Bos historisch brons, Super Schulting en LA Rams winnen Super Bowl

We zijn weer verwend met topsport! Schulting, Bos en Schouten deden het geweldig, en de LA Rams winnen Super Bowl!

We zijn afgelopen week weer verwend met topsport! Suzanne Schulting, Kimberley Bos en Irene Schouten deden het geweldig, en er was natuurlijk weer een geweldige halftime show! De LA Rams winnen Super Bowl!

Kimberley Bos pakt historisch brons op skeleton

De meeste Nederlandse sportliefhebbers kunnen het zo oprakelen. Nederland won op de Olympische Winterspelen bijna alle medailles bij het langebaanschaatsen, een paar bij het shorttrack, goud en tweemaal zilver bij het kunstrijden in de jaren ‘60 en goud bij het snowboarden voor Nicolien Sauerbreij in 2010.

Sinds afgelopen weekend kunnen we skeleton aan dat rijtje toevoegen. Want Kimberley Bos baarde al opzien door dit seizoen het wereldbekerklassement te winnen en Europees kampioen te worden. Ze ging dan ook als medaillekandidaat naar Peking 2022.

In de training en bij de eerste twee runs ging het moeizaam en na haar vierde en laatste run moesten er nog drie dames afdalen. Toen de Duitse Tina Hermann achter haar tijd bleef, wist ze dat ze minimaal brons had. De Duitse Hannah Neise en de Australische Jaclyn Naracott bleven Bos voor, maar dat kon haar niet deren. Ze was uitzinnig van vreugde met brons. Check hier haar laatste run en reactie:

Shorttrack relay met Suzanne Schulting goud

Tweemaal goud en eenmaal zilver, dat is nu al de oogst van Suzanne Schulting op de Winterspelen. De koningin van het shorttrack beleefde eerder nog een slecht begin van de Olympische Spelen toen ze zelf uit het niets viel bij de gemengde aflossing. Daarna gaf ze haar koppositie op de 500 meter af aan Arianna Fontana, waardoor ze genoegen moest nemen met zilver. 

Lara van Ruijven in het hart

Maar na winst op de 1000 meter pakte ze ook met de vrouwen aflossing goud. En het was nu niet Schulting die het verschil maakte, maar Xandra Velzeboer die op geweldige wijze haar koppositie terug pakte na een aanval. Schulting maakte het uiteindelijk af en daardoor was er goud voor haar, Velzeboer, Yara van Kerkhof en Selma Poutsma. Bij de bloemenceremonie gingen vier wijsvingers de lucht in voor Lara van Ruijven.

Van Ruijven was een zeer verdienstelijk shorttrackster (wereldkampioen 2019, brons met de aflossing op de Spelen van 2018 en drievoudig Europees kampioen) tot het noodlot in 2020 toesloeg. In Frankrijk overleed ze plotseling op 27-jarige leeftijd aan een auto-immuunziekte. Dat raakte de hele shorttrackploeg diep in het hart.

En direct na deze gouden medaille dacht iedereen aan Van Ruijven. “Het is ook dankzij haar dat we hier staan. Ze heeft ons op dit niveau gebracht. We missen haar nog steeds. Dit was onze gezamenlijke droom. Het is onwijs heftig en naar dat ze dit niet meer kan meemaken”, aldus Yara van Kerkhof. Hieronder de beelden van de finalerace:

Sprookje voor Erin Jackson op 500 meter

Het is nog niet het toernooi van de Nederlandse mannen bij zowel shorttrack als langebaanschaatsen. De shorttrackmannen pakten geen enkele medaille, terwijl de langebaanschaatsers alleen goud pakten met Kjeld Nuis op de 1500 meter. Er was wel tweemaal zilver voor Patrick Roest achter Nils van der Poel op de vijf en tien kilometer, en zilver voor Thomas Krol op de 1500. Op de ploegenachtervolging wordt het moeilijk tegen Noorwegen, maar we hebben ook nog de 1000 meter.

Op de 500 meter bij vrouwen zagen we echter ook een prachtig sprookje dat volgens de NOS waarschijnlijk verfilmd gaat worden. De 29-jarige Erin Jackson had tot 2016 nooit op schaatsen gestaan, wel op inline skates met de oudere Brittany Bowe en Joey Mantia. Na haar eerste stappen op het ijs in Nederland begon ze als schaatsster en werd ze 24e op de 500 meter in Pyeongchang 2018. 

Ze ontwikkelde zich echter goed door naast haar twee studies en moeilijke persoonlijke omstandigheden (onder meer financieel). En begin dit seizoen pakte ze ineens drie wereldbekerzeges op rij. Bij de kwalificatie voor Peking ging ze echter de fout in, maar goede vriendin Brittany Bowe zag in dat Jackson meer kans maakte op de 500 meter en stond haar plek af aan haar. En zondag kwam het allemaal samen voor Jackson die uiteindelijk 0,08 seconde sneller was dan Miho Takagi:

Super Bowl: LA Rams winnen Super Bowl tegen Cincinatti Bengals

Voor de tweede keer in de geschiedenis hebben de Los Angeles Rams de Super Bowl gewonnen, de finale van het NFL American football. In een spannende wedstrijd kwamen de Rams knap terug van een 20-13 achterstand tegen de Cincinatti Bengals. Halverwege de wedstrijd was Rams wide receiver Odell Beckham Jr. uitgevallen met een blessure, waardoor alle ogen van de Bengals defensie op de andere receiver Cooper Kupp waren gericht.

Dat maakte het extra knap dat Kupp, in het reguliere seizoen al de beste wide receiver, twee touchdowns scoorde en acht passes ving voor 92 yards. De Rams werden ook vooral ondersteund door een ijzersterke defensie, die Bengals-quarterback Joe Burrow maar liefst zeven keer sackte. Kupp kroonde zich tot MVP door ook onder meer de winnende touchdown te vangen met minder dan anderhalve minuut op de klok:

LA Rams – Cincinatti Bengals

En natuurlijk was er ook een spetterende halftime show met Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige en een verrassingsoptreden van 50 Cent. Bekijk de Super Bowl halftime show.

Twee keer geel in 6 seconden: hoe doe je dat?

Nou, simpel als je Gabriel Martinelli heet. Misschien ietwat streng, maar niet onterecht, toch? Oordeel zelf: