Wed Meesters | Wedden op Oranje

Wedden op Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen zijn in korte tijd uitgegroeid tot topland in het vrouwenvoetbal. Hoe is dat zo gekomen en wat kunnen ze op het EK 2022?

Geschatte leestijd: 6 minuten

Wedden op Oranje | Nederland in vogelvlucht

 • WK’s: 2 deelnames – 2015 achtste finales, 2019 verliezend finalist
 • EK’s: 3 deelnames – 2009 halve finale, 2013 groepsfase, 2017 winnaar
 • Olympische Spelen: 1 deelname – 2020 kwartfinale
 • Meest ervaren actieve speler: Sherida Spitse (202 interlands)
 • Meest trefzekere actieve speler: Vivianne Miedema (94 goals)

Laatste nieuws over de Oranje Leeuwinnen

Nederlandse vrouwen: moeizame start

Voetbal in Nederland stamt al van het einde van de negentiende eeuw. Diverse clubs door het hele land werden in die tijd opgericht en begin twintigste eeuw begonnen de competities vorm te krijgen. Clubs als Ajax, Feyenoord en PSV bouwden voor de Tweede Wereldoorlog al aan hun prachtige erelijst. In 1954 werd het betaald voetbal geïntroduceerd door de KNVB.

Maar zoals in bijna alle sporten bleef de vrouwentak lang achter. Sterker nog, het vrouwenvoetbal in Nederland begon pas halverwege jaren ‘50 met clubvoetbal. Daarvoor en ook daarna werd het vrouwenvoetbal in Nederland zelfs enorm tegengewerkt door mannen die het onzin vonden.

Na een onofficiële interland tegen West-Duitsland in 1956 was er in 1971 een eerste erkende interland van de Oranje vrouwen. Frankrijk was met 4-0 te sterk. Op 11 mei 1974 wist Nederland zijn eerste interland te winnen, met 3-0 van Zwitserland. Vier jaar later kwam de grootste overwinning ooit, 12-0 op Israël.

Eerste officiële wedstrijden in de jaren ‘80

Lange tijd zijn de Oranje Leeuwinnen een ondergeschoven kindje geweest. Bondscoach Bert van Lingen probeerde vanaf 1979 stappen te zetten met het team. Hij was toen pas 34 en zou ruim zeven jaar bondscoach blijven. Hij was ook degene die probeerde een eerste eindtoernooi te bereiken met Oranje.

Voor het EK 1984 moest Nederland een kwalificatiegroep winnen met nabijgelegen landen. Nederland won twee van de zes wedstrijden en hield België en West-Duitsland onder zich. Maar Denemarken won de laatste wedstrijd, waardoor zij naar het EK 1984 mochten gaan.

Drie jaar later was Oranje nog dichter bij kwalificatie voor het EK voetbal. Dit keer zaten de Oranje dames in de kwalificatiegroep met Zweden, België en Frankrijk. Onder leiding van Bert van Lingen wonnen ze vijf van de zes wedstrijden. Zweden had dit ook gepresteerd, maar had daarbij een veel beter doelsaldo: +11 om +4.

Opvallend genoeg stond Nederland in 1989 in de kwartfinales van het EK. Maar we stonden niet genoteerd als deelnemer. Oranje won de kwalificatiegroep met Zweden en Ierland, maar verloor de kwartfinale over twee wedstrijden van Noorwegen. Het EK begon pas officieel vanaf de halve finales.

Opbouw en afbouw Oranje dames in de jaren ‘90

In 1991 zou er voor het eerst een WK voetbal vrouwen georganiseerd worden. Europa zou de halvefinalisten en de beste kwartfinalist van het EK 1991 afvaardigen naar dat WK. Maar opnieuw ging het voor Oranje mis in de kwartfinale. Na twee keer 0-0 in reguliere speeltijd won Denemarken in de tweede wedstrijd met 1-0 na verlenging. Twee jaar later op het EK 1993 was Noorwegen opnieuw de sterkere in de kwartfinale.

Latere bondscoach Sarina Wiegman maakte alles mee van de Oranje Leeuwinnen in die tijd. Tussen 1987 en 2001 speelde zij 99 interlands voor Oranje. Vera Pauw, Daniëlle Korbmacher en Miranda Noom waren andere bekende speelsters uit die tijd. Ze kregen het helaas niet voor elkaar om officieel een eindtoernooi te halen in die tijd. In de tweede helft van de jaren ‘90 zakten de Oranje Leeuwinnen zelfs weg qua prestaties.

Met Vera Pauw naar het EK voetbal vrouwen

In 2000 nam Ruud Dokter na vijf jaar afscheid als bondscoach. Enkele andere bondscoaches probeerden het, totdat eind 2004 Vera Pauw werd aangesteld. Tussen 1983 en 1998 was zij al international. Pauw kreeg het voor elkaar om de Oranje Leeuwinnen weer op de kaart te zetten. Dat bekroonde zij door deelname aan het EK 2009. Met speelsters als Manon Melis, Daphne Koster, Anouk Hoogendijk en toen al Shanice van de Sande en Sherida Spitse.

Op het EK voetbal vrouwen speelde Oranje ook niet onverdienstelijk. Oranje overleefde de groep met Finland, Denemarken en Oekraïne door twee zeges in drie wedstrijden. In de kwartfinale wonnen de Nederlandse vrouwen ook nog eens na strafschoppen van Frankrijk. In de halve finale verloor Oranje van Engeland, maar konden ze met opgeheven hoofd naar huis.

Groei naar topland

Vera Pauw nam in 2010 afscheid als bondscoach en werd opgevolgd door Roger Reijners. Hij leidde de vrouwen naar nog eens twee eindtoernooien, het EK 2013 en het WK 2015. Op het eerste toernooi werd Oranje al uitgeschakeld in de groepsfase. Op het eerste WK kwam Nederland tot de achtste finales, waar Japan met 2-0 won.

Geen uitzonderlijke prestaties, maar het was wel de tijd waarin veel topspeelsters hun eerste strepen verdienden bij de Oranje Leeuwinnen. Denk bijvoorbeeld aan Lieke Martens, Daniëlle van de Donk en Vivianne Miedema. Zij speelden allemaal tussen 2010 en 2013 hun eerste interland voor Oranje.

Europees kampioen en WK-finalist met Sarina Wiegman

Toen Sarina Wiegman in januari 2017 bondscoach werd, kreeg zij een zeer talentvolle groep om mee te werken. Ze kon toewerken naar het EK 2017 dat Nederland zelf organiseerde, waar dus geen kwalificatie voor nodig was. Oranje werd op dat EK in de groep ingedeeld met twee spoken uit het verleden: Denemarken en Noorwegen. Maar Oranje versloeg ze allebei, en ook België. Al was het telkens met één goal verschil.

In de knock-outfase ging het verrassend ‘makkelijker’. De Oranje Leeuwinnen wonnen achtereenvolgens met 2-0 van Zweden, met 3-0 van Engeland en in de finale met 4-2 van Denemarken. Bijna uit het niets was Oranje Europees kampioen geworden. Vivianne Miedema scoorde vier keer, Lieke Martens en Sherida Spitse drie keer.

Twee jaar later was er het WK 2019 en Oranje was gewoon een van de toplanden. Oranje won onder leiding van Sarina Wiegman alle drie de groepsduels van Canada, Nieuw-Zeeland en Kameroen. Daarna leek het sprookje alsmaar voort te duren: 2-1 winst op Japan, 2-0 winst op Italië en 1-0 winst na verlenging op Zweden. Grootmacht Verenigde Staten was in de finale helaas te sterk met 2-0. Maar Oranje had een prachtige prestatie geleverd.

Promoties voor Oranje Leeuwinnen

Wedden op Nederland Europees kampioen EK 2022

De Oranje Leeuwinnen beginnen zaterdag aan hun EK 2022. Op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo was Team USA in de kwartfinale te sterk, maar van dat land heeft Oranje nu natuurlijk geen last. Oranje heeft zich onder leiding van Sarina Wiegman met tien zeges in tien wedstrijden geplaatst voor dit EK. Zij koos er echter voor om bondscoach te worden van Engeland, waar het toernooi gehouden wordt. 

Ironisch genoeg gaat Oranje met de Engelse bondscoach Mark Parsons dit toernooi in. Bij de bookmakers in Nederland zijn de Oranje Leeuwinnen wel kanshebber (odds van 8.00), maar niet de topfavoriet. Dat is Engeland op 4.50.

Parsons moet met Oranje direct aan de bak in de groepsfase. De eerste wedstrijd is tegen het taaie Zweden, waarna Zwitserland en Portugal aan de beurt zijn. Nederland komt Engeland mogelijk pas in de halve finale tegen, maar dan moet Oranje daar wel eerst komen. Aan onder meer Vivianne Miedema, Lieke Martens, Sherida Spitse en Daniëlle van de Donk om dat voor elkaar te krijgen!

 • Waar kun je wedden op WK Voetbal 2022?

  Op Wed Meesters vind je een overzicht van alle in Nederland legale bookmakers waar je kunt wedden op WK Voetbal 2022. Ook vind je alle WK promoties overzichtelijk op een rij. Enkele bekende bookmakers in Nederland zijn TOTO, BetCity en bet365.

 • Waar wordt het WK Voetbal 2022 gespeeld?

  Het WK Voetbal 2022 wordt gespeeld in Qatar en begint op 21 november en duurt tot 18 december 2022. Het speelschema is aangepast vanwege de hoge temperaturen in Qatar in de zomer.

 • Wie zijn de kanshebbers op de WK Voetbal 2022 titel?

  De bookmakers wijzen Engeland en Frankrijk aan als de grootste kanshebbers op de eindzege van het WK 2022. Brazilië, Spanje en Argentinië zijn ook favoriet. Nederland, Duitsland en België zijn belangrijke outsiders.

 • Hoevaak is het WK al gespeeld?

  Het WK 2022 in Qatar is het tweeëntwintigste officiële wereldkampioenschap voetbal sinds 1930. Iedere vier jaar wordt een wereldkampioenschap georganiseerd. Alleen gedurende de tweede wereldoorlog werd het mondiale voetbalfeest twee keer overgeslagen.

 • Wat is de beste tactiek voor een WK Pool?

  Twee jaar geleden is de nationale EK pool gewonnen door een jongen die bij iedere uitslag 1-0 heeft ingevuld. Dit is slim, want de meest voorkomende stand is 2-0 (19 procent), op de hielen gevolgd door 1-0 (18 procent). Gokken op gelijk spelen wordt gezien als een slechte strategie.