liefst 95 prijzen in Engeland en Europa. Als twee stadions 6 kilometer uit elkaar liggen en de clubkleuren rood versus blauw zijn, is er al gauw een derby geboren. En zeker als beide clubs een sterke historie hebben in de Premier League, FA Cup, League Cup en Champions League. De Manchester Derby staat bol van doelpunten, spanning en onderlinge ruzies.

Historie Manchester Derby

Op 12 november 1881 werd de eerste Manchester Derby al gespeeld, al heetten beide clubs toen nog anders. Manchester City speelde thuis maar stond toen nog bekend als St. Mark’s (West Gorton). Manchester United kwam op bezoek onder de naam Newton Heath LYR, en won de eerste wedstrijd met 0-3. In 1894-1895 kwamen ze elkaar voor het eerst tegen in de Football League, een voorloper van de Premier League.

In 1907 waren de eerste opvallende onderlinge transfers. Vier spelers verlieten Manchester City na een financieel schandaal en daaropvolgende schorsing. Ze gingen naar Manchester United en hielpen die club aan de eerste landstitel in 1908. Toch was er geen oud zeer, men was blij dat een andere club uit Manchester geholpen kon worden.

Manchester United succesvoller dan Manchester City

De meeste voetbalkenners weten natuurlijk dat Manchester United in het verleden meer prijzen heeft behaald dan City. Onder meer 20 landstitels, drie keer de Champions League (Europacup I) en 12 keer de FA Cup. Manchester City werd al kampioen in 1937 en 1968 (vlak na twee United-titels), voordat ze er nog zes wonnen sinds 2012. Maar ze wonnen ook al in 1970 de Europacup voor Bekerwinnaars en diverse malen de FA Cup en League Cup.

Wedden op Manchester Derby | Wedmarkten

Eind jaren ‘60 waren ze al goed aan elkaar gewaagd, maar de laatste 10-15 jaar natuurlijk nog meer. In die wedstrijden komt het vaak tot vuurwerk, zowel in goals als in strijd. We kijken naar enkele mogelijkheden om te wedden op voetbal in de Manchester Derby,

Wedden op winnaar

Opvallend genoeg weten beide clubs de laatste jaren vaak op bezoek bij de ander te winnen. Een gelijkspel komt weinig meer voor. Kun jij het juiste eentje of tweetje zetten bij deze wedstrijd?

Wedden op doelpuntenmakers

Er vallen vaak lekker veel goals bij Manchester United – Manchester City en andersom. Beide clubs hebben een geschiedenis met goalgetters zoals Eric Cantona, Ruud van Nistelrooij, Sergio Agüero en nu Erling Haaland en Marcus Rashford. Voorspel de juiste doelpuntenmaker en pak een mooie winst.

Wedden met speciale odds

Bookmakers in Nederland houden wel van een mooie pot voetbal. Daarom geven ze ook vaak extra aandacht aan wedstrijden zoals deze. Kies de goede bookmaker en profiteer bijvoorbeeld van een gratis bet, speciale odds of andere bookmaker promotie.

Wat maakt Manchester United – Manchester City uniek?

In de jaren ‘70, na een succesvolle periode van beide clubs, werd het al een paar keer grimmig. In 1970 brak United-legende George Best het been van City-speler Glyn Pardoe. In 1974 kregen een speler van zowel United als City rood, maar ze weigerden het veld te verlaten. De scheidsrechter moest beide teams van het veld halen, totdat de spelers hun straf accepteerden.

Bij de return op Old Trafford een maand later won Manchester City met 1-0, door een hakgoal van Denis Law. Hij is een United-legende die na 11 jaar United in het seizoen 1973-1974 nog één seizoen voor City speelde. Onder meer door zijn goal degradeerde zijn oude liefde United dat seizoen.

21 april 2001 was sowieso een zwarte dag in de geschiedenis van de Manchester Derby. United-speler Roy Keane schopte City-speler Alf Inge Haaland (de vader van Erling Haaland) werkelijk doormidden. Keane zei later dat het opzettelijk was, vanwege opmerkingen van Haaland over Keane jaren eerder. De Ier kreeg in totaal acht wedstrijden schorsing hiervoor. 

Onderlinge stand

De Manchester Derby is tot nu toe 189 keer gespeeld. Manchester United won 78 ontmoetingen, Manchester City won 58 keer en het eindigde 53 keer in een gelijkspel. Het doelsaldo ligt verrassend veel dichter bij elkaar: 271-264 in het voordeel van United.

Legendarische spelers

De meest opvallende speler in deze derby is al van honderd jaar geleden: Billy Meredith speelde 339 wedstrijden voor Manchester City en 303 voor Manchester United, in 15 jaar voor beide clubs. Denis Law was zoals gezegd na 11 jaar United mede verantwoordelijk voor de degradatie van de rode club uit Manchester, met zijn goal in 1974. Eric Cantona kwam in vijf jaar Manchester United tot acht goals tegen Manchester City.

De laatste 20 jaar waren vooral Wayne Rooney (11 goals) en Sergio Agüero (10 goals) op dreef in de Manchester Derby. Doelman Peter Schmeichel is altijd ongeslagen gebleven in deze derby: in tien wedstrijden voor United en ook in zijn twee derby’s namens Manchester City in 2002-2003. Een van de laatste spelers die voor beide clubs speelde, was Carlos Tevez. Van 2007-2009 speelde hij voor United en direct daarna vier jaar voor City. Een ludieke actie van Manchester City was een billboard met daarop ‘Welcome to Manchester’, nadat Tevez de overstap had gemaakt.

Derby Top 4

27 april 1974: Manchester United – Manchester City 0-1

We hadden het al besproken, de legendarische goal van United-legende Denis Law in dienst van Manchester City.

20 september 2009: Manchester United – Manchester City 4-3

Geen van beide clubs werd kampioen, maar dit was toch een kraker. Na 89 minuten stond United met 3-2 voor. Craig Bellamy scoorde de 3-3 in de 90e minuut, maar Michael Owen maakte er na 96 minuten 4-3 van.

https://www.youtube.com/watch?v=Z3VyClaMzSg

23 oktober 2011: Manchester United – Manchester City 1-6

Veruit de meest legendarische Manchester Derby ooit. Manchester City was heer en meester, met onder meer twee goals van Mario Balotelli. Dit was ook de wedstrijd waarin hij zijn shirt met ‘Why always me?’ toonde, na het beruchte vuurwerkincident. Sir Alex Ferguson noemde het zijn slechtste wedstrijd ooit bij United. Dat seizoen werd City voor het eerst in ruim 40 jaar landskampioen, onder meer door die late winnende treffer van Sergio Agüero in de laatste wedstrijd.

7 april 2018: Manchester City – Manchester United 2-3

Manchester City kwam comfortabel 2-0 voor twee knappe goals. Maar Manchester United keerde de wedstrijd in de tweede helft door onder meer twee goals van Paul Pogba. De wedstrijd werd ook ontsierd door vele incidenten op het veld.

https://www.youtube.com/watch?v=uOxRNZmm__g