Wed Meesters | Wedden op EK Allround

EK Sprint | Wedden op Schaatsen in de EK Sprint

Tak-tak-tak! Zo hard als de schaatsen klappen, zo snel gaat de actie bij wedden op EK Sprint Schaatsten. De ideale voorbereiding begint hier.

Estimated reading time: 7 minuten

Wist je dat je pas sinds 2017 kunt wedden op het EK Sprint schaatsen? Nou is sprinten altijd spectaculair, dus het is een mooie toevoeging aan de ISU kalender. Maar het blijft vreemd dat ze daar zo lang over moesten doen.

Weet jij hoe succesvol Nederland is op het sprinten, waar we decennia lang niet in meededen? De laatste jaren hebben we natuurlijk fantastische sprinters die zich kunnen meten met de wereldtop. Op het EK Sprint schaatsen hoeven ze ‘alleen’ af te rekenen met landen als Rusland, Duitsland en Noorwegen. Wij gaan dieper in op de opzet, geschiedenis en statistieken van dit toernooi. En natuurlijk kijken we naar alle mogelijkheden voor wedden op schaatsen EK Sprint.

Opzet van de EK Sprint schaatsen

Al sinds de jaren ‘80 zijn toernooien als het WK Allround en WK Sprint hetzelfde qua opzet. De gemiddeld snelste schaatser over vier afstanden wint uiteindelijk ook het toernooi. In een ver verleden kon je nog wel eens winnen als je drie van de vier afstanden had gewonnen. Maar tegenwoordig kun je je geen val veroorloven, zeker niet op een sprinttoernooi. Dus de opzet van het EK Sprint is net zo simpel: de snelste over twee keer 500 meter en twee keer 1000 meter is de kampioen.

EK Sprint schaatsen: Geschiedenis

Dit toernooi is er sinds 2017, maar wordt slechts om de twee jaar verreden. Daarom zijn er tot nu toe drie edities geweest van het EK Sprint. Laten we deze edities onder de loep nemen bij zowel de mannen als de vrouwen.

EK Sprint 2017 mannen

Het leuke is dat het EK Sprint tegelijk wordt gehouden met het EK Allround. Dus naast alle sprinters konden de fans ook genieten van helden als Sven Kramer en Ireen Wüst die in 2017 de allround titel pakten in Thialf. Nederland begon het sprinttoernooi met Kai Verbij, Kjeld Nuis en Ronald Mulder. Die laatste won knap de eerste 500 meter voor Roeslan Moerasjov, Nico Ihle en Kai Verbij.

De eerste 1000 meter was een prooi voor specialist Kjeld Nuis, die zoals verwacht veel had toegegeven op de 500 meter. Kai Verbij deed zichzelf een groot plezier door tweede te worden, Nico Ihle werd vierde. Ook de tweede 500 meter ging naar Ronald Mulder met weer een tweede plek voor Kai Verbij vlak daarachter. Verbij sloot het toernooi als winnaar af door een derde plek op de laatste 1000 meter. Kjeld Nuis won daar zijn tweede afstandsgoud en werd tweede achter Verbij, de Duitser Nico Ihle werd derde.

EK Sprint 2019 mannen

Ook het toernooi van 2019 werd een prooi voor Kai Verbij. Maar dit keer gaf hij zijn zege extra glans door maar liefst drie afstanden te winnen. Alleen op de laatste 1000 meter moest hij de winst aan Thomas Krol laten. Krol eindigde overigens als 17e door een val op de eerste 1000 meter. Kjeld Nuis werd gediskwalificeerd op de eerste 1000 meter omdat hij de lijn had overschreden. Nuis had wel de snelste tijd. Daardoor stonden de Noren Håvard Lorentzen en Henrik Rukke naast Verbij op het eindpodium.

EK Sprint 2021 mannen

Op het toernooi van 2021 kon Kai Verbij er geen hattrick van maken, door een diskwalificatie op de eerste 500 meter (hij won wel de tweede). Het was Thomas Krol die met grote overmacht de titel pakte in Thialf in Heerenveen. Hij won tweemaal de 1000 meter met zoveel verschil (respectievelijk een halve en een hele seconde), dat hij zich mindere 500 meters kon veroorloven. Landgenoot Hein Otterspeer pakte zilver door een derde, derde, vijfde en vierde plek. De Duitser Joel Dufter maakte het podium compleet.

EK Sprint 2017 vrouwen

Nederland begon het EK Sprint 2017 met drie vrouwen aan de start: Jorien ter Mors, Marrit Leenstra en Sanneke de Neeling. De winst op de 500 meter ging twee keer naar de Russin Olga Fatkoelina, die echter teveel tijd prijsgaf op de 1000 meters. Jorien ter Mors was juist een specialist op de kilometer en won die beide afstanden. Maar Ter Mors kwam 0,09 seconden tekort op de winnares. De Tsjechische Karolina Erbanova was gemiddeld het sterkste door op alle vier de afstanden als tweede te eindigen, en werd zo kampioen voor Ter Mors en Fatkoelina.

EK Sprint 2019 vrouwen

Twee jaar later was alleen Sanneke de Neeling er nog van het bovenstaande Nederlandse drietal. Zij werd vergezeld door Letitia de Jong en Jutta Leerdam. Maar de Nederlandse dames deden niet mee om de eindzege en wonnen ook geen afstand. Ze werden vierde, vijfde en zesde. Wel waren er twee zilveren medailles voor Jutta Leerdam op de 1000 meters. Kampioen werd de Oostenrijkse Vanessa Herzog die als enige op de 500 meter (tweemaal) onder de 38 seconden dook, zelfs vier tiende. Door dat verschil hield ze Daria Katsjanova achter zich, die beide 1000 meters won. Olga Fatkoelina werd derde.

EK Sprint 2021 vrouwen

In 2021 was Jorien ter Mors weer terug op het EK Sprint schaatsen, Jutta Leerdam was er opnieuw bij en Femke Kok was de derde Nederlandse. Een andere Russische was dit keer erg gevaarlijk, want Angelina Golikova won twee keer de 500 meter. Jutta Leerdam bleef echter in het spoor van Golikova en won de laatste 1000 meter met anderhalve seconde voorsprong op de Russische. Daardoor maakte ze genoeg verschil om kampioen te worden. Femke Kok stond op alle vier de afstanden op het podium (twee zilver, twee brons) en werd daardoor derde, voor nummer vier Jorien ter Mors.

Statistieken EK Sprint schaatsen

Bij de mannen is Nederland duidelijk het sterkste op het EK Sprint schaatsen. Kai Verbij is natuurlijk recordhouder eindzeges, met twee van de drie. Thomas Krol is dus de andere winnaar. Verbij is ook op de individuele afstanden het sterkst met vier goud, vier zilver en één brons. Toch erg knap: negen medailles op in totaal twaalf afstanden. Thomas Krol heeft drie afstanden gewonnen, Kjeld Nuis en Ronald Mulder twee. De Rus Viktor Moesjtakov heeft als enige buitenlander ooit een afstand bij de mannen gewonnen.

Bij de vrouwen zijn er eindzeges voor Nederland (Jutta Leerdam), Oostenrijk (Vanessa Herzog) en Tsjechië (Karolina Erbanova). Maar toch staat Nederland bovenaan doordat het ook nog eenmaal zilver en eenmaal brons heeft in het eindklassement. Rusland heeft vier medailles: twee zilver en twee brons. De beste individueel is Jorien ter Mors met drie keer goud. Vanessa Herzog en het Russische drietal Olga Fatkoelina, Daria Katsjanova en Angelina Golikova wonnen tweemaal goud. Jutta Leerdam is de laatste met een gouden afstandsmedaille naast haar eindzege.

EK Sprint Schaatsen | Wedmarkten

Bij wedden op schaatsen zijn er vaak een aantal odds (quoteringen) om uit te kiezen. Wij lichten er een aantal toe die je kunt kiezen bij bookmakers in Nederland.

Wedden op EK Sprint Schaatsen – outright winnaar

Nederland heeft dus veel goede sprinters en won vier van de zes titels op het EK Sprint schaatsen. Maar goed, welke Nederlandse man is bijvoorbeeld de volgende keer de snelste: Kai Verbij, Thomas Krol of misschien wel Kjeld Nuis? En de vraag is of Jutta Leerdam haar sterke prestaties van de laatste jaren kan voortzetten, of dat bijvoorbeeld Femke Kok zich fantastisch ontwikkelt.

Wedden op EK Sprint Schaatsen – onderlinge strijd

Bij veel individuele sporten kun je tegenwoordig ook inzetten op een onderlinge strijd, of ‘versus’. Dan wed je op wie van twee sporters het beste presteert ten opzichte van de ander, onafhankelijk van de einduitslag. Zo kun je wellicht inzetten op de strijd tussen Kai Verbij en Thomas Krol.

Wedden op EK Sprint Schaatsen – live wedden op schaatsen

Buiten de verschillende wedmarkten kun je bij dit soort toernooien en andere sporten vaak ook live wedden. Zo kun je op basis van het toernooi een gerichte inschatting maken en op basis daarvan inzetten.