Wed Meesters | Cheltenham Festival

Cheltenham Festival | Wedden op rensport in de Cheltenham Festival

Cheltenham. Het legendarische festival dat elke zichzelf respecterende liefhebber van sportwedden rood omcirkelt in de agenda. Start hier met de ideale voorbereiding op jouw Cheltenham avontuur.

Geschatte leestijd: 7 minuten

De jaarlijkse paardenracekalender is gevuld met festivals in alle soorten en maten. Maar geen enkele biedt zoveel amusement, betrokkenheid en ruimte voor live weddenschappen als Cheltenham. Het Cheltenham Festival wordt elk jaar gehouden op de Cheltenham Racecourse.

En is een niet te missen evenement voor springruiters en trainers van de beste stallen in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en daarbuiten.

Cheltenham krijgt niet zoveel aandacht van pers en publiek als de Grand National. Toch is het evenement onder de renners het belangrijkste in het National Hunt seizoen. Tussen de grote races van het festival en het prijzengeld (en het ingezette geld) komt Cheltenham qua omvang en statuur op de tweede plaats na de Grand National.

Een van de belangrijkste redenen waarom het Cheltenham Festival zo populair is bij paardenracefans? Het valt traditioneel op St Patrick’s Day. Daarnaast is er natuurlijk ook de kwaliteit van de races. Voor wie niet weet wat dat betekent: het Cheltenham Festival vindt elk jaar midden maart plaats. En dat betekent dat de live weddenschappen rond 15 maart van start gaan.

Cheltenham Racecourse: het complete overzicht

Cheltenham Racecourse is gelegen in Cheltenham, Gloucestershire, UK, en ligt weg van de stad in een landelijke omgeving. De renbaan is een natuurlijk amfitheater. Uitgehouwen in het landschap van de Cotswold Hills, is het een van de meest esthetische renbanen ter wereld. Door zijn omvang en ligging is er plaatst voor het indrukwekkende aantal van 67.500 toeschouwers.

Vroeger had de renbaan zijn eigen stoomtreinstation dat in verbinding stond met het nationale circuit. Hoewel dit niet langer het geval is, is de spoorweg nog steeds een belangrijk kenmerk van de renbaan. En een van de redenen waarom Cheltenham een van de meer traditionele renbanen is.

Structureel gezien is Cheltenham Racecourse verdeeld in twee delen: de Old Course en de New Course.

Beide banen worden beschouwd als een test waar zelfs de beste paarden aan de bak moeten. Maar de New Course heeft een iets zwaardere afdaling. Bovendien liggen de horden in Cheltenham vaak op het eerste rechte stuk van het parcours. En dat laat een ongewoon lange aanloop naar het rechte stuk achter.

Naast de beroemde Old en New Courses heeft Cheltenham ook een cross-country parcours dat buiten het hoofdcircuit loopt. Het beroemde Centaur auditorium brengt al deze elementen samen. Deze openluchttribune met 2.000 zitplaatsen is een van de grootsten in Engeland. En stelt Cheltenham in staat een reeks evenementen te organiseren – waaronder concerten, conferenties en diploma-uitreikingen.

Het Cheltenham Festival

Naast de Grand National is het Cheltenham Festival de rijkste renwedstrijd van het Verenigd Koninkrijk. Dit is mede te danken aan de aanwezigheid van topstallen uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Gezien de nabijheid van St Patrick’s Day zullen veel Ierse racefans naar Gloucestershire afreizen. En anders kijken ze ongetwijfeld via een online stream naar de paardenraces. Met een biertje in de hand en een wedformulier in het scherm.

De grootste aantrekkingskracht van Cheltenham voor racefans is de grote hoeveelheid topraces op het programma. Allereerst vanwege de kwaliteit van de paarden en jockeys. Het maakt het tot een een indrukwekkend spektakel in termen van racevaardigheid. Wat als gevolg heeft dat er enorm veel interessante weddenschappen uitstaan bij de bookmakers.

Cheltenham’s belangrijkste races

Het Cheltenham Festival biedt meer zogenaamde ‘Grade I races’ dan enig ander festival. Uiteraard wordt er door de organisatoren veel nadruk gelegd op de publiekstrekkers die gedurende vier dagen plaatsvinden.

Cheltenham Gold Cup

Deze Grade I race vindt plaats op de New Course en wordt verreden over een circuit van 3 mijl en 2 1/2 furlong. Sinds de race in 1924 voor het eerst werd gehouden, is de opzet aangepast. Tegenwoordig bevat de race 22 hindernissen en kan elk Grade I paard van vijf jaar en ouder zich kwalificeren.

Het niveau van de deelnemers aan de race is ongekend hoog. Daarom wordt de Cheltenham Gold Cup beschouwd als het meest prestigieuze National Hunt evenement in de industrie.

Queen Mother Champion Chase

De Queen Mother Champion Chase is ook een race van categorie I die plaatsvindt op de Old Course van Cheltenham. Het is de koninklijke connectie met het festival. En wordt vaak beschouwd als een van de meest vermakelijke races van het jaar. De Champion Chase is altijd de hoofdrace van dag 2. Deze race strekt zich uit uit over een parcours van 2 mijl en 12 hindernissen in Cheltenham. En heeft traditioneel meer dan 350.000 pond prijzengeld.

World Hurdle

De World Hurdle wordt beschouwd als de belangrijkste langeafstandsrace op de kalender van de National Hunt. Deze race staat open voor racepaarden van vier jaar en ouder met een gewicht van 11 stone. Tegenwoordig wordt de race gelopen op de New Course over een afstand van drie mijl. Waarbij een paard 12 hindernissen moet nemen.

Champion Hurdle

Hoewel niet zo prestigieus als de Gold Cup, is de Champion Hurdle een van de meest intense en gewaardeerde races. Deze race over een afstand van 2 mijl en 2 1/2 furlongs omvat acht hindernissen. De eerste renner over de streep krijgt het leeuwendeel van een prijzenpot, ter waarde van ongeveer 400.000 pond.

Cheltenham Festival – Legendarische jockeys en trainers

Door de jaren heen zijn er in Cheltenham meerdere sensationele races gehouden. Topprestaties van de beste paarden die de sport ooit heeft gekend. En hetzelfde geldt voor de mannen in het zadel. We werpen een blik op de lijst van absolute toprijders op het Cheltenham Festival van de afgelopen jaren.

Namen als Tony McCoy, Barry Geraghty, Ruby Walsh en Jamie Osborne hebben allemaal vijf titels in één festival opgeëist. Ook Mick Fitzgerald, Richard Dunwoody en Peter Scudamore staan op de lijst van meervoudige racewinnaars.

Maar als het aankomt op dé erelijst op het Cheltenham Festival is er niemand die Walsh kan uitdagen.

Niet alleen wist hij maar liefst vijf overwinningen in één festival binnen te slepen. Tussen 1980 en 2015 won hij niet minder dan 35 Cheltenham-races te winnen. Meer dan welke jockey ook.

Alle ballen op Cheltenham

Achter de mannen in het zadel zit een even indrukwekkende lijst van trainers. Niet verwonderlijk, aangezien Cheltenham een prestigieus festival is. Het gros van de beste Britse en Ierse trainers focussen zich dan ook op het vierdaagse festival. Dit betekent dat ze vaak meerdere paarden tegelijk laten pieken. Met een overvloed aan winnaars als eindresultaat.

De laatste jaren domineert Willie Mullins met een totaal van 21 overwinningen tussen 2011 en 2015. Maar hoe indrukwekkend dit totaal ook is, de eer van de meest consistente trainer gaat naar Paul Nicholls. De man achter Cheltenham Gold Cup-winnaars in 1999, 2007, 2008 en 2009 en talloze andere festivaltitels. Nicholls heeft bijna carrière gemaakt met het trainen van kampioenen voor het belangrijkste National Hunt-festival in de sport.

Cheltenham Festival Live Wedden

Net als in voorgaande jaren vindt Cheltenham plaats in maart met de Gold Cup op de 18e. Toch kun je ruim daarvoor al inzetten op een aantal paarden dat favoriet is voor de eindoverwinning.

Uiteraard zullen de odds voor de start nog meermaals veranderen. Maar dat er vroeg van tevoren al wedmarkten beschikbaar zijn geeft aan hoe immens populair Cheltenham is. Begin dus op tijd met je eigen voorbereiding. Duik in de recente historie van het festival. Kijk naar de vorm van paarden en jockeys van de afgelopen maanden. Wat zeggen de kenners? Welke wedmarkten liggen je het beste?

En vergeet uiteraard niet te kijken welke bookmakers Cheltenham specials aanbieden. Speciale stortingsbonussen, free bets, odds boosts, cashbacks… Grote kans dat je deze bonussen tegenkomt bij de bookmakers, dus laat geen kans liggen.