Paralympische Spelen | Wedden op de Paralympische Spelen

Wedden op de Paralympische Spelen is enorm gegroeid in populariteit. Niet zo gek ook, want de Paralympische Spelen bieden net als de Olympische Spelen heel veel verschillende mogelijkheden om te wedden. En wie zich een beetje in dit event verdiept zal zien dat er meerdere kansen op winst liggen. En passant pak je ook nog prachtige sportprestaties mee van inspirerende atleten.

Geschatte leestijd: 12 minuten

De Paralympische Spelen zijn inmiddels het traditionele toetje van de Olympische Spelen. Waar de gewone spelen garant staan voor allerlei weddenschappen en kansen op winst, geldt hetzelfde voor de Paralympische Spelen.

Net als andere sporten die minder op de voorgrond staan, bieden ook de evenementen op de Paralympische Spelen kansen voor punters. Door de juiste informatie te verzamelen, kan het inzetten op de Paralympische Spelen heel lucratief zijn.

Historie Paralympische Spelen

Hoewel de Paralympische Zomerspelen al sinds de jaren 60 bestaan, zijn ze pas sinds kort echt populair. Pas in 2012 pikte de gok gemeenschap de Paralympische Spelen op. Die editie werd in Londen georganiseerd. In 2016 kwam het wedden op stoom kwam tijdens de Paralympische Spelen van Rio. Vergeleken met de Olympische Spelen was het gok volume in 2016 ongeveer 7,5%.

Dat 2012 de eerste succesvolle Paralympische Spelen was in termen van publieke aandacht heeft alles te maken met media-aandacht. Nu het evenement de aandacht krijgt die het verdient, neemt de vraag om te wedden ook toe.

De bookmakers werken hard om het evenement in hun portfolio op te nemen. Het is tijd om sportweddenschappen net zo inclusief te maken als sport zelf. Technisch zijn er echter nog wel wat hindernissen die om een oplossing vragen.

Onderscheid in categorieën

Net als de Olympische Spelen, waar je bijvoorbeeld gewichtscategorieën hebt, kennen ook de Paralympische Spelen categorieën van handicaps. Deze categorieën zijn uiteraard anders ingestoken. Denk aan verminderd passief bewegingsbereik, intellectuele beperking, verminderde spierkracht, slechtziendheid, verschil in beenlengte, athetose, ledemaat deficiëntie, ataxie, hypertonie en kleine gestalte.

Hoe te wedden op de Paralympische Spelen

Wedden op de Paralympische Spelen lijkt het meeste op wedden op de Olympische Spelen. Je kunt alleen op medaille winst inzetten of op elk event los. Dus bijvoorbeeld op de kwartfinales van de 100m hordelopen. Je kunt in elke fase van het toernooi wedden. Per evenement en sport is het mogelijk om de winnaar te kiezen en vaak ook te bepalen met welke marge gewonnen wordt. 

Houd er rekening mee dat elke sport zijn eigen ontwikkeling heeft tijdens de Paralympics. Zo is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de agenda van de kwalificaties voor finales. Iets anders waar je op kunt wedden dat atleten Paralympische of zelfs wereldrecords in hun discipline breken.

Grote verschil wedden Paralympische Spelen vs Olympische Spelen

Het verschil tussen Olympische Spelen en Paralympische Spelen is dat de laatste meer moeite heeft om het speelveld gelijk te houden. Vandaar de categorieën. Dit leidde in het verleden tot controverses over wel of niet valsspelen. Dit mag uiteraard geen excuus zijn om de sport en de wedopties niet te blijven promoten!

In totaal zijn er op die manier zes categorieën waarin weer per sport competities worden georganiseerd:

 • Sporters met een amputatie, waarbij weer verschil wordt gemaakt in het aantal amputaties. Misschien wel de bekendste paralympisch atlete van de afgelopen jaren, Marlou van Rhijn, rende bijvoorbeeld in T43 en T44. Categorieën die aangeven dat sporters respectievelijk twee of één prothese hebben. 
 • Sporters met een hersenbeschadiging, waardoor spelers minder spiercontrole hebben. Het gaat hier bijvoorbeeld om iemand die een hersenbloeding heeft gehad, niet om een intellectuele beperking. 
 • Sporters in een rolstoel.
 • Sporters met (alleen) een visuele beperking.
 • Sporters met een intellectuele beperking. 
 • Sporters met beperkingen die niet goed in een van de bovenstaande categorieën passen. 

Sommige sporten hebben een uiteenlopend aantal evenementen. Zo krijgen sporters in al die categorieën een kans om mee te doen. Bij andere sporten zitten de categorieën al in de sport. Blindenvoetbal en rolstoelbasketbal zijn voorbeelden van sporten die duidelijk bij één soort beperking horen.

Live wedden en gewoon wedden

Behalve de gewone weddenschappen bieden veel bookmakers ook live weddenschappen. Hiermee zet je nog in als de wedstrijd al is begonnen. Ideaal als je op een willekeurig moment op zoek bent naar een interessante weddenschap. Of als je eerst even wilt afwachten hoe de eerste paar minuten verlopen. 

Tijdens de Paralympics worden bijna iedere dag evenementen georganiseerd. Daardoor biedt wedden op de Paralympics twee weken lang allerlei buitenkansjes. Ook is het plaatsen van sportweddenschappen op de Paralympische Spelen een goede kans om kennis te maken met nieuwe sporten. 

Verschillende sporten om op in te zetten

Voor de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs worden dezelfde 22 sporten aangeboden als in Tokio. Waarbij ook op hetzelfde aantal evenementen en sporters wordt gemikt. Dit is goed nieuws voor jou als liefhebber van sportwedden. Veel van dezelfde sporters en evenementen zullen immers weer terug komen. Met meer informatie vergroot je je kansen natuurlijk. 

Populairste sporten bij de Paralympics

Niet alle sporten krijgen dezelfde aandacht, maar sommige sporten mag je eigenlijk niet missen. De populairste sporten worden vast aangeboden bij de bookmakers. Op deze sporten en evenementen kun je dus in ieder geval rekenen. 

Voetbal vijf tegen vijf (blindenvoetbal)

Blindenvoetbal wordt gespeeld op een kleiner veld. Met vier veldspelers, een keeper (die wel mag zien) en een bal die geluid maakt. De grote voetballanden als Brazilië, Argentinië en Spanje maken ook hier de meeste indruk. Brazilië heeft tot nu toe alle gouden medailles gewonnen. Een inzet op goud in 2024 is dus zeer waarschijnlijk een waardevolle inzet. Hoewel de odds natuurlijk bescheiden zullen zijn. Een spannender inzet is de tweede plek, die in het verleden al eens naar China en Iran is gegaan. 

Basketbal

Paralympisch basketbal verschilt van gewoon basketbal door de inzet van rolstoelen. Verder verschilt rolstoelbasketbal weinig van gewoon basketbal. Wel zijn de posities van de spelers bijzonder strategisch: het ontwerp van de rolstoel verschilt steeds per positie. Hiermee is rolstoelbasketbal een toegankelijke sport op de Paralympische Spelen.

Rolstoelbasketbal heeft ook een steeds oranjer tintje. De dames wonnen in 2012 en 2016 brons, en in Tokio volgde zelfs goud. De mannen hadden hun hoogtijdagen in de jaren ’80 en ’90, maar kwalificeren zich regelmatig voor het eindtoernooi. Voor een mannenteam met grote kansen staan de Amerikanen garant. 

Rolstoelrugby

Rolstoelrugby is precies zo ruig als de titel doet vermoeden. Anders dan bij rolstoelbasketbal zijn teams hier gemengd. Hoewel de dames zeker in de minderheid zijn (al doen ze niet onder voor de mannen). Wie benieuwd is hoe een contactsport eruit ziet in rolstoelen, komt met rolstoelrugby helemaal aan z’n trekken. Het speelveld lijkt op een basketbalveld, waarin twee teams van vier spelers aan de overkant proberen te komen. In tegenstelling tot gewoon rugby is het hier wel toegestaan om vooruit te passen. Behalve wedden op rolstoelrugby is dit ook een Paralympische sport die het kijken dubbel en dwars waard is.  

Paralympische sporten met hoge kansen voor Nederlanders

Nederland is sinds 1960 vaste prik bij de Paralympische Spelen. Waarbij TeamNL in een paar sporten echt uitblinkt. Benieuwd naar de beste sporten om in te zetten op Nederlandse spelers in de Paralympische Spelen? Richt je dan vooral op de volgende sporten.  

Tennis

Tennis op de paralympische spelen is een van de bekendste sporten. Er zijn zes evenementen. Sinds de introductie van rolstoeltennis op de Paralympische Spelen heeft Nederland steeds de beste resultaten gehaald. De teller staat inmiddels op 51 medailles in totaal. Wie graag inzet op Nederlandse helden, heeft met deze sport genoeg kanshebbers om uit te kiezen. 

Zwemmen

Zwemmen is een andere toegankelijke sport, hoewel de classificaties hier veel meer verschillen. Er zijn bijna 150 verschillende evenementen. Waarbij afstanden en soorten beperking zorgen voor de verschillen. Er zijn tien verschillende classificaties. Variërend van verlamde sporters die normaal in een rolstoel zitten tot zwemmers met visuele beperkingen. 

Fietsen

Waar Nederland in de gewone zomerspelen vooral op zwemgebied goed kan concurreren met de grote landen, haalt het bij de Paralympische Spelen veel medailles in het fietsen. Maar liefst negen gouden medailles in Tokio. In het fietsen worden vier categorieën onderscheiden, die ieder weer eigen afstanden hebben:

 • Tandemfietsen: voor atleten met een visuele beperking, waarbij een begeleider (die wel kan zien) meefietst. 
 • Handfietsen: voor sporters die hun benen niet of beperkt kunnen gebruiken.
 • Driewielers: voor sporters met een beperking die zorgt voor ongecontroleerde bewegingen. 
 • Gewone fietsen

Uniek aan het fietsen bij de Paralympische Spelen is dat sommige categorieën gemengd rijden. Dit houdt in dat een driewieler en een handfiets aan dezelfde wedstrijd kunnen deelnemen. Al worden de resultaten wel per categorie bijgehouden. 

Paardrijden

Een heel interessante categorie voor wedden op de Paralympische Spelen is het paardrijden. Vooral amazone Sanne Voets kan hier hoge ogen gooien. Voets heeft op twee opeenvolgende Paralympische Spelen medailles gewonnen: in Rio de Janeiro en Tokio.

In 2016 werd ze later pas opgeroepen als vervanger, maar dat leverde direct een gouden medaille op. Dat kunstje herhaalde ze met hetzelfde paard in 2021 weer. Dus als paard Demantur ook de spelen van 2024 haalt, heeft Voets hier de beste papieren. 

Atletiek

Net als bij de gewone spelen is atletiek ook hier een lange lijst aan evenementen. 168 om precies te zijn. Waardoor er net iets meer atletiekonderdelen zijn dan evenementen in het zwemmen. Liefhebbers van atletiek hebben daardoor altijd een evenement om (live) op in te zetten. Ook voor het inzetten op Nederlanders is atletiek een goede keuze: in 2021 werden hier zeven medailles gehaald.  

Tafeltennis

Tijdens de Paralympische Spelen kun je je vaak verwonderen over de wilskracht van atleten. Waarbij tafeltennis misschien wel het meest opvalt. Doordat sporters met allerlei beperkingen meedoen, is tafeltennis een ode aan de Paralympische gedachte. Voor Nederlanders biedt Frederique van Hoof bovendien perspectief. Deze tafeltennister bereidde zich voor op de spelen van Parijs 2024, maar werd in 2021 alvast opgeroepen voor Tokio. Waar ze prompt zilver won met Kelly van Zon. 

Unieke sporten op de Paralympische Spelen

Drie sporten die overigens alleen voorkomen op de Paralympische spelen, zijn: boccia, goalball en bankdrukken. Boccia is een variant op jeu-de-boules die met rolstoelsporters wordt gespeeld. Goalball is een sport waarin teams van drie visueel beperkte spelers een bal onderhands in het doel van de tegenstander proberen te gooien. 

Boccia

Boccia heeft geen vaste stroom Nederlandse atleten die meedoen om de medailles, maar als curling een publieksfavoriet is (ook bij de Paralympische winterspelen), zou boccia dat moeten zijn op de zomerspelen. Het gaat immers om bijna dezelfde sport: ballen zo dicht mogelijk bij het doel krijgen en eventueel zorgen dat de tegenstander niet dichterbij ligt.

Bij de Paralympische spelen wordt boccia voornamelijk beoefend door sporters met een hersenverlamming. Alle deelnemers zitten in een rolstoel en hebben verschillende manieren om tot de precisie te komen die hier voor medailles belangrijk is.    

Goalball

Goalball is een even simpele als spectaculaire sport. Het speelveld heeft plek twee teams van drie spelers, waarbij ieder team een doel verdedigt dat de breedte van de hele achterlijn inneemt. Alle spelers hebben een visuele beperking en dragen oogbedekking. Doordat de bal is gevuld met belletjes, zijn spelers aangewezen op hun gehoor. Door (spectaculair) onderhands de bal naar de andere kant te gooien, proberen teams om een doelpunt te maken. Goalball leent zich uitstekend voor live inzetten. 

Bankdrukken

Bankdrukken is inderdaad een unieke sport, maar wel duidelijk afgeleid van het gewone gewichtheffen dat de reguliere zomerspelen aanbieden. Aan bankdrukken hoeven we weinig uit te leggen: het gaat erom wie het meeste gewicht weet te drukken. Nederland heeft voor het laatste een medaille gehaald in 2016, toen Melaica Tuinfort meedeed in de finale.  

Tips voor het wedden op de Paralympische Spelen

Zoals met alle vormen van sportweddenschappen helpt het ook bij wedden op de Paralympische Spelen om informatie te verzamelen en toe te passen op de weddenschappen. Daarnaast zijn er nog een aantal tips die specifiek voor deze competitie gelden. 

 • Richt je op bepaalde sporters. Bij het zwemmen alleen al zijn er bijna 150 verschillende categorieën.  Doordat sporters vaak in verschillende categorieën zijn ingedeeld, is het overweldigend om de hele sport bij te houden. De makkelijkste manier om je voor te bereiden op Parijs 2024 is door Nederlandse sporters op weg te volgen. 
 • Vergelijk teams van afgelopen jaren. Om een beter beeld te krijgen van de kansen per team, kun je ook de afgelopen editie van de Paralympische Spelen bekijken. Hoewel er natuurlijk verloop is in de sporters, is het verloop kleiner dan in de gewone sportwereld. Een basketballer van eind 30 is geen uitzondering. 
 • Kijk welke landen zich specialiseren. Het begeleiden van een Paralympisch team is vaak best een logistieke uitdaging. Op het moment dat een sport expertise heeft, zullen de resultaten vaak volgen. Een goed voorbeeld is het Nederlandse rolstoelbasketbalteam van de dames, dat al een aantal jaren in de lift zit. 
 • Bekijk hoogtepunten en wedstrijden van eerdere jaren. Het is makkelijker om op een voetbalwedstrijd in te zetten, omdat voetbal al een onderdeel uitmaakt van de Nederlandse cultuur. Voor veel van deze sporten is het goed om hoogtepunten en statistieken uit eerdere jaren op te zoeken om meer context te hebben bij het plaatsen van weddenschappen. 
 • Vergelijk bookmakers. Door de beste bookmakers voor het wedden op de Paralympische Spelen uit te zoeken, maak je optimaal gebruik van dit evenement. Het aanbod en de odds kunnen per bookmaker enorm verschillen, ook qua live weddenschappen. Veel bookmakers hebben bovendien speciale promoties rondom een evenement of bieden gratis sportweddenschappen als je een nieuw account aanmaakt. Inzetten op de Paralympische Spelen is een prima reden om gebruik te maken van zo’n welkomstbonus.  

Er is iets voor iedereen!

Tijdens de Tokyo Paralympics 2021 zijn er 22 sporten waar je uit kunt kiezen om op te wedden. Kies gewoon uit de volgende opties: Boogschieten, Atletiek, Badminton, Boccia, Kano, Fietsen, Paardensport, Voetbal 5-a-side, Goalball, Judo, Roeien, Schieten, Zitvolleybal, Zwemmen, Tafeltennis, Taekwondo, Triatlon , rolstoelbasketbal, rolstoel schermen, rolstoelrugby en rolstoeltennis.

Mogelijk zijn nog niet al deze evenementen beschikbaar voor weddenschappen, omdat het een kwestie van vraag en aanbod is welke sporten als eerste worden geïntegreerd. Maakt het uit? De Paralympics zijn een geweldig evenement met veel geweldige memorabele sportmomenten. Als toeschouwer groei je in het toernooi en leer je over de atleten die niet vaak hun moment in de schijnwerpers kregen. Wedden komt vanzelf als het toernooi zich ontvouwt.

Toegegeven, er zijn niet veel deskundige tipsters op de Paralympische Spelen. Je staat er grotendeels alleen voor. Dat maakt dit evenement vrij uniek in de wereld van weddenschappen en het geeft kansen, kansen om zelf een Paralympische expert tipster te worden!

Veelgestelde Vragen

We hebben de meest gestelde vragen van spelers over wedden op de Paralympische Spelen op een rij gezet.

 • Hoe werkt het plaatsen van sportweddenschappen?

  Als je eenmaal op de website van de bookmaker bent, klik je een weddenschap aan. Die weddenschap verschijnt op je betslip, waar je ook de waarde van je inzet kiest. Naast die gewone inzetten op de eerste pagina zijn er soms tot honderden andere inzetten beschikbaar voor een wedstrijd.

 • Welke omstandigheden moet ik rekening mee houden wanneer ik op sport gok?

  De omstandigheden die van belang zijn, verschillen per sport. Voor voetbal zijn de weersomstandigheden beperkt van belang, terwijl het bij paardenrennen ontzettend belangrijk is. Dit is een van de redenen dat je moet inzetten op sporten die je kent.

 • Hoe maak ik kans op winst met sportwedden?

  Je wint met sportweddenschappen door discipline te combineren met het kiezen van de beste weddenschappen. Het vinden van de juiste weddenschappen vergt onderzoek, weten welke informatie belangrijk is en ervaring. Op de website van Wed Meesters maak je optimaal gebruik van ons onderzoek en onze jarenlange ervaring. We geven je de belangrijkste informatie voor het slim spelen. Ook leer je hier alles over de discipline die de basis zorgt voor winnen met sportweddenschappen.

 • Hoe beperk ik verliezen met wedden op sport?

  Die discipline helpt vooral bij het voorkomen van verliezen. Het belangrijkste om verliezen te beperken met sportwedden is alleen in te zetten op de beste wedstrijden. Dit betekent dat je van tevoren onderzoek gedaan hebt, niet inzet op sporten die je niet kent en nooit speelt om je verliezen goed te maken. Deze maatregelen zorgen ervoor dat je bewust speelt en zo inzetten vermijdt die een veel lagere winkans geven.

 • Hoe vergelijkt Wed Meesters bookmakers?

  We spelen zelf bij de bookmakers voor een authentieke ervaring. Daarnaast lezen we de voorwaarden goed door en kijken we naar promoties, betrouwbaarheid en reputatie van iedere bookmaker.

 • Waar kan ik terecht met een gokprobleem (van mijzelf of van een ander)?

  Hulp nodig met een gokprobleem (van jezelf of van een ander)? Bel dan: 0900 14 50 of vind meer hulp en informatie op onze verantwoord spelen pagina.