Voetbal | Football Accumulator

De meest populaire voetbalweddenschap die er op dit moment is, de Acca, maar natuurlijk ook een van de moeilijkste om succesvol binnen te slepen! Door je aan een aantal simpele regels te houden kun je je succesratio voor voetbal accumulators behoorlijk omhoog krijgen.

Geschatte leestijd: 7 minuten

De meest populaire voetbalweddenschap die er op dit moment is, de Acca, maar natuurlijk ook een van de moeilijkste om succesvol binnen te slepen! Door je aan een aantal simpele regels te houden kun je je succesratio voor voetbal accumulators behoorlijk omhoog krijgen. Dus laat alles vallen waar je nog meer mee bezig bent, en focus je volledig op dit artikel voor de komende drie minuten. Het kan het verschil zijn tussen winst en verlies voor je.

Hoe meer je Kiest, hoe meer je Verliest

Als je elke week teveel selecties in je acca bet stopt, dan zul je erachter komen dat het bijna onmogelijk is om te winnen. Als je elk voetbalweekend een accumulator plaatst met zo’n tien teams erin tegen gemiddelde odds van 1000/1 dan kun je in theorie heel veel geld winnen met slechts een hele kleine inzet, alleen heb je dan statistisch gezien ongeveer eens in de 20 jaar een winnende weddenschap… Dus tel uit je winst. Of niet dus.

Dus tenzij je een krankzinnig talent hebt voor het kiezen van winnende voetbalweddenschappen is het heel erg moeilijk om een acca te kiezen die oploopt tot meer dan 10/1. Zelfs odds van 5/1 levert al een meer dan respectabele return op.

Dat betekent meestal dat je ergens tussen de 3 en 5 selecties moet kiezen, afhankelijk van de odds waartegen je graag inzet. Maar waar het om gaat: je hebt niet heel veel selecties nodig om lekkere return te creëren. En hoe kleiner het aantal selecties, hoe groter de kans dat je wint. Wordt dus niet te inhalig, maar speel om te winnen.

Voorbeeld

  • 1/4 x 1/3 x 1/2 x 4/6 x 4/5 = 13/2
  • 1/3 x 1/2 x 4/6 x 4/5 = 5/1
  • 4/6 x 5/6 x 11/10 = 13/2

Zelfs drie teams met relatieve short odds kunnen al een heel aardige return opleveren:
1/2 x 1/2 x 4/6 = 11/4

Je ziet het, met een slechts een paar selecties kun je al een mooi bedrag winnen. Laat je dus niet verblinden door het grote geld door op teveel selecties te wedden. Als je op tien verschillende wedstrijden wedt, dan moet het dus bij tien wedstrijden allemaal perfect in je voordeel verlopen.

Want voor elke accumulator geldt dat hij zo sterk is als je zwakste selectie. Als negen wedstrijden in je voordeel uitpakken, en slechts eentje niet, dan verlies je alsnog. Hoe minder wedstrijden je selecteert, hoe minder afhankelijk je bent van de factor geluk.

Dek je slim in

Kom je erachter dat één selectie je elke week in de steek laat? Je hoeft natuurlijk niet al je teams te backen om altijd te winnen. Je kunt je ook indekken en een deel van je samengestelde selectie (‘permutations’) coveren met andere bets, waarmee je je verliezen kunt beperken en je winsten laten stijgen.

Meer permutations coveren betekent meer bets, waarmee je natuurlijk je winsten verdunt, maar in sommige gevallen is het wel de beste benadering. Als je vier team acca’s plaatst maar je komt erachter dat één bet je in de steek laat dan kun je met trebles je bets coveren. Dat betekent dat je meer bets plaatst maar je risico gaat wel behoorlijk omlaag.

Voorbeeld

Dit soort weddenschap werkt het beste als de gecombineerde odds op je trebles genoeg zijn om je totale inzet te coveren. Aangezien je 5 bets plaatst en 4 daarvan zouden verliezen als je alleen de treble wint, heb je odds van 4/1 nodig op de trebles om al je bets te coveren. Als het iets minder is, is dat ok. Dan verlies je maar een fractie van je totale inzet als één selectie je in de steek laat.

Dus normaal gesproken zou je deze bet plaatsen:

  • €10 acca op 4 x 4/5 shots.
  • Als alle 4 selecties winnen krijg je een return van €104,97 op je bet (€94,97 winst).
  • Als 3 of minder selecties winnen is het verlies €10.

Maar in plaats daarvan kies je voor deze bet:

  • 4 x €2 trebles en 1x €2 acca op 4 x 4/5 shots.
  • Als alle 4 selecties winnen krijg je een return van €67,65 (€57,65 winst).
  • Als 3 selecties winnen krijg je een return van €11,66 (€1,66 winst).
  • Als 2 of minder selecties winnen is het verlies €10.

De hoeveelheid winst die je moet opgeven valt dus heel erg mee, gezien het voordeel dat je veel minder vaak kunt verliezen. Bereken dus bij de volgende acca’s die je plaatst hoeveel je zou hebben gewonnen of verloren als je al je bets had gecovered – waarbij één selectie verliest, in vergelijking met alleen de accumulator coveren. Als je maar zou hebben gewonnen met deze methode dan is het de moeite waard het vaker zo aan te pakken.

Welke Selecties moet je aan je Acca toevoegen?

Het moeilijkste onderdeel van een (succesvolle) acca is beslissen welke selecties je in deze bet moet stoppen. De meeste gokkers hebben een shortlist van selecties waarbij ze de zwakste afstrepen en alleen de selecties overhouden waar ze het meeste vertrouwen in hebben, voordat ze ze allemaal in één weddenschap stoppen. Maar moeten selecties allemaal in categorieën worden gestopt voordat ze aan accumulators worden toegevoegd?

Een van de meest frustrerende ervaringen bij het wedden op acca’s is natuurlijk dat je een goede value selectie tegen prima odds (5/4 bijvoorbeeld) ziet winnen en dat vervolgens een short prices selectie die je alleen maar had toegevoegd om de odds een boost te geven je in de steek laat.

Wat je moet proberen is om selecties te combineren in één weddenschap waarvan je denkt dat ze ongeveer dezelfde waarde bieden. Wat overigens niet betekent dat ze allemaal dezelfde soort prijs hebben. Een 1/2 shot kan dezelfde vermeende waarde bieden als een 6/4 shot. Het kan slim zijn om twee (of meer) aparte acca’s te plaatsen als dat nodig is om zo je bets op te delen in groepen van vergelijkbare value selecties.

Het maakt trouwens niet uit als deze selecties met ongeveer dezelfde waarde uit verschillende markten komen. Sterker nog, als je naar meer markten kijkt en dus ook meer bets vergelijkt dan zou je dat per saldo meer mogelijkheden moeten opleveren.

Een paar teams backen om hun wedstrijd te winnen, plus ‘total goals’ in één wedstrijd en ‘both teams to score’ in weer een andere wedstrijd is een prima manier om een accumulator samen te stellen! Als je er maar voor zorgt dat de weddenschappen die je aan de acca toevoegt dezelfde waarde bieden.

Odds Vergelijken

De odds verschillen misschien niet heel veel voor individuele voetbalwedstrijden, maar als je een paar selecties combineert kunnen de verschillen in odds snel oplopen. Dit is dus het moment om odds te gaan vergelijken via odds comparison sites.

Het lijkt natuurlijk handig om gewoon altijd via dezelfde bookmaker te wedden, zeker als je geld in een account hebt staan. Maar hoewel dat lekker makkelijk is, kan het wel betekenen dat je 10% of zelfs 20% van je winsten misloopt op je succesvolle bets, omdat je simpelweg niet tegen de beste odds hebt ingezet.

Als gokker moet je dus altijd gebruik maken van odds comparison en vervolgens je acca’s plaatsen bij de bookies die de beste odds bieden op je bets van die week. Op lange termijn kan het het verschil betekenen tussen winst en verlies.

Uiteindelijk gaat het er bij succesvolle accumulators natuurlijk vooral om in hoe goed je erin bent om value bets te kiezen, maar bovenstaande adviezen kunnen er in ieder geval voor zorgen dat je meer wint, of minder verliest.
Good luck.