Wedden op Entertainment & Specials

Entertainment zoals TV programma's en wedden gaan normaal gesproken niet hand in hand, maar er zijn wel wat mogelijkheden om te wedden op Entertainment. Denk eens aan Wie is de Mol, SBS Marble Mania of wie de nieuwe James bond gaat worden.

Geschatte leestijd: 5 minuten

Reality tv-programma’s zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden, net als het afsluiten van weddenschappen op die tv-shows. Denk aan programma’s als X – Factor, American Idol, Wie is de Mol, SBS Marble Mania, het Eurovisie Songfestival, Strictly Come Dancing of wie de nieuwe James bond gaat worden.

De grootste reality televisieshow om op te wedden is Big Brother (yup, die show draait over de grenzen gewoon door.. en door.. en door). Sommige bookmakers maken er meer dan 20 markten voor. Nadat de show een paar weken bezig is, zijn er al duidelijke tendensen te zien, en met name de ‘short priced favorieten domineren de weddenschappen.

Leveren Reality TV weddenschappen iets op?

Deze ‘short priced’ favorieten zijn niet altijd risicoloze weddenschappen. In Big Brother 2007 in de UK stond de tweeling Amanda en Sam op de laatste dag van de wedstrijd op 1/5, maar werd toch verslagen door Brian, die op de tweede plaats de favoriet was. Vaak is het handig om te wachten of er op het laatste moment nog geld wordt ingezet. Laat inzetten gebeurt immers meestal aan de hand van goede informatie.

In de X-Factor competitie van 2006 – ook in de UK – werd Ben meteen de favoriet toen de finale begon, maar hij wist niet eens de laatste show te halen. Leona was een gemakkelijke winnaar; maar aanvankelijk was ze de derde favoriet van de meesten.

Eliminatie markten

In de meeste reality tv-programma’s wordt elke week een van de deelnemers weggestemd. Dit is redelijk eenvoudig te voorspellen omdat het makkelijk te zien is wie het minst getalenteerd is of aan welke deelnemer de kijkers een hekel hebben. Toch zijn er wat problemen bij het wedden op deze markt.

Zo worden in Big Brother de regels vaak veranderd. Het is niet ongebruikelijk voor een of twee deelnemers om de mensen uit te kiezen die uit de show moeten.
Het komt vaak voor dat zelfs de meest gehate huisgenoot ontsnapt aan de nominatie om uit het huis te moeten.

In X Factor 2006 was het overduidelijk dat de broertjes Mc Donalds de slechtste finale-act hadden. Toch wisten ze iedere week naar de volgende ronde door te gaan.
Het Britse publiek staat vaak achter de underdog. Het bleek dat het grootste deel van het Schotse publiek juist stemde voor de McDonald broertjes!

Elke week was het weer een grap dat hun act nog steeds in de finale zat, behalve voor degenen die hun eliminatie backten tegen short odds.

Wedden op Awards

Een andere speciale markt waar op gewed wordt, is op ‘Awards’. Zo wordt er flink gewed op de Oscars en Sports Personality of the Year. Maar men wedt ook op andere prijzen zoals op de Mercury Music Prize, Emmys, Baftas, Brits, Turner & Booker Prizes.

Oscars

Een panel beslist wie de Oscars winnen. Doorgaans zijn er elk jaar weer een aantal goed aangeprezen favorieten, maar het lijkt erop dat de Academy graag afwijkt van deze favorieten bij tenminste een of twee van hun beslissingen. Dat er afwijkende winnaars zijn in enkele van de belangrijkste categorieën, is dus gebruikelijk.

‘Sports Personality of the Year’

De Sports Personality Award wordt (momenteel) door een telefonische poll besloten en lijkt daardoor niet zo moeilijk te voorspellen. Toch zijn de resultaten soms wel onvoorspelbaar. Zara Phillips was de enigszins onverwachte winnaar in 2006, die de topfavoriet Darren Clarke wist te verslaan. Deze prijsuitreiking levert vaak een zeer ‘short priced’ favoriet omdat de kwaliteiten van de sportman normaal met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Gebruikelijke kanshebbers zijn dan ook aanvoerders en andere invloedrijke figuren in voetbal, cricket of rugby teams die in dat jaar boven verwachting hebben gepresteerd.

Risico’s bij het wedden op Entertainment, Reality TV & Awards

Reality TV shows zijn niet geproduceerd om er op te wedden. En dat maakt het een gevaarlijke wedpropositie, vanwege:

 • wijzigingen van de regels, dubbele huisuitzettingen in Big Brother
 • deelnemers die uit de show stappen (geen refunds)
 • deelnemers die toegevoegd of teruggenomen worden (vooral in Big Brother)
 • deelnemers die uit de show worden gezet voor het overtreden van regels
 • grote invloed van het editen van de show op het stemgedrag van de kijkers

Als er bij Awards een zogenaamde ‘zekere winnaar’ in een categorie is, dan betekent dat vaak ‘short odds’. Toch winnen de gedoodverfde winnaars vaak niet, omdat:

 • Veel van de leden van de Academie oudere acteurs zijn – zij stemmen voor wie ze willen laten winnen in plaats van wie zou moeten winnen
 • In de categorieën Acteur / Actrice is het leveren van de beste prestaties niet genoeg – het hangt af van het gespeelde karakter en de film
 • In de Sports Personality Award is het moeilijk te voorspellen wie gaat stemmen
 • Op de Sports Personality kun je gedurende het hele programma stemmen – extra aandacht voor een bepaalde sporter kan dus leiden tot veel extra stemmen op de avond

Wedden op Entertainment | Specials

Over het algemeen zijn ‘specials markten’ slechte weddenschappen omdat er geen cijfers zijn om op af te gaan. De gokkers zijn welbeschouwd aan het gissen of gebruiken hun onderbuikgevoel.

Bedenk waardoor de uitslag allemaal beïnvloed wordt

Vergeet niet om alles vanuit het perspectief van de kijkers en de media te bekijken. Dat is de sleutel tot het afsluiten van succesvolle, speciale weddenschappen!

Bijvoorbeeld: Bij veel reality tv-shows zijn het jonge meisjes die met sms-jes stemmen, terwijl een ‘Academy of Motion Pictures’ beslist wie de Oscars gaan krijgen. Dit wordt wel eens onderschat door de bookmakers en dat is wanneer het interessant wordt!

Zorg dat je de regels kent

Als je de regels niet kent, kun je ook niet verwachten dat je succesvolle weddenschappen afsluit. Bij het wedden op entertainment moet je met een aantal zaken echt rekening houden.

Belangrijke overwegingen bij wedden op Entertainment

Stemmen mensen op hun favorieten of minst favorieten?

Sterkere of opvallende persoonlijkheden krijgen meer stemmen dan rustige types. Als er dus door een stemming te winnen is, dan kan degene met minder persoonlijkheid en minder fans worden geëlimineerd. Als er gestemd wordt op degene die geëlimineerd wordt, dan is de kans groter dat de persoon die negatieve emoties oproept eruit ligt en degene die wat minder opvalt en rustiger is, in de race blijft.

Het is goed om de logica achter een eliminatieproces te begrijpen. Is het mogelijk dat twee favorieten tegen elkaar moeten uitkomen? En wie beslist welke deelnemer doorgaat? Soms heeft medium een verborgen agenda en houdt ze en deelnemer in de race om dat deze bijvoorbeeld veel publiciteit voor de tv-show genereert.

Wanneer is de show op televisie en wie kijkt?

De tv-show ‘Im A Celebrity’ wordt later op de avond uitgezonden dan X – Factor. Daarom doen oudere, minder trendy deelnemers (Tony Blackburn) het beter dan de acts die jongere tieners en kinderen meestal leuk vinden. Uiteraard geven we je nog veel meer informatie over weddenschappen!

Veelgestelde Vragen over wedden op Entertainment

 • New FAQ : Question

  New FAQ : Answer