Wed Meesters | Wedtips van de Week

Kwalificatie WK 2022: Cristiano Ronaldo en Portugal staan voor eerste horde

De UEFA kwalificatie WK 2022 komt in de laatste fase terecht. In de play-offs staan onder meer Italië, Portugal en Zweden.

De UEFA kwalificatie WK 2022 komt in de laatste fase terecht. In de play-offs staan onder meer Italië, Portugal en Zweden.

WK 2022 kwalificatie: geen Rusland

Het wereldkampioenschap voetbal 2022 Qatar heeft ook al de gevolgen ondervonden van de oorlog door Rusland in Oekraïne. Beide landen waren namelijk als nummer 2 naar de play-offs gegaan en na de Russische invasie begonnen landen zich te roeren. Polen, Zweden en Tsjechië weigerden al tegen Rusland te spelen en uiteindelijk besloot FIFA om het land helemaal uit te sluiten van de play-offs.

Het gevolg was dat Polen in Pad B, eigenlijk de tegenstander van Rusland, direct naar de finalewedstrijd ging. Zweden en Tsjechië moeten onderling nog uitmaken wie tegen Polen uitkomt voor een WK ticket. Oekraïne staat in Pad A tegenover Schotland, maar die wedstrijd is voorlopig tot juni uitgesteld.

Overzicht UEFA play-offs WK 2022

Pad A

  • 24 maart: Wales – Oostenrijk
  • xx juni?:   Schotland – Oekraïne
  • Juni: winnaars tegen elkaar voor WK-ticket

Pad B

  • Walk-over: Rusland – Polen
  • 24 maart:   Zweden – Tsjechië
  • 29 maart: winnaars tegen elkaar voor WK-ticket

Pad C

  • 24 maart: Italië – Noord-Macedonië
  • 24 maart: Portugal – Turkije
  • 29 maart: winnaars tegen elkaar voor WK-ticket

Zweden – Tsjechië

Bijna een jaar geleden, na een afwezigheid van vijf jaar, maakte Zlatan Ibrahimovic zijn rentree in het Zweedse elftal. De inmiddels 40-jarige spits van AC Milan speelde vorig jaar vier wedstrijden voor Zweden, maar kwam niet tot scoren. Wel pakte hij met zijn land de tweede plek achter Spanje in groep B, waardoor Zweden nu in deze play-offs staat. Alleen moet de kwartfinalist van het WK 2018 het doen zonder de flamboyante aanvaller. Hij is namelijk geschorst vanwege een gele kaart in de laatste wedstrijd tegen Spanje.

Dat zal tegenstander Tsjechië goed doen. Dat land kwalificeerde zich voor deze play-offs door de Nations League. Tsjechië is altijd sterk genoeg om zich te kwalificeren voor het EK, maar ontbrak op de afgelopen drie WK’s. De relatief onervaren ploeg van Tsjechië was redelijk sterk in de groepsfase met België en Wales, maar scoort moeilijk. Zweden zal een geduchte tegenstander zijn.

Italië – Noord-Macedonië

Het is natuurlijk best raar: de Europees kampioen van 2020 die zich via de play-offs moet plaatsen voor het WK 2022. Maar Italië heeft dat helemaal aan zichzelf te wijten. Door tweemaal gelijk te spelen tegen Zwitserland en eenmaal tegen Noord-Ierland en Wit-Rusland, eindigde Italië als tweede in de groep achter de Zwitsers.

De tegenstander nu is Noord-Macedonië, wat vermoedelijk nog niet zo’n groot probleem moet zijn. Dat land verraste wel een keer door Duitsland met 2-1 te verslaan, maar Italië is op papier veel sterker. Spelers als Marco Verratti, Lorenzo Insigne, Ciro Immobile en Jorginho vrezen eerder de tegenstander in de mogelijke finale voor het WK-ticket: Portugal.

Portugal – Turkije

De loting was de twee sterkste landen in deze play-offs namelijk niet gunstig gezind. Portugal en Italië werden namelijk in hetzelfde pad geloot, waardoor een van de twee zal ontbreken op het WK 2022. Cristiano Ronaldo ontbrak sinds zijn debuut bij het Portugese team in 2003 nog nooit op een eindtoernooi. De spits van 115 goals in 184 interlands moet nu zijn ploeg op sleeptouw nemen.

In de eerste ronde treffen ze een andere bekende plaaggeest van ons Oranje, namelijk Turkije. In deze kwalificatie wist Louis van Gaal met het Nederlands Elftal uiteindelijk af te rekenen met Turkije, maar dat ging bijzonder moeizaam. De Turken lieten met een 4-2 zege op Oranje zien dat ze niet zomaar onderdoen voor grote voetballanden. Zij hopen na 20 jaar eindelijk weer op een WK actief te zijn. Spits en aanvoerder Burak Yilmaz, generatiegenoot van Cristiano Ronaldo, moet zijn jonge ploeggenoten langs het sterke Portugal zien te leiden.

Wales – Oostenrijk

Een ander land dat hunkert naar deelname aan een WK is Wales. Zij waren alleen in 1958 erbij en stonden alleen in 2016 en 2020 op een EK. Wales moest alleen België voor zich dulden in de kwalificatie, waardoor ze nu nog een aardige kans maken. Bijna alle spelers zijn actief in Engeland, maar ze vertrouwen natuurlijk op Real Madrid-aanvaller Gareth Bale en Aaron Ramsey die tegenwoordig bij Rangers speelt.

Tegenstander Oostenrijk werd slechts vierde in groep F (achter Denemarken, Schotland en Israël), maar mag op basis van de Nations League aantreden in deze play-offs. Zij ontbreken ook al 24 jaar op het WK, maar waren sterk op het EK 2020. Italië had verlenging nodig om met Oostenrijk af te rekenen in de achtste finale. Marko Arnautovic en David Alaba zijn veruit de meest ervaren krachten voor het Alpenland.