Messi wint Gouden Bal en Max versus Lewis

Als zelfs Messi vindt dat Messi de gouden bal niet had moeten winnen, waar zijn we dan mee bezig met z'n allen?

Geschatte leestijd: 3 minuten

Alweer Lionel Messi en niet Robert Lewandowski! Alweer Lewis Hamilton en niet Max Verstappen! En er was schaatsen in Salt Lake City.

Lionel Messi wint Gouden Bal

Vorig jaar ging het gala van de Gouden Bal helaas niet door vanwege de coronapandemie, alhoewel de meeste grote voetbalcompetities zoals de Premier League, Bundesliga en La Liga gewoon doorgingen. Het niet uitreiken van de Gouden Bal (of Ballon d’Or) was vooral het gemis van Robert Lewandowski, want de Poolse spits in dienst van Bayern München was de gedoodverfde winnaar: hij won de treble (Bundesliga, Duitse beker en Champions League) met Bayern München én hij werd topscorer in alle drie de competities.

Afgelopen jaar werd Lewandowski opnieuw kampioen en bleef hij aan de lopende band scoren, maar had hij de pech dat hij geen andere grote prijs won. Lionel Messi beleefde een slecht 2020, maar pakte in 2021 eindelijk voor het eerst een grote prijs met Argentinië: de Copa América, oftewel het Zuid-Amerikaans kampioenschap. Dat en het feit dat hij nog steeds een begenadigd voetballer is, gaf waarschijnlijk voor veel journalisten de doorslag om meer op Messi te stemmen.

De Argentijn kreeg 613 punten, Lewandowski 580 en Jorginho (Champions League met Chelsea en EK 2020 met Italië) kreeg 460 punten. Cristiano Ronaldo werd zesde achter het Franse duo Karim Benzema en N’Golo Kanté. Messi won weliswaar, maar vindt dat Lewandowski sowieso een Gouden Bal verdient.

Max Verstappen en Lewis Hamilton nek-aan-nek

Wat een spannende race was dat in Saudi-Arabië! Het circuit van Jeddah voor de Formule 1 Grand Prix Saudi-Arabië is eigenlijk een soort Monaco 2.0 met nauwelijks mogelijkheden tot inhalen, maar het werd toch een spektakelstuk. De wedstrijd werd meerdere keren herstart en stilgelegd via de safety car, Max Verstappen en Lewis Hamilton wisselden de koppositie af en het meest opzienbarende was natuurlijk toen Hamilton achterop Max knalde.

Hamilton was na afloop niet te spreken over deze actie van Max Verstappen: “Hij ging duidelijk over de grens. Ik begreep ook niet helemaal wat er aan de hand was. Ik zat te denken dat hij een of andere gekke tactiek uitprobeerde. Hij ging zo hard op de rem dat ik bijna vol op hem knalde. Het lijkt hem niet uit te maken of we allebei de finish halen. Ik heb al zo vaak botsingen met deze man moeten voorkomen. Ik weet ook niet wat er allemaal om gaat in zijn hoofd.”

Wereldbeker schaatsen: Nils van der Poel oppermachtig

Afgelopen weekend was het ook weer tijd voor schaatsen op een van de snelste banen ter wereld: Salt Lake City. De hoogte zorgt voor snelle tijden, maar ook voor zware inspanningen. Voor een aantal Nederlandse schaatsers was het een tussenstop richting het OKT, het Olympisch kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen Peking 2022. Irene Schouten (3000 meter) en Thomas Krol (1000 meter) zorgden voor de enige Nederlandse overwinningen.

In februari van dit jaar reed de Zweed Nils van der Poel (een echte Zweed met een Nederlandse opa) al een opmerkelijk wereldrecord. In Thialf Heerenveen, het wereldrecord 10.000 meter. En hij liet zich afgelopen weekend opnieuw zien als beste stayer van de wereld. Toen hij op de 5000 meter 0.3 seconden onder de tijd van Ted-Jan Bloemen (een Nederlander in Canadese dienst) uit 2017 reed. Dat zorgde voor een mooie ontmoeting tussen de twee.

Bekijk alle uitslagen van de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City.