Veldrijden

Veldrijden is een vorm van wielrennen dat fietsen combineert met rennen, en soms zelfs klimmen. Lees hier alles over wedden op veldrijden!

Geschatte leestijd: 8 minuten

Veldrijden is een typische wintersport. Lekker ploeteren door de modder, over heuvels en planken en door scherpe bochten. Wedden op veldrijden kan vooral in september tot en met februari.

Je komt het af en toe tegen bij NOS Studio Sport, veldrijden. Als de voetbalcompetities veelal stil liggen, krijg je hardwerkende fietsers te zien wiens gezicht vaak helemaal onder de modder zit. Blijkbaar zijn Mathieu van der Poel en Wout Van Aert hier erg goed in, naast het wielrennen op normaal asfalt. Deze sport is eigenlijk al heel lang een onderonsje tussen Nederland en België. Maar wie was in het verleden nou het beste en wie zijn nu de toppers in het veldrijden? Dat gaan we onderzoeken, naast alle mogelijkheden voor wedden op veldrijden.

Hoe gaat een wedstrijd in veldrijden?

Bij het veldrijden gaat het er natuurlijk anders aan toe dan in het wielrennen. De wedstrijden worden gehouden op een afgesloten terrein waar een ronde is uitgezet. Dit terrein heeft vaak een aantal elementen die typisch zijn voor veldrijden: de omgeving en ondergrond zijn vaak in bossen, over zandwegen, door de modder en weinig over asfalt. Het parcours heeft vaak scherpe bochten, beklimmingen en afdalingen en soms obstakels zoals rechtopstaande planken om overheen te gaan.

Waar wielrenners vaak zes tot zeven uur op de fiets zitten, is dat bij veldrijden heel anders en veel intensiever. Het is stoempen op een fiets met veel bredere banden en lagere versnellingen. Daarom duren wereldbekerwedstrijden en veel andere wedstrijden ongeveer een uur. Na een uur wordt nog één ronde verreden, zodat de deelnemers weten wanneer het afgelopen is.

Het verschil met mountainbiken is overigens vooral de tijd van het jaar: mountainbiken is vaak in de lente en zomer, veldrijden in de herfst en winter omdat er dan ook meer modder ligt. Daarom zie je bijvoorbeeld Mathieu van der Poel uitstekend presteren bij wielrennen, veldrijden én mountainbiken.

Geschiedenis van veldrijden

Het verhaal gaat dat veldrijden rond 1900 is ontstaan. Wegwielrenners zouden elkaar hebben uitgedaagd om zo snel mogelijk bij een andere stad te komen. Daarbij zouden ze ook de weg mogen afsnijden, bijvoorbeeld door akkers. Door de moeilijke omstandigheden en obstakels zouden de wielrenners hun vaardigheden op de weg ook verbeteren. Daniel Gousseau en Géo Lefèvre (mede-bedenker van de eerste Tour de France) organiseerden in 1902 het eerste Frans kampioenschap cyclo-cross, een andere naam voor veldrijden.

In 1910 won Octave Lapize de Tour de France, onder meer door trainingen in veldrijden. Daardoor kreeg de sport meer bekendheid in Frankrijk en Europa. Het duurde echter tot de jaren ‘40 voordat wielerbond UCI het veldrijden in zich opnam als sport. In 1950 werd het eerste WK veldrijden gehouden. Meer over het WK bij de legendarische veldrijders.

Wedden op veldrijden met bonus

Bij de bookmakers in Nederland kun je op vele tientallen sporten wedden, en natuurlijk ook op veldrijden. Hou in de herfst en winter je ogen open voor bookmaker promoties, gratis bets en andere manieren voor wedden op veldrijden met bonus. Bij Wed Meesters houden wij je op de hoogte van al deze acties en promoties voor wedden op veldrijden en vele andere sporten!

Legendarische veldrijders

André Dufraisse

De eerste grote legende van het veldrijden was de Fransman André Dufraisse. Hij was de opvolger van Roger Rondeaux die het tweede, derde en vierde WK veldrijden won. Dufraisse werd daarin al twee keer tweede, maar domineerde vanaf 1954. Toen won hij het WK vijf keer op rij, en begin jaren ‘60 werd hij nog drie keer derde.

Renato Longo en Rolf Wolfshohl

Vanaf 1959 werd het WK veldrijden een tweestrijd tussen Renato Longo uit Italië en Rolf Wolfshohl uit Duitsland. Longo werd vijf keer wereldkampioen, Wolfshohl drie keer. Tussen 1958 en 1973 stond Wolfshohl zelfs 12 keer op het podium: naast drie wereldtitels won hij vijf keer zilver en vier keer brons. In 1965 won Wolfshohl ook de Vuelta a España.

Erik De Vlaeminck

In de jaren ‘60 en ‘70 domineerde België in zowel wielrennen als veldrijden. Onder meer Eddy Merckx won bijna alles wat los en vast zat in het wielrennen, terwijl Roger De Vlaeminck ook vele eendaagse klassiekers en een WK won. Roger werd ook wereldkampioen veldrijden in 1975, maar zijn oudere broer Erik De Vlaeminck was daarin veel beter. Erik werd in 1966 en van 1968 tot en met 1973 wereldkampioen, zeven keer in totaal.

Albert Zweifel en Roland Liboton

De Zwitser Albert Zweifel nam het stokje over en werd vijf keer wereldkampioen, waaronder vier keer op rij tussen 1976-1979. In 1986 won hij voor het laatst. Daartussen pakte de Belg Roland Liboton vier keer de titel. In 1981 was Hennie Stamsnijder de eerste Nederlandse wereldkampioen veldrijden.

Adri van der Poel

Het veelzijdige talent heeft Mathieu van der Poel niet van een vreemde. Zijn grootvader Raymond Poulidor was al een geweldige wielrenner. En zijn vader Adri van der Poel bekwaamde zich in wegwielrennen en veldrijden. Op de weg won Adri meerdere klassiekers zoals de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. In het veldrijden werd hij zes keer Nederlands kampioen. Op het WK werd Adri vijf keer tweede en een keer derde, alvorens hij in 1996 op zijn 36e eindelijk de wereldtitel pakte. Vier jaar later won Richard Groenendaal zijn enige wereldtitel tussen vele Belgische winnaars.

Sven Nys, Mario De Clercq, Erwin Vervecken, Bart Wellens, Niels Albert

Eind jaren ‘90 en begin jaren ‘00 overheerste België in het veldrijden. Sven Nys was veruit de beste, maar won ‘slechts’ twee wereldtitels. Mario De Clerq en Erwin Vervecken waren allebei driemaal de beste, Bart Wellens en Niels Albert wonnen twee wereldtitels. Lars Boom was in die tijd de beste Nederlander. De zesvoudig Nederlands kampioen won in 2008 het WK, als enige Nederlander tussen 2000 en 2015.

Zdenek Stybar, Wout Van Aert en Mathieu van der Poel

Rondom de wereldtitels van Nys en Albert was er ook een sterke Tsjechische veldrijder. Zdenek Stybar werd wereldkampioen in 2010, 2011 en 2014 waarna hij ook op de weg een sterke renner werd voor QuickStep. Sinds 2015 draait het eigenlijk vooral om twee alleskunners. Mathieu van der Poel won dat jaar zijn eerste wereldtitel met als nummer twee Wout Van Aert. De Belg won daarna drie keer het WK op rij, waarna Van der Poel ook een hattrick maakte. De huidige wereldkampioen is de Brit Tom Pidcock.

Vrouwen: Marianne Vos

Het WK Veldrijden voor vrouwen wordt pas sinds 2000 gereden. En in 23 wereldkampioenschappen werd het 12 keer een Nederlands feestje. Marianne Vos werd liefst acht keer wereldkampioen, naast tweemaal zilver en tweemaal brons. Met ook nog zeven Nederlandse titels, twee Europese titels en diverse andere prijzen is zij veruit de beste veldrijdster aller tijden.

In de beginjaren was de Duitse Hanka Kupfernagel de beste met vier titels. Tussen 2017 en 2019 won de Belgische Sanne Cant drie keer op rij. Tienvoudig Nederlands kampioen Daphny van den Brand won één wereldtitel net als Thalita de Jong, Ceylin del Carmen Alvarado en Lucinda Brand.

Statistieken WK veldrijden

Het wereldkampioenschap veldrijden is inmiddels 73 keer gehouden sinds 1950. Veruit het sterkste land is België met 30 wereldtitels en 76 medailles in totaal. Frankrijk domineerde in de beginjaren van de sport en staat daardoor tweede met tien titels en 34 medailles. Nederland volgt met 9 titels en 29 medailles, vlak voor Zwitserland op 7 wereldtitels en 31 medailles. Duitsland en Italië leverden zes keer de wereldkampioen, Tsjechië vier keer en in 2022 was Tom Pidcock de eerste Brit.

Meervoudige winnaars hebben we al hierboven toegelicht, maar de allerbeste staan hier op een rijtje met hun aantal wereldtitels:

7 – Roger De Vlaeminck

5 – André Dufraisse, Renato Longo, Albert Zweifel – 5

4 – Roland Liboton, Mathieu van der Poel – 4

3 – Roger Rondeaux, Rolf Wolfshohl, Mario De Clercq, Erwin Vervecken, Zdenek Stybar, Wout Van Aert

Bij de vrouwen is de lijst dus een stukje korter met 23 edities. Nederland won er 12 van, Duitsland en Frankrijk 4, België 3. Marianne Vos (8), Hanka Kupfernagel (4), Sanne Cant (3) en Laurence Leboucher (2) zijn de enige meervoudige winnaars.

Wedden op veldrijden | Wedmarkten

Zoals gezegd kun je bij Nederlandse bookmakers volop wedden op veldrijden. De mogelijke wedmarkten zijn eigenlijk grotendeels hetzelfde als bij wielrennen.

Wedden op veldrijden | Eindwinnaar

Binnen het veldrijden zijn er voornamelijk eendaagse wedstrijden. Deze wedstrijden tellen bijvoorbeeld mee voor de Wereldbeker of de Super Prestige, twee klassementen. En natuurlijk zijn er nationale kampioenschappen en het WK. Wedden op de winnaar van zo’n wedstrijd is de meest voor de hand liggende wedmarkt.

Wedden op veldrijden | Nationaliteit van de winnaar

De laatste jaren is het veldrijden dus weer een strijd geworden tussen Nederlanders en Belgen. Bij sommige bookmakers kun je inzetten op de nationaliteit van de winnaar: wordt het een Nederlander of een Belg, of misschien toch die ene Brit?

Wedden op veldrijden | Onderlinge duels

Sinds 2015 domineren Mathieu van der Poel en Wout Van Aert het veldrijden. Grote kans dat bookmakers in Nederland odds aanbieden op wie van de twee hoger eindigt in een wedstrijd, onafhankelijk van wie wint. Of misschien zijn er ook andere onderlinge duels waarop je kunt inzetten.