Suzanne Schulting is momenteel de beste vrouwelijke shorttracker ter wereld. Hoeveel gouden medailles kan zij voor Oranje binnenhalen op de Olympische Spelen 2022? Ondanks de glijpartij van vandaag – of misschien juist wel vanwege die glijpartij – denken wij nog steeds: heel veel.
Suzanne Schulting Olympische Spelen: shorttrack koningin in Peking?
Vele decennia keken we op de Olympische Winterspelen bijna alleen maar naar het langebaanschaatsen. Daar wonnen ‘we’ immers zowat al onze medailles, buiten een paar in het kunstrijden in de jaren ‘60. In 2010 was er ineens goud bij het snowboarden voor Nicolien Sauerbreij, maar sinds enkele jaren kijken we ook veelvuldig naar het shorttracken op de Olympische Spelen.
Waar eerst Sjinkie Knegt de hoop van Nederland was, kwam daar vier jaar geleden ook Suzanne Schulting ineens naar boven. Ze won goud in Pyeongchang en sindsdien heeft ze de shorttrackwereld veroverd. De afgelopen drie jaar heeft ze zoveel goud gewonnen op WK, EK, NK en wereldbeker shorttrack, dat ze het bijna kan omsmelten tot een auto.
Suzanne Schulting goud op drie afstanden
Vóór grote sportevenementen zijn er natuurlijk altijd diverse voorspellingen, kun je wedden op Olympische Spelen en zijn er tientallen analyses. Maar er zitten ook wetenschappelijke benaderingen aan, zoals van het onderzoeksbureau Gracenote. Zij voorspellen dat Team NL in Peking 20 medailles gaat halen, waarvan acht goud. Maar liefst drie van die gouden medailles zouden door Suzanne Schulting behaald moeten worden.
Ze is regerend wereldkampioen op alle afstanden, maar Gracenote verwacht dat ze goud gaat halen op de 1000 meter, 1500 meter en met de vrouwenaflossingsploeg. Overigens verwacht het bureau dat Thomas Krol en Irene Schouten ook elk twee individuele gouden medailles gaan halen.
Veel zelfvertrouwen bij Suzanne Schulting op Olympische Spelen
Inmiddels heeft Schulting al veel trainingsrondjes erop zitten bij het shorttrack in Peking. En ze vindt van zichzelf dat ze nog beter is dan op het WK waar ze dus oppermachtig was. “Ik ben sneller dan ooit. Het ijs hier is heel erg goed en ook qua power zit ik heel erg goed. Als ik de beelden van nu vergelijk met afgelopen winter, zie ik een duidelijk verschil. Ik schaats veel beter. Ik ben ook superfit. Dat geeft heel veel zelfvertrouwen”, aldus de 24-jarige Groningse.
“Maar ik ben niet bezig met het resultaat, maar met hoe ik beter kan worden. Ik blijf gefocust. Ik denk dat dat een heel belangrijk punt is, net als het plezier in de trainingen. Als je geen plezier meer hebt, moet je mij niet meer bellen. Ik geniet nu van wat ik aan het doen ben.”
Schema Suzanne Schulting Olympische Spelen
In Peking doet de beste vrouw van het shorttracken mee aan alle vijf de disciplines. Verdeeld over 12 dagen wordt het dus een drukke tijd voor Suzanne Schulting. Haar schema ziet er als volgt uit:
5 februari: voorrondes 500 meter en gemengde aflossing
7 februari: mogelijke finale 500 meter
9 februari: voorrondes 1000 meter en voorrondes aflossing vrouwen
11 februari: mogelijke finale 1000 meter
13 februari: mogelijke finale aflossing vrouwen
16 februari: 1500 meter en gemengde aflossing
We hopen natuurlijk met zijn allen dat Schulting de koningin van Peking kan worden en dat ze haar dominantie van de afgelopen jaren bekroont met veel eremetaal. Op de drie individuele nummers heeft ze alles in eigen hand, en op de twee aflossingsonderdelen heeft ze een sterk team. Bij de aflossing vrouwen rijdt ze met Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. Die laatste twee doen ook mee met de gemengde aflossing net als Sjinkie Knegt, Itzhak de Laat en Jens van ‘t Wout. Tel daar ook nog de zeer ervaren bondscoach Jeroen Otter bij op en je hebt een shorttrackploeg die ons kleine landje heel trots kan maken.