Voetbal | Soorten weddenschappen

Welke soorten weddenschappen kun je plaatsen bij voetbal? Welke risico's en winkansen hebben de verschillende soorten weddenschappen?

Geschatte leestijd: 12 minuten

Voetbal is natuurlijk niet alleen de populairste sport in Nederland, het is ook de favoriete sport van Nederlanders om op te wedden. Nu ben je natuurlijk ongetwijfeld al bekend met de ouderwetse toto, waar je een 1, X of 2 invult voor winst van de thuisspelende ploeg, een gelijkspel of winst van de uitspelende ploeg (respectievelijk).

Welbeschouwd is dat de basis van voetbalweddenschappen, maar er zijn nog veel meer markten waarop je kunt wedden bij een specifieke wedstrijd. En neem van ons aan, daarvan ga je niet alleen anders naar wedstrijden kijken, het zorgt ook nog eens voor een enorme toename aan spanningsmomenten!

We nemen je mee langs de meest bekende soorten weddenschappen die je bij voetbalwedden tegenkomt. Aangezien je in de meeste gevallen weddenschappen zult afsluiten op websites in het Engels, gebruiken we ook de Engelse termen – zoals je ook in andere artikelen van ons gewend bent.

Full Time Result

Oftewel, het eindresultaat na 90 minuten. Dit is zoals bekend de meest voorkomende voetbalweddenschap. Staat ook wel bekend als WDL (win draw lose), wat wij kennen als WGV, of 1X2, zoals we hierboven al beschreven.

Je voorspelt dus simpelweg of het resultaat aan het einde van de reguliere speeltijd een van deze drie opties is – winst voor het ene team, winst voor het andere team of een draw. Een voorbeeld:

Feyenoord – Vitesse: Vitesse to win.

 • Hierbij zet je er dus op in dat Vitesse wint.
 • Als Vitesse wint, win jij.
 • Bij winst van Feyenoord of een gelijkspel, verlies jij.

Football Accumulator

De welbekende ‘Acca’. Het eindresultaat van een wedstrijd voorspellen is redelijk rechttoe rechtaan. Daarom kiezen veel gokkers ervoor om meerdere wedstrijden samen te voegen in een football accumulator, waarbij ze de uitkomst van alle wedstrijden voorspellen. Het voordeel van de Acca is dat als je wint, de uitbetaling natuurlijk groot is! Nadeel is dat je ook wel alle uitslagen goed moet voorspellen.

Anders gezegd: gaat er ook maar één wedstrijd niet zoals je had voorspeld, dan verlies je de volledige Acca. Je krijgt dus niet alsnog uitbetaald voor de wedstrijden die je wel goed had voorspeld. Wees dus altijd kritisch naar jezelf bij het kiezen van je wedstrijden en wordt niet inhalig! Vaak is die laatste wedstrijd die je er nog even aan toevoegde de wedstrijd die je in de steek laat…

Kortom, als er een bepaalde wedstrijd bij zit waar je echt een goed gevoel bij hebt is het misschien verstandiger het gewoon alleen bij deze wedstrijd te houden.

‘Normal Time’ bij voetbalweddenschappen

De meeste voetbalweddenschappen zijn gebaseerd op wat er gebeurt in ‘normal time’, oftewel reguliere speeltijd. Reguliere speeltijd is dus zonder verlenging en penalty’s, met inclusief blessuretijd. Het is het resultaat na 90 minuten – als de scheidsrechter (na 90 minuten + blessuretijd) heeft afgefloten.

Total Goals (Under/Over)

Deze weddenschap staat ook wel bekend als ‘under/over’ (minder/meer) en is een weddenschap met twee opties waarbij je inzet op het totale aantal goals dat gescoord gaat worden, en dan specifiek of dit aantal minder of meer is dan een bepaald getal.

Vaak gaat het bij deze bet om meer of minder dan 2.5 doelpunten, maar je ziet ook vaak allerlei variaties zoals 0.5, 1.5, 3.5, en 4.5. Zoals gezegd hebben we het hier dus over het aantal doelpunten aan het eind van de reguliere speeltijd.

Deze weddenschap is behoorlijk populair omdat er maar twee mogelijke uitkomsten zijn. Bovendien is het mogelijk om te voorspellen of het een wedstrijd wordt waarin veel of weinig gescoord gaat worden, zonder dat je eigenlijk weet wat de uiteindelijke score gaat zijn – of welk team er überhaupt wint. Een voorbeeld:

FC Groningen v Willem II: Over 2.5 goals

 • Hierbij zet je er dus op in dat er meer dan 2,5 x gescoord wordt in de wedstrijd (doelpunten van beide ploegen bij elkaar).
 • Bij 3 of meer goals win je.
 • Bij 2 of minder goals verlies je de weddenschap.

Correct Score (CS)

Voor de echte kenners. Hierbij voorspel je de juiste uitslag na afloop van de reguliere speeltijd. De uitslagen worden neergezet als ‘Home Team Score – Away Team Score’, dus zorg er voor dat je zeker weet dat je de juiste kiest!

Er zijn natuurlijk heel veel uitslagen mogelijk bij een willekeurige wedstrijd. Dat zorgt ervoor dat de odds heel erg hoog zijn, maar de kans om te winnen is natuurlijk niet zo groot. Vaak zijn de odds die bookmakers bieden op deze markt ook niet zo scherp als bij sommige van de andere weddenschappen.

Hoe leuk het ook is om te proberen de correcte uitslag te voorspellen, het is in de meeste gevallen niet de beste investering. Maar als je van bepaalde teams of wedstrijden aardig kunt inschatten wat ze dat weekend gaan doen, dan kan het je zeker wat opleveren. Een voorbeeld:

Ajax v PSV: 2-1

 • Je zet er dus op in dat Ajax de wedstrijd met 2-1 wint.
 • Als Ajax inderdaad met 2-1 wint, dan win jij.
 • Bij elke andere uitslag verlies je de weddenschap.

Half Time/Full Time (HT/FT)

Deze weddenschap staat ook wel bekend als ‘double result’ omdat je in één weddenschap zowel het resultaat bij de rust als na afloop van de wedstrijd voorspelt.

Voorbeeld

Laten we de Derby van het Noorden erbij pakken. Heerenveen en Groningen spelen dit weekend tegen elkaar, en er zijn 9 mogelijke resultaten voor de ‘double result’ weddenschap.

Bij de rust zijn er drie mogelijke uitkomsten – het kan gelijk staan, Heerenveen is aan het winnen, of Groningen wint. En aan het eind van de wedstrijd heb je weer deze drie mogelijkheden. In het wedformulier staan de opties dan ook als volgt weergegeven: ‘Half time result – Full time result’. Die matrix levert dus 9 keuzemogelijkheden op.

Heerenveen v Groningen: Heerenveen – Draw

Deze weddenschap win je als Heerenveen bij rust op winst staat (bijvoorbeeld 1-0 voor) en het na reguliere speeltijd een gelijkspel is (bijvoorbeeld 2-2).
Deze weddenschap verlies je bij één van de 8 andere situaties.

Dit kan een zeer interessante weddenschap zijn. Zeker als één team duidelijk de favoriet is vooraf. Als je namelijk wedt dat dit team zowel wint bij rust als na 90 minuten, dan krijg je veel betere odds dan winnaar je alleen inzet op winst na 90 minuten. Tegelijkertijd neem je natuurlijk wel meer risico met dit soort weddenschappen, zeker omdat je wedt op iets dat het team niet per sé hoeft te doen. Om een wedstrijd te winnen hoef je immers bij rust nog niet op winst te staan. Dus waar vooraf slim lijkt, is dat in de praktijk lang niet altijd.

Ook als een team licht favoriet is kan dit een interessante weddenschap zijn, door in te zetten op een gelijkspel bij rust en winst na 90 minuten. Dit soort weddenschappen zijn behoorlijk populair, zeker als er een redelijke kans is dat er niet heel veel goals zullen worden gescoord, waardoor een 0-0 bij rust heel aannemelijk is.

En als je teams kent die bijvoorbeeld in de eerste helft vaak rustig aan doen, maar na de rust vol gas geven, of bijvoorbeeld vaak in het laatste kwart van de wedstrijd een beslissing forceren, dan kun je met dit type weddenschap een aantal mooie resultaten behalen.

First Goal Scorer (FGS)

Behoeft qua benaming geen uitleg – wie scoort de eerste goal in de wedstrijd. Ook kun je trouwens kiezen voor ‘no goal scorer’, waarbij je dus wedt dat er tijdens de reguliere speeltijd niet gescoord wordt.

Er zijn twee situaties waar sprake kan zijn van uitzonderingen:

 • Eigen goals – Kijk altijd even bij de voorwaarden van de betreffende bookmaker bij wie je je weddenschap plaatst. Meestal worden ze genegeerd, zodat de volgende ‘normale’ goal gewoon geldt als de eerste goal scorer. Of als er verder niet gescoord wordt, dan wint iedereen die had ingezet op ‘no goal scorer’. Om deze reden is het soms slimmer om te wedden op ‘no goals scorer’ in plaats van op ‘0-0’. De odds zijn vaak gelijkwaardig, maar bij de eerste weddenschap win je ook nog als er een eigen goal is geweest.
 • Wissels – Stel dat je inzet op Huntelaar om als eerste te scoren in een wedstrijd van Schalke maar hij zit om wat voor reden dan ook op de bank, of komt er pas in nadat de eerste goal is gescoord… Krijg je dan je geld terug? Meestal wel, maar check dit dus even bij je bookmaker (snelste manier is even vragen via live chat bij support).

De marges van de bookmakers kunnen behoorlijk hoog zijn bij dit type weddenschap, maar in sommige gevallen kan het het wel waard zijn. Zorg ook dat je altijd weet wie de penalty’s nemen. Als je net als de goal scorers een neusje voor de goal hebt op dit gebied, dan kunnen dit soort weddenschappen zich uitbetalen voor je. Een voorbeeld:

Schalke v Dortmund: Huntelaar to Score First

 • Je wint deze weddenschap als Huntelaar de eerste goal van de wedstrijd scoort (eigen doelpunten niet meegerekend).
 • Je verliest als een willekeurige andere speler als eerste scoort.
 • Als Huntelaar op de bank zit/begint en niet in het veld staat op het moment dat de eerste goal wordt gescoord, dan krijg je meestal je geld terug.

Each Way First Goal Scorer

Een variant van de bookmakers op de vorige bet, waarbij je ook de kans hebt om te winnen als jouw speler de tweede of derde goal van de wedstrijd scoort. De helft van je inzet gaat naar de ‘reguliere’ weddenschap van de eerste goal scorer, en de helft wordt erop ingezet dat deze speler de eerste, tweede of derde goal scorer is.

Normaal gesproken krijg je ongeveer ¼ van de odds van de reguliere weddenschap (1e goal scorer) uitbetaald voor het andere gedeelte van je weddenschap (1e, 2e of 3e goal scorer). Als je bijvoorbeeld een €10 each way weddenschap plaatst dat Robben als eerste scoort voor Oranje tegen 16/1 en 1/4 odds voor een van de eerste 3 scorers – en Robben scoort de tweede goal, dan krijg je €10 x 4/1 = €50 return.

De weddenschap op wie als eerste gaat scoren is een een van de leukere weddenschappen, dus het zal geen verbazing wekken dat de each way variant steeds populairder aan het worden is bij bookmakers en punters.

Last Goal Scorer (LGS)

Zelfde als de first goal scorer, maar dan andersom dus. Kortom, welke speler scoort de laatste goal in de wedstrijd? Normaal gesproken krijg je exact dezelfde odds voor een speler om als eerste of laatste te scoren. Als je de teams en spelers goed kent is dit dus een markt waarin je weleens zou kunnen scoren (yup, nogal flauw, maar het was een inkopper).

Half Time Result (HTR)

Dit is feitelijk hetzelfde als Full Time result, alleen wedt je nu niet op het eindresultaat, maar op het resultaat bij de rust. Anders gezegd, het resultaat op het moment dat de scheidsrechter na 45 minuten + blessuretijd voor de rust fluit.

Net zoals bij een weddenschap op het eindresultaat heb je drie mogelijke uitkomsten, maar voor het gelijkspel krijg je natuurlijk wel lagere odds.

Als je echter een wedstrijd kan vinden waarbij je weet dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn en in de eerste helft niet teveel risico gaan nemen, dan kan dat weleens het ideale moment zijn om een weddenschap te plaatsen voor een gelijkspel bij rust. Een voorbeeld:

FC Twente v Heracles: Half Time Draw

Bij een gelijkspel bij de rust win je de weddenschap.
Als een van beide teams echter op winst staat bij de rust, dan verlies je.

Draw No Bet (DNB)

Deze weddenschap is als een weddenschap op het eindresultaat, alleen kun je niet kiezen voor een gelijkspel. Je kunt inzetten op winst van een van beide teams; als het een gelijkspel wordt krijg je je geld terug.

Voordeel is dat je keuzemogelijkheden beperkter zijn. Nadeel is dat daardoor de odds voor beide teams om te winnen omlaag gaan. De aantrekkingskracht van deze weddenschap is natuurlijk wel dat je minder risico loopt om te verliezen omdat er maar twee mogelijke uitkomsten zijn in plaats van drie.

Op papier is het ook een makkelijke weddenschap – eigenlijk zeg je gewoon ”Ik denk dat Ajax wint, maar bij een gelijkspel ben ik gedekt”.

Voorbeeld: Ajax v AZ: Ajax (DNB)

 • Je wint de weddenschap als Ajax de wedstrijd wint.
 • Je verliest als AZ de wedstrijd wint.
 • Bij een gelijkspel tussen beide ploegen krijg je je inzet terug.

Asian Handicap weddenschappen (AH)

Een zeer populaire voetbalweddenschap. Elk team krijgt een doelpunten handicap en je wedt op het resultaat ná die handicap. Vanwege de variaties in de handicaps en de verschillende soorten handicaps, kan dit de eerste paar keren nogal verwarrend lijken. Er zit echter veel waarde in deze weddenschappen omdat de marges van de bookmakers vaak veel lager zijn dan bij normale full time markten waarop je kan inzetten.

Ongetwijfeld zegt het je nog helemaal niets nu. Geen probleem, dat heeft vrijwel iedereen die er de eerste keer van hoort. Daarom hebben we ook een heel artikel aan dit onderwerp gewijd. Voor de alles-verklarende uitleg met voorbeelden raden we je aan je te verdiepen in ons artikel ‘Wedden met Asian Handicaps’!

Scorecast (First Scorer/Correct Score Double)

Zoals de naam al weggeeft gaat het hier om een weddenschap waarbij de eerste scorer (van een voetbalwedstrijd) wordt gecombineerd met de correct uitslag – wat ook wel ‘scorecast’ wordt genoemd. Heel erg populair bij de bookmakers, omdat ze weten dat mensen maar zelden winnen met deze weddenschap! Zeg dus niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. En mocht je nu toch die ene euro willen investeren om er €100+ mee te winnen… Geef die euro dan gewoon aan iemand die er iets nuttigs mee doet. Is iedereen mee geholpen. Een voorbeeld:

PSV v PEC Zwolle: 2-0 + Maher

Je wint deze weddenschap als PSV met 2-0 wint EN Maher het eerste doelpunt scoort (of de tweede als de openingsgoal een eigen doelpunt is). Je verliest de weddenschap bij elke andere uitslag, en bij elke andere eerste goal scorer.
Kortom…

Andere Voetbalweddenschappen

Zoals we aan het begin al zeiden zijn er nog veel meer soorten weddenschappen die je kunt plaatsen op voetbalwedstrijden. De snelste manier om ze allemaal te ontdekken? Maak een of meerdere accounts bij de bookmakers die wij reviewen op Wed Meesters en ga op ontdekkingstocht uit.

Op die manier kom je er ook het snelst achter welke weddenschappen je het beste liggen, en welke het meest winstgevend zijn natuurlijk. Succes!